Skocz do zawartości

TWIN POWER 11 vs TWIN POWER SW

lopez77m

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad kołowrotkiem Shimano 11 TWIN POWER 4000(310g) lub SW 4000 PG(355g) , do kijków 2,30 15lb-20lb pod gumy 3” do 5” na główkach max 20 gram , obrotówki 4  w większości woda- stojąca  (szczupak -sandacz)  nie wiem którego wybrać? Obawiam się SW 4000 że to już ”betoniarka” i 355 gram wagi do tych kiji to za dużo, za SW przemawia trwałość. Który będzie lepszym wyborem?

Ps. zleży mi na trwałości lecz nie żeby była to dla mnie mordęga :)

Edytowane przez lopez77m

Tak naprawdę to tp 11 jeszcze nie jest sprawdzony, musi minąć kilka lat. Póki co nikt nie słyszałem złej opinii o tych młynkach.

Niedawno stałem przed takim samym wyborem jak Ty. Wybrałem TP 11 4000. U mnie będzie współpracował z stc elite 66 do 21 g.

Wcześniej dokładnie sprawdziłem jaki młynek będzie mi najlepiej wyważał ten kij i wyszło właśnie 300-320g. Proponuje Ci zrobić to samo. Bo lepiej mieć cięższy a dobrze wyważony zestaw.

Kijek 66 to 2m długi  więc kołowrotek 300g jest wystarczający.Pod takiego kija 20lb mam slamka 260 i jest idealnie.

sama długość to jeszcze nic, teraz w tej elitce od stopki kołowrotka do końca mam 26 cm, a we wcześniejszym kiju o tej samej długości było 35 cm. Wtedy młynek nawet 200 g mi go wyważał.

Wybrałem TP 11 4000. U mnie będzie współpracował z stc elite 66 do 21 g.

Wcześniej dokładnie sprawdziłem jaki młynek będzie mi najlepiej wyważał ten kij i wyszło właśnie 300-320g. Proponuje Ci zrobić to samo. Bo lepiej mieć cięższy a dobrze wyważony zestaw.

Do tej elitki taką cegłę dałeś bo niby lepiej wyważone . O rany  :blink:  , zrób mi fotkę i poślij na maila jak to wygląda  ;)  Przecież ten kijek to słomka ^_^

przerobiłem TP 11 2500, wcześniej 1000S i dwa tygodnie temu przyleciał 4000 :)

niestety z tym ostatnim mam problem, bo kręcę nim na sucho parę dni i ni cholery nie mogę się przyzwyczaić do korbki 58mm, dla mnie 55mm w daiwie 2500R-3000 było już dużo :(

na razie korbka jest u Matusiaka celem zrobienia innego Knoba, ale jak to nie pomoże to chyba będę musiał sprzedać :(, a szkoda, bo według mnie w tej klasie to przodownik pracy

lopez77 podane przez Ciebie przynęty (główki max 20g...) to jeszcze średnio-ciężki spin więc ten TP 4000 '11 spokojnie wystarczy - nie musisz się obawiać o jego trwałość. W kwesti wyważenia to indywidualna spraw - ja tam lubię jak mi kij troszkę  "leci na pysk" :)

P.s. Ja zdecydowałem się na TP 4000 '11 do Blue Rapida 2,52 20lb.

Edytowane przez tasiek321