Skocz do zawartości

Shimano Ultegra Special 270 ML 5-15g

Super Arek GT

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc Arek.

Jesli masz na mysli serie z 1998r to w tamtych czasa były dosc poszukiwane i cenione.

Pamietam ze starszy kolega posiadał takowy, ale nie pamietam jak Ultegra  spisywala sie w boju

W gwoli ciekawosci - zbudowany z wegla xt - 100. Bardzo leciutki, cieniutki i szybki blank. Odziany w sicki i ładnie wykonczony

Hej Bracie;-)

To jest kijek z lat 98, tak jak piszesz. Parametrami odpowiadałby mi pod klenia na Narew, ale skoro to blank xt-100 to wolny on nie jest...:-(

W tamtych czasach produkowane były inne Shimanowskie ,,specjały'' tj. Twin Power Zander, Compre tyle że ciężkie do znalezienia...

Miałem kiedys sensilite zander. Dla porownania z wegla xt - 40. Pieknie sie giela jak ,, krowi ogon ,,

Zeby nie offtopowac to podsyłam Tobie fajne serie shimano, z tamtych lat. Może cos Tobie sie trafi...

Sensilite, powerloop, twinpower, ultegra, perfection czy symetre.

No właśnie nie bardzo jak mam pomacać przed zakupem. Ale myśle, że warto mieć w swojej kolekcji obiekt westchnień sprzed kilkunastu lat niejednego moczykija;-)

Biere go na podstawie Waszych info Koledzy:-)

Marcinie, jak zwykle służysz pomocą i nie małą wiedzą w temacie, podziękował:-)

Obecnie mam dwie z wymienionych powyżej:

- Ultegra Zander 3,05m i cw 10-30g - XT 100

- Twin Power Zander 3,05m i cw 10-40g - XT 40

Ultegra zdecydowanie bardziej czuła niż TP. Oba to krowie ogony, ale Ultegra szybsza. Kiedyś TP był moim uniwersalnym kijem i łowiłem nim "wszystko". Oba kije to takie, że jak się już coś nimi zatnie (zacina sie całym ramieniem :) bo z nadgarstka to się raczej kotwica nie wbije) to nie pamiętam, żeby mi coś z nich spało.... właściwie to spał mi z TP karp zacięty za grzbiet :).

Bardzo możliwe, że oba niedługo trafią nie giełdę :). TP w stanie niezmienionym, a Ultegra ze skróconym dolnikiem (poprzedni własciciel) i złamana przeze mnie i naprawiona w Atlantisie. Jak złamałem, to sądziłem, że będzie się nadawała na dawcę organów, a po naprawie dalej nią łowiłem... Choć brzmi to nieprawdopodobnie to nie straciła właściwości użytkowych. Pęknięcie było pod przelotką więc nie wpłynęło też na ugięcie kija.

Kijek dotarł.:-) zakup bez wcześniejszego macania, opierałem sie na Waszych opiniach, ale jak najbardziej udany:-P

Na sucho bardzo ciepły kijek. ;-)

Typowa klucha, a o cuś takiego mi chodziło.

Jedynym minusem takich blanków to zarzucanie.

Ale to najmniejszy kłopot. I tak trzeba spławiać wobki.

Kij mimo swoich lat- zadbany.

Raz jeszcze dziękuje Koledzy za porady.:-)

kolego Grunwald, wiem jak to jest wykonywać rzuty takim kluchem, mam Shimano Compre- to jest dopiero krowi ogon;-)

Joker, masz racje, ale mi pasuje akcja tego kijka. Lubie jak kij gnie sie po rękojeść. dlatego stare oryginalne konstrukcje Shimano mi bardzo odpdnwiadają;-)

• 10 miesięcy temu...

Witajcie :) Znalazłem wedke shimano compre 8,6' bodaj i 10lb na przelodkach fuji hardloya(szarawe na dolniku dwie przelotki) krótki dolniczek :D  i uchwycie tez tej firmy(insert w korku) prawdziwy krowi ogon. :wub: Ogolnie od dawna mysle a takiej akcji na strrongi i mniej jazio klenie..Spotkał sie ktos z takim modelem?

pozdrawiam serdecznie 

Z racji tego, że kijek jest bardzo spolegliwy, przeznaczyłem go do połowu kleni i jazi w małych rzeczkach.
Ogarnia smużaki do 2cm, Osy Siek-m, maluchy Wobi. Ogólnie to daje rade wobkom do 3cm.
Na inne wabie nie łowię.
Używam do niego żyłki 0,14mm, dobrze go wyważa Shimano Super X 2500.
Wspomniałem o wobach do 3cm... Dla przykładu Salmo Tiny 3F w szybszym nurcie to katorga dla tego kijka który gnie się pod nim po rękojeść...
Kij ten to klucha, krowi ogon. Wolny, długo gaśnie. Ciężko nim typowo rzucać, potrzebny jest wymach iście lordowski. Ja kłade wabia i spławiam, bez sensu rzucać kijem na rzeczce o szerokości 5m ;-)
Kij moim zdaniem świetnie nadaje się do wspomnianych smużaków. Ataki na nie jak wiadomo są widowiskowe, często puste. Szybki kij zapewne wyrwałby przeciwnikowi wabia z pyska. Compre poprzez swoją ustępliwość daje te kilka setnych sekundy na to by np kleń pewnie pochwycił wabia, a wtedy wystarczy unieść do góry kij, zbędne jest zacięcie w tego typu konstrukcjach...
Rybki na nim wyciąga się za ,,skórke",
Hol jest wydłużony, lecz ryzyko spięcia- znikome.

Waga ok 115g, 10 Fuji Hardloy, fajna grafitowa szata kija, krótki dolnik.

Jak to ktoś mądrze powiedział- te kije albo się ubóstwia, albo nienawidzi ;-)

Edytowane przez Arek X
  • Like 1