Skocz do zawartości

SKIBEK Hand Made

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Jestem nowy na forum, tak więc chciałem się przedstawić. Koguty sandaczowe i okoniowe robię od bardzo niedawna, "odkurzyłem" stary warsztat muchowy ojca i na początku zabrałem się za koguty ;)  Oto kilka z pierwszych, które niedawno wykonałem. Są na główkach 16g i 20g. Jak na razie proste, nie bawiłem się w specjalne kombinacje :) Pozdrawiam! 

post-51785-0-75624500-1362955401_thumb.jpg

post-51785-0-54007300-1362955437_thumb.jpg

post-51785-0-80489700-1362955460_thumb.jpg

post-51785-0-21090700-1362955481_thumb.jpg

post-51785-0-01489700-1362955569_thumb.jpg

Edytowane przez skibek20
  • Like 3

Trzecie zdjęcie od lewej, czy to podgięcie w dół ma zwiększyć czepliwość przynęty? Też może czegoś się nauczę. ;)

O ile mnie pamięć nie myli, jest to patent kolegi Krzyszczyka z początków budowania kogutów. Pamiętam jeszcze gdy był to wielki sekret, którego pod groźbą oberwania wszystkiego z wyjątkiem uszu :rolleyes: miałem nie zdradzać. Rok później był już powszechnie znany :D Patent ma za zadanie ułatwić bezkolizyjny start, czyli de facto zmniejszyć czepliwość. Dla wyjaśnienia dodam, że zmniejszyć czepliwość zaczepów, nie ryb :)

• Like 1

O ile mnie pamięć nie myli, jest to patent kolegi Krzyszczyka z początków budowania kogutów. Pamiętam jeszcze gdy był to wielki sekret, którego pod groźbą oberwania wszystkiego z wyjątkiem uszu :rolleyes: miałem nie zdradzać. Rok później był już powszechnie znany :D Patent ma za zadanie ułatwić bezkolizyjny start, czyli de facto zmniejszyć czepliwość. Dla wyjaśnienia dodam, że zmniejszyć czepliwość zaczepów, nie ryb :)

Dokładnie tak :D 

• 2 tygodnie później...

sorki Skibek:)

Spoko, czekamy na Twój wątek! ;) 

Skibek a jak tam z kogutami zaczynasz powoli coś tworzyć czy czekasz na  sandaczowy sezon ...

Będę coś tworzył powoli, tylko główki muszę zamówić i parę nowych kapek, Tomku :) Zrobiłem kilka ostatnio sandaczowych i parę pstrągowych pijawek ;)

Cześć, kogutki bardzo fajne, ale mam jedno pytanie, bo drut wydaje się być dość cienki. Jaka jest jego średnica?

Hej, wielkie dzięki ;) Średnica drutu to 0,8mm Nie jest on gruby i dobrze się wygina ;)

Hej, wielkie dzięki ;) Średnica drutu to 0,8mm Nie jest on gruby i dobrze się wygina ;)

Polecam się przesiąść, na 1mm. Łowiłem kogutami ukręconymi na drucie 0,8 i nie są zbyt trwałe. Wystarczy parę zaczepów i jest problem.

Może nie wygina się tak łatwo, ale się tak nie odkształcają. Ja sam niedawno zacząłem też coś kręcić i to samo mi mówił bardziej doświadczony w tym fachu.

Pozdrawiam

• Like 1

Polecam się przesiąść, na 1mm. Łowiłem kogutami ukręconymi na drucie 0,8 i nie są zbyt trwałe. Wystarczy parę zaczepów i jest problem.

Może nie wygina się tak łatwo, ale się tak nie odkształcają. Ja sam niedawno zacząłem też coś kręcić i to samo mi mówił bardziej doświadczony w tym fachu.

Pozdrawiam

Bardzo możliwe, nie miałem okazji jeszcze łowić moimi kogutami bo do sezonu jeszcze daleko, ale zrobię tak jak mówisz, kupię główki na 1mm. Wielkie dzięki sol321! ;) 

Witam kolegow z gory chce przeprosic za to iz wcinam sie w watek ale nie chce zasmiecac forum.mam pytanie do kogutowcow czy piora ze strusia sie nadaja prosze o info

Nigdy nie próbowałem robić kogutów z piór strusia, ew. wykorzystuje czasem pióra marabuta, do sandaczowych np. daję je przy kotwicy. Z tego co widziałem, to pióra strusia będą miały podobną prace jak marabuta. Do jakich kogutów chciałeś je wykorzystać? 

Bardzo możliwe, nie miałem okazji jeszcze łowić moimi kogutami bo do sezonu jeszcze daleko, ale zrobię tak jak mówisz, kupię główki na 1mm. Wielkie dzięki sol321! ;)

Nigdy nie próbowałem robić kogutów z piór strusia, ew. wykorzystuje czasem pióra marabuta, do sandaczowych np. daję je przy kotwicy. Z tego co widziałem, to pióra strusia będą miały podobną prace jak marabuta. Do jakich kogutów chciałeś je wykorzystać? 

Chce je wykorzystac bo kolega ma parke strusi i gubia piórka które chciałbym wykorzystac do sandaczowych raczej , ale nie bardzo wiem jak je umieszczac czy tak samo jak pióra z klasycznego koguta