Jozi Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Arek, Krzysiek Zieliński ma już taki wybór, że kilka firm może pogodzić w blankach .A pod jigi 6lb za niedługo w produkcjihttp://www.fishingart.eu/8,Blanki.aspx Edytowane 15 Marca 2013 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Józek, Arek już nową ofertę z Fishing Artu zna prawie tak dobrze jak Biblię i już pierwsze zamówienie o ile sie dobrze orientuję poszło, nijakimVegter Boron Ale o tym to już może sam Arek coś napisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Może powie jaki model wybrał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Żadna tajemnica Vegter Boron 9" 20lb - tytany slim S6- uchwyt firmowy Krzyśka- dolnik to kombinacja korkogumy i pianki- jak będzie gotowy to wstawię zdjęcia w Krzyśkowym wątku W tym uzbrojeniu kij gada już od 4g,- podobno,- mnie wystarczy jak zagada od 6g.Gumy do 10cm na główkach 25g podbija jak węgiel - później coraz bardziej płasko.Wobki do 10cm z wyjatkiem SDR 8-10cm też podobno ogarnia.Pewnie gdzieś pod koniec kwietnia będzie u mnie więc będzie musiał poczekać miesiąc na sandacze ale boleni to już połowię nim A u mnie w kwietniu bolenie biorą nieźle, okresu nie mają tarło pod koniec stycznia było więc i w kondycji już będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 MIałeś już jakiegoś borona?To faktycznie specyficzne blanki.Sam będziesz zapewne zdziwiony trochę ich charakterystyką, zwłaszcza zachowaniem pod rybą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 (edytowane) Grafitu z boronem jeszcze nie miałem, tylko szkło z boronem i tymi jestem zachwycony Z Krzyśkiem rozmowa była prosta,- powiedziałem do czego ma być i jak łowię, jakie przynęty. Wytypowałem z oferty 3 blanki które po parametrach mi pasowały. Pół godziny rozmowy i wyszedł ten blank. Żeby zawsze było tak prosto... Edytowane 21 Marca 2013 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Jaki blank szklany do jigów Witam, jak w temacie, proszę o podanie co by się nadawało?Jigi od 1 do 5 gramów z przewagą 1,5 - 2,5 grama.Rzeki średniej wielkości, ryba docelowa pstrąg. Proszę o podzielenie się własnymi doświadczeniami ( konkretnymi modelami blanków szklanych na których te wędki są uzbrojone ). Do tej pory bawiłem się wędkami grafitowymi ( spiningi , spiningi na blankach muchowych ) a teraz mam ochotę popróbować szklakiem - ponoć fajna zabawa. Pozdrawiam i czekam na konkretne przykłady.Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ja łowiłem tym: http://jerkbait.pl/topic/37089-s-seeker-sp-692-d%C5%82-208cm-3-9-gr-4-8-lb/ Może to kwestia przyzwyczajeń, ale szklaki pasują mi bardziej pod wobki i blachy. Dało radę i pojigować, nawet kilka ryb usiadło, ale zdecydowanie fajniej twarde przynęty mi podchodziły na tym kiju.Zabawa za to jest super podczas holu, prawie jak na muchówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Lipiec Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ja łowię bardzo dużo na koguty ,ok3gr najlepiej mi podchodzą, a kijek to stary Seeker SP703 ,niestety juz nie osiągalna czarna seria ,jest jeden z moich pierwszych kijków jakie uzbroiłem jakieś 10 lat temu jeszcze w hardloye , mile zaskoczyła mnie tania seria szklaków Batsona budowałem na niej kilka wędek ,ale wszystkie o ile dobrze pamiętam dzieliłem na 2 części . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IRON_2010 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Piotr , a dostępne są te szklaki batsona jeszcze , jaki koszt takiego blanku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 No właśnie z tych Batsonów to jakie modele się do tego nadają?Rozumiem że zrobienie spigota polepsza akcję kija czy tylko chodzi wygodniejszy transport?A te nowe Seeker-y ( zielonkawe ) są podobne do tych czarnych błyszczących czy to już zupełnie inna konstrukcja?Tarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 zieloną 703 fajnie sie lowilo od 1,5g wiec śmiało mozesz zbroić bedziesz Pan zadowolony Piotrze Lipcu ten blank na hardroyach to profanacja mając 703 w obu wersjach w tym samym uzbrojeniu nie stwierdziłem jakiejs wiekszej róznicy (nawet szczytówki miedzy nimi mozna bylo wymieniac) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Lipiec Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Ja wiem że na hardlojach to profanacja ,ale jak pisałem to był mój pierwszy kijek który zbroiłem, wtedy jeszcze nie miałem zbytnio rozeznania , teraz na pewno bym go uzbroił w pacbay tichromy , był plan go