Skocz do zawartości

dobry klej do wklejania stelaża

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Trochę czasu temu, po paroletniej przerwie wróciłem do strugania i odkryłem, ze wykonanie serii fajnych wobków wciąż daje mi dużo satysfakcji :D Wydaje sie, ze lurebuilding stanie się dla mnie nieodłącznym elementem wedkarstwa, tak więc....

Szukam konfekcjonowanego w dajmy na to litrowych opakowaniach dwuskladnikowego kleju w stylu poxipolu.  Powinien on być jak najbardziej przeźroczysty, wiązać dość szybko, dajmy na to w 10 minut,  i zeby był raczej elastyczny niż kruchy.  Służył bedzie do wklejania stelaży, sterów, doklejania oczek w woblerach drewnianych. Co polecicie z produktów dostępnych w pl? 

pozdrawiam,

Night Walker

Jak chcesz coś szybkiego, a przy tym bez zapachu (któryś z kolegów pytał o to, poszperałem i znalazłem) to jest amerykańska żywica używana przez modelarzy - tu masz link by zorientować się w produkcie, pewnie znajdziesz taniej:

http://www.modelmotor.pl/great-planes-zywica-epoxy-6-min-256-g.html

Jak chcesz coś szybkiego, a przy tym bez zapachu (któryś z kolegów pytał o to, poszperałem i znalazłem) to jest amerykańska żywica używana przez modelarzy - tu masz link by zorientować się w produkcie, pewnie znajdziesz taniej:

http://www.modelmotor.pl/great-planes-zywica-epoxy-6-min-256-g.html

Jeżeli ktoś preferuje w użyciu bardzo rzadką żywicę, to ta polecana z linku jest dość gęsta,a nawet bardzo gęsta.Ale jak ktoś wkleja oczka Poxipolem, to ma bardzo podobna konsystencję i na 100% się nie kruszy i jest przezroczysta.

Szybkoschnący do stelaży nie jest dobry lepiej taki który sobie fajnie wpłynie w zakamarki. Tani i skuteczny jest uniwersalny epoksydowy, dwuskładnikowy Dragon. A pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł albo jak się na setkę biegnie  :P  Przy woblerach to się zazwyczaj źle kończy...

Taki jedno/pięcio minutowy dobry jest do sterów.

Szybkoschnący do stelaży nie jest dobry lepiej taki który sobie fajnie wpłynie w zakamarki. Tani i skuteczny jest uniwersalny epoksydowy, dwuskładnikowy Dragon. A pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł albo jak się na setkę biegnie  :P  Przy woblerach to się zazwyczaj źle kończy...

Taki jedno/pięcio minutowy dobry jest do sterów.

Artech to zależy kto co lubi ;) Taka żywica 5min jak jest rzadka to też pięknie wpływa w zakamarki,dla mnie wszystkimi się dobrze wkleja stelaże,patrze raczej która mniej śmierdzi :D no i cena też jest ważna ;)

Dzieki za pomoc, ten Great Planes polecany przez @woblery z Bielska powinien się sprawdzić.

Co do słabszego penetrowania przez gęstszą, szybciej schnącą żywicę.... To raczej prawda, tyle że....gdzie może się ujawnić niższość nieco słabiej wklejonego stelażu? Ja przynajmniej nie potrafię wyobrazić sobie sytuacji, w ktorej wobler uszkadza się z tego powodu.