Skocz do zawartości

Phenix Mosqito XUL do 3,5g

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie,Wszystkim sie wydaje że to waży nie wiadomo ile.A jak  dajecie do swoich wędek pierścienie ołowiane na wyważenie i co wtedy to nie obciąża wędki??A drewienko jest tak dobrane żeby wyważało idealnie kijek i waży nie wiele więcej niż rękojeść z korka.Najpierw proszę zobaczyć pomacać na żywo i wtedy z uwagą wysłuchamy spostrzeżeń.

Edytowane przez Grzesiek88

Nie dyskutujmy o gustach.

Dokładnie dla jednych jest to maczuga dla innych jest to ładne.To samo dotyczy korka czy innego materiału.

A z długościami blanków to nie wiem jak jest ,ale mój będzie miał 215cm.

Edytowane przez Grzesiek88
  • Like 1

:D Przypomina mi się dyskusja o rezonansach.  A nawet dwie, a może więcej ich było.  :wacko:

:lol:  :lol: :lol: Jakie czucie jest potrzebne przy takich pchłach?Mnie żadne, na takim sprzęcie na czucie nie łowię, więc rękojeść może być i z gumy :) .

Edytowane przez Jozi

Ja łowię kijami z rękojeściami drewnianymi czasami nawet przy -5.Przy 0 masz już rękawiczki na dłoniach i jest Ci wszytsko jedno.A korek moim zdaiem ustepuje drewnie pod każdym względem.No ale zależy kto co lubi każdy materiał ma swoich zwolenników i przeciwników.Ale moim zdaniem jakbyś miał okazje połowić kijem z drewienkiem i kilka brań byś poczuł to nic innego byś już nie chciał.Ja osobiście już nie  kupie spina z korkiem ani pianką.

Chodzi mi o wyższość drewnianych rękojesci i w związku z tym lepszą czułoscią . Bo moim zdaniem wpływ ma to co jest pod uchwytem kołowrotka, a nie z czego zrobiona jest rękojeść. Jakoś cieżko mi to zrozumieć.

:lol:  :lol: :lol: Jakie czucie jest potrzebne przy takich pchłach?Mnie żadne, na takim sprzęcie na czucie nie łowię, więc rękojeść może być i z gumy :) .

Jozi o to mi chodzi, swego czasu byli tacy zacni Panowie którzy czuli jak okoń trzymał w pysku gumkę.......

Bo gdyby połączyć rezonans z drewnem kosci by łamało przy braniu ;)

No oczywiście że tak ale ciężko jest dopasować uchwyt do blanku bez tulei papierowych a na  drewnie się da i nie trzeba stosowac żadnych tub rezonansowych itp.No ale wiadomo każdy łowi tym co lubi i mu się podoba.Ja pisałem, że drewno w cale nie jest gorsze od korka ,a dla mnie wręcz przeciwnie.To jest moje zdanie i tylko moje.Zachęcam do oglądnieńcia i połowienia wędką z drewnianą rękojeścią mi akurat pasuje i nie zamienię jej na korek czy gumę.Zresztą nie jestem jakimś ekspertem z robuildingu.Opisuję tylko moje odczucia znad wody.

Ma znaczenie transmisja brania przy główkach tak od 2g ale łowionych na cienkich plecionkach, natomiasat jak  jest gówka czy jig 1gramowy na monofilu 0,10 czy 0,12 to jakie ma być czucie brania?

To raczej nierealne.W takich kijach z reguły  mam krótki fore i palec mam bezpośrednio na blanku więc zbędne są mi supertransmitery brań pod dłonią.

Raczej nie wydaje mi się, że to są blanki mirage - tamte są opisane jako moderate a mosquito to fast albo nawet ex.fast, tak przynajmniej twierdzi Kawalec. Dziwne jest to, że nie widzę w ofercie Phenixa żadnych blanków o nazwie "komara" chyba, że to nazwa własna naszego importera.

Raczej nie wydaje mi się, że to są blanki mirage - tamte są opisane jako moderate a mosquito to fast albo nawet ex.fast, tak przynajmniej twierdzi Kawalec. Dziwne jest to, że nie widzę w ofercie Phenixa żadnych blanków o nazwie "komara" chyba, że to nazwa własna naszego importera.

No właśnie, marzy mi się delikatny x-fast :). Może użytkownicy coś napiszą o akcji i ugięciu? Albo i sam twórca (oby).