odświerzyć ale jak zwykle brak czasu , co do nowej serii 703 tej oliwkowej ,fajne ale cos nie do końca ,jest odrobine szybszy niż te stare czarne . Szklaki batsona nie wiem jak z dostępnością , ja mam jeszcze SPG 781 ,ale lepszy jest oczko wyżej SPG 842 koszt ok 100zł za blank .Spigot troche usztywni konstrukcje no i walory transportowe polepszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Te spg batsona w niskich mocach to jak brzozowe witki probowales moze skrobac je zeby troche odciazyc? Z tego co pamietam maja na grubo lakieru i podkladu nalozone moze byloby warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGno Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Zrobiłem kiedyś spina na szklaku batsona , jest tam na początku w mojej galeri. Teraz ma go znajomy , kosi nim szczupaczki i okonki na kopyta i woblerki , ale z tego co mówił do opadu się nie nadaje . Blank ładnie wygląda , nawalone podkładu i lakieru że hoho . Jako że zakończyłem zabawę z rodbuildingiem a ostatniego kija wysłałem do wykończenia do pracowni , korci mnie zrobienie sobie jeszcze takiego samego szklaka do dłubania okoni na przystani między pomostami - niech mówią co chcą ,świetnie się na tym ryby ciągnie Tylko momentami trzeba uważać , żeby się szczytówka w kołowrotek nie wkręciła Edytowane 15 Marca 2014 przez DawidGno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Wypadało by zapytać jak duży jest te "pstrąg" z Twojej rzeczki? Zielona czyli nowa seria szklaków Seekera znacznie lepiej się nadaje do jigów (dla kogoś kto przesiada się z węgla) niż starsza czarna gdyż zielone są po prostu szybsze... ale z drugiej strony czarne choć wolniejsze nie były aż tak wolne żeby się nie dało poprowadzić mikro-kogucika czy tym bardziej jiga więc w gruncie rzeczy pełna wolność wyboru.Mam zarówno czarne jak i zielone Seekery i osobiście muszę powiedzieć że za wyjątkiem SP 652 z nowej serii wole te stare .Blanki szklane Batsona widziałem dawno temu u Irka Matuszewskiego i bardzo byłem zawiedziony,- ale to chyba normalne bo zaczynałem od szklaków Hardego i Lamiglasa potem przyszedł Seeker i Sevier więc to tylko oznaka mojego "rozpuszczenia" w oczekiwaniach, poza tym nie łowiłem szklanymi Batsonami więc trzymam pysk Co do pierwszego pytania,- zakładając, że potrafisz łowić pstrągi (bez urazy, bo nie znamy się)- tam gdzie ryby nie dorastają do 50cm - 8lb Seeker czyli z końcowką "2" wystarczy nawet przy trudnych warunkach- uniwersalny i pod pstrągi każdej wielkości SP 703 - stara seria- taki z którym nie należy się niczego bać SP 754,- koniecznie stara seria- pod głęboką i szybką wodę (cięższe jigi do 10g) a także pod większe woby czyli 6-8cm SH 754 również ze starej serii. Powodzenia przygoda ze szkłem jest piękną "podróżą w czasie" bez żadnego dyskomfortu czuciowego czego tak wielu się niepotrzebnie obawia.... Edytowane 16 Marca 2014 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Ja łowiłem tym: http://jerkbait.pl/topic/37089-s-seeker-sp-692-d%C5%82-208cm-3-9-gr-4-8-lb/ Może to kwestia przyzwyczajeń, ale szklaki pasują mi bardziej pod wobki i blachy. Dało radę i pojigować, nawet kilka ryb usiadło, ale zdecydowanie fajniej twarde przynęty mi podchodziły na tym kiju.Zabawa za to jest super podczas holu, prawie jak na muchówce Wydaje mi się, że szklak może pomagać. Zaobserwowałem, łowiąc pstrągi na jigi (dużo większe i cięższe), że przy braniu warto "odpuścić" ten ułamek sekundy z zacięciem. Pośpiech jest niewskazany i może tutaj szklak z racji charakterystyki pracy, pozwala na to, by zacinać odruchowo, bez zwlekania jak to się dzieje w przypadku wędzisk grafitowych.Tylko..... jig, jigowi nierówny i nie wiem, jak to się ma do mini-jigów http://imageshack.com/a/img221/9509/0036qi.jpghttp://imageshack.com/a/img835/8190/009qqt.jpg Edytowane 16 Marca 2014 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tarłoś Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witam, pstrągi hm, no jak to z nimi bywa głównie średniaki ale zdarzają się też klamoty.Tak jak napisałem nie miałem okazji łowić typowymi szklakami, zdarzyło się na początku zabawy z kropkami, że wędka którą miałem była niby węglową ale o akcji raczej kluskowatej. Wydaje mnie się, że mam już swojego faworyta a mianowicie SP703, wszak ten model jest najczęściej polecany. Więc niebawem jak skompletuję komponenty taka wędka powstanie.Dziękuję za pomoc a w zasadzie potwierdzenie moich domysłów,pozdrawiamTarłoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi