Skocz do zawartości

Phenix Mosqito XUL do 3,5g

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ma być lekko,to lekko 

Tomy ma rację. Każda masa dołożona do blanku pochłania energię która w tym blanku się rozchodzi. Dlatego w konstrukcjach typu UL konstruktorzy tak kombinują z przelotkami, z omotkami etc. W zasadzie większość współczesnych trendów w rodbuildingu ukierunkowana jest na redukcję masy wędki. O ile w przypadku cięższych konstrukcji klasy MH/H  taki pęd do redukcji masy może być czasami karykaturalny bo odbywa się zbyt wysokim kosztem innych wartości użytkowych, o tyle w przypadku wędek klasy UL / L z pewnością ma to uzasadnienie.

Nie wiem ile ważą TE drewna o których tu mowa, może ich  waga jest porównywalna z wagą korka, ale warto sobie uzmysłowić że różnica w masie korka ( np. floor vs burnt ) może być 3-4 krotna (!). "Zalewanie uchwytu żywicą" o czym ktoś tu wspomniał wcześniej również wydaje mi się bardzo dziwną praktyką w przypadku wędki klasy UL / L, ponieważ żywica jest bardzo ciężka. W takim kiju pod uchwyt powinien iść lekki arbor z pianki albo np. spienionego PCV ( takie arbory robi Matusiak, świetnie mi się sprawdzają w lekkich kijach ). 

• Like 1

Dziś miałem w ręce kijek wykonany na blanku mirage i inny na mosquito i jest to całkiem inna konstrukcja.Mosquito jest wyraźnie szybszy i lżejszy.

Ten miał być dla kolegi kunasz63 ale się rozmyślił jak ktoś chce to do wzięcia.

Jutro pokaże swoje :wub:

post-53153-0-99845900-1363984090_thumb.jpg

post-53153-0-25104600-1363984107_thumb.jpg

post-53153-0-22010600-1363984123_thumb.jpg

post-53153-0-61702100-1363984138_thumb.jpg

Edytowane przez Grzesiek88

Wiem wiem że to zależy od wielu czynników.Blank mirage był dużo grubszy przy dolniku od blanku mosquito.Kawalec mówił, że blanki mirage i mosquito  to podobne konstrukcje ale mosquito jest  o wiele szybszy.

jak to się można rozmyslic?? ładnym trzeba być........ żeby tak zrobić... 

od samego początku włodek dawał mi taka mozliwosc i nie chcial zaliczki ja proponowalem. wiec takie teksty są przynajmniej nie na miejscu. a jaki jest powód nie bede tu na forum pisal jak ktos taki ciekawy to PW

zabieram bo przez takie zagrywki mamy utrudnione zakupy póżniej my- klienci, u Roberta zamówiłem komponenty w BRC, na drugi dzień były u mnie nie czekał nawet na przelew, kilka głupich zagrywek ze strony klientów i skończy się Jego dobroć pewnie.... kolego Kunasz63 nie pisze tego o Tobie w tym momencie tylko ogólnie

nieznasz tematu po co wogóle zabierasz głos

Wybacz, że np. ja zabieram głos ale poprostu to jest nie w porządku.Jak rodbuiler nie wziął zaliczki, to wypada kij od niego zabrać.Rozumiem, że różnie bywa, ale po mojemu trzeba wyjść z twarzą, no chyba że się dogadaliście inaczej.

Jeżeli tak to nie mam pytań.Sorry jak się czujesz urażony.Tak jest jak Tomek pisze, człek ufa ludziom do czasu jak go natną.

Edytowane przez Jozi

NIe no może ja zabire głos w tej sprawie.Kolega Kunasz zamówł kij dogadał się,powiedział jaki chce ile długości jaka rękojeść itp.Włodek nie wziął zaliczki po prostu wydało mu się,że gość jest pewny powiedział mu,że jak się rozmyśli w porę to on ten kij i tak sprzeda.Tylko że lepiej idą długości ok 210 do 215 mi przynajmniej lepiej leżą w dłoni.Włodek kij zrobił według specyfikacji zamawiającego a ten dzień przed odbiorem dzwoni że rezygnuje.Nikt nie ma pretensji do kolegi Kunasz63 .A zamawiający proponował zaliczke i później jakąś rekompensatę(Włodek odmówił) tak więc jest wszystko ok i nikt do nikogo nie ma żalu żeby nie było.

teraz to ja się odezwę, bo dla mnie jasno wynika, że rzeczona sztuka była robiona na wzór, więc kupujący dokładnie wiedział czego się może spodziewać i zupełnie nie rozumiem jak się można po prostu rozmyślić

Dokładnie, ja też tego nie rozumiem, nawet nie staram się rozumieć :D .

• Like 1