StCroix Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 pstryknę, pstryknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 St.Croix,- masz priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 miras1983 w wątku o blankach Revelation masz krótki opis testu i kilka zdjęć.Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras1983 Opublikowano 30 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 dzięki Ci bardzo...bardzo fajne ugięcie , o takie mi chodzi i takiego kija mi brakuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylweczek Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Sylweczek kijek piękny, ale i tak "The Kocia łapa" dupsko Ci wypierze :lol: . Jozi, sezon naszych spotkań pasiakowych zakończony-wyniki znasz ..... najpierw mosquito, potem mosquito i "dopiero" The Kocia łapa, co nie zmienia stanu rzeczy, że wędkowanie z Tobą to czysta przyjemność i już czekam na przyszły sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Jozi, sezon naszych spotkań pasiakowych zakończony-wyniki znasz ..... najpierw mosquito, potem mosquito i "dopiero" The Kocia łapa, co nie zmienia stanu rzeczy, że wędkowanie z Tobą to czysta przyjemność i już czekam na przyszły sezon przyszłego sezonu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Józek walcz!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Jozi, sezon naszych spotkań pasiakowych zakończony-wyniki znasz ..... najpierw mosquito, potem mosquito i "dopiero" The Kocia łapa, co nie zmienia stanu rzeczy, że wędkowanie z Tobą to czysta przyjemność i już czekam na przyszły sezon Moskitki rządzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Moskitki rządzą Do czasu Macałem Moska, i nie jest to do końca to co bym widział. Jedna ze znanych pracowni ma kilka, w tym moje zamówienie na coś delikatniejszego/lepszego być może od osławionego Mosquito . Na razie to projekt, bo blanki jeszcze nie przyszły, ale po testach jak wyjdzie, to drżyjcie komary i inne kociossakowe kończyny .Nazwy jeszcze nie ma, ale chyba zapożyczę ją od jakiegoś znanego środka anty komarowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 to c.w jeszcze mniejsze niż 3.5 gr? To kij do polowu dafni,planktonu czy krewetek ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylweczek Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 ŁYSY0312 napisz proszę, czy te moski, które "macałeś" były uzbrojone jednakowo? Czy może miały inne ubranka, tzn. różne rękojeści, inną liczbę oraz rozmieszczenie przelotek? Pytam, bo akurat to ma wielki wpływ na pracę kijka, zwłaszcza takiego UUL-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Sylwek mi bardziej od pracy chodziło o obsługiwany ciężar przynęt szczególnie w dolnym zakresie, i dla tego napisałem że to nie do końca jest to co bym widział. Mosquito to mega godny kijek i jak sam wiesz planowałem zakup takowego @patu - 3,5g to dużo w innym temacie kolega Sylweczek opisuje swój kijek do 1,5g. To dopiero lajcik Mosek przy nim to ciężka altyleria. Edytowane 23 Listopada 2013 przez ŁYSY0312 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 To kije chyba do polowu narybku albo jak patryk wspomnial do polowu pokarmu dla mieszkancow akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 To kije chyba do polowu narybku albo jak patryk wspomnial do polowu pokarmu dla mieszkancow akwarium.E tam... i metrowy sumek wyjedzie na nim (trzeba mieć tylko dużą szpulę, żeby z 5km żyłki 0,05 weszło). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Do czasu Macałem Moska, i nie jest to do końca to co bym widział. Jedna ze znanych pracowni ma kilka, w tym moje zamówienie na coś delikatniejszego/lepszego być może od osławionego Mosquito . Na razie to projekt, bo blanki jeszcze nie przyszły, ale po testach jak wyjdzie, to drżyjcie komary i inne kociossakowe kończyny .Nazwy jeszcze nie ma, ale chyba zapożyczę ją od jakiegoś znanego środka anty komarowego Macałeś czy łowiłeś bo to duża różnica? a i każdy Moskitek to wędka jedyna w swoim rodzaju(mój np wązy 44 gramy i to najlżejszy podobno jaki się Zbyszkowi Kawalcowi udało zrobić), czułość też od uzbrojenia zależy Ja ze swojego komara jestem zadowolony ale ja tam ekspertem w dziedzinie spinningu nie jestem P.s. daj znać jak już poskładasz ten wynalazek o którym wspomniałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 W sumie racja @Krzychun, tylko zbiornik musi byc nie wiekszy jak 10m kwadratowych usypany zwirkiem i bez jakiegolwiek zaczepu. Nieczepiam sie kolegow uzywajacych ten patyk bo nie znam sie na zawodniczym lowieniu okonkow ale jakies Okonie tam lowie i uwazam takie patyki jak i plemniki na 0,5gr glowkach za abstrakcje i forme masochizmu na wysokim poziomie. Czemu ma sluzyc taka witka to nie wiem a przyznam ze uzywalem sam kijek o cw do 4gr i srednicy blanku 6mm. Lowilem nim pstragi na waobki klasy 1,5-3,5gr na ciurku nie szerszym jak 4m i zawsze brodzac wiec troche inne lowienie. Teraz aktulnie do tego celu uzywam Kijka ML o deklarowanym CW. 3/8oz i spora moca w dolniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 żeby to zrozumieć musiałbyś zamieszkać u nas i zobaczyć co i ile się u nas łowi tu nie mam tak rybnych wód jak tam gdzie wy łowicie... okoń 25 z rzeki w której często łowię to tak jak u was złowić 50 nie zrozumiecie nas dopóty nas nie odwiedzicie i naszych wód 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Lowilem w PL 6 Lat, mam kolegow co lapia w PL wiecej i wiekszych ryb bo poprostu potrafia. Ogolne generalizowanie ze na obczyznie jest lepiej to kompletna bzdura ludzi nie majacych najmniejszego pojecia. Nawet nie wiesz w jakim regionie w DE mieszkam i na jakich lowiskach lowie a wrzucasz wszystko do jednego wora. Zaloze sie z toba ze na mojej wodzie nic bys nie zlapal i takich jak ty bylo tu wielu, koncza na komercji bo tam chociaz cos bierze Takze to opowiastki o Polskich bezrybia juz mnie nudza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Lowilem w PL 6 Lat, mam kolegow co lapia w PL wiecej i wiekszych ryb bo poprostu potrafia. Ogolne generalizowanie ze na obczyznie jest lepiej to kompletna bzdura ludzi nie majacych najmniejszego pojecia. Nawet nie wiesz w jakim regionie w DE mieszkam i na jakich lowiskach lowie a wrzucasz wszystko do jednego wora. Zaloze sie z toba ze na mojej wodzie nic bys nie zlapal i takich jak ty bylo tu wielu, koncza na komercji bo tam chociaz cos bierze Takze to opowiastki o Polskich bezrybia juz mnie nudza Kamil ale teraz Ty "wrzuciłeś" Tomka do wora z innymi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Ze niby gdzie? Pisze ze w Polsce wielu ludzi lapie piekne ryby i to regularnie na lowiskach ogolnodostepnych, to ze Tomek nie potrafi sie dobrac do owyh ryb nie jest koniecznie wina lowiska. To ze w Polsce wiele wod jest przeczesanych na maxa to wiem ale w Niemczech nie jest inaczej. Jak wszedzie, sa wdoy rybne i mniej rybne a wedkarstwo polega na tym zeby nauczyc sobie radzic w kazdej sytuacji i na kazdej wodzie. Ja jestem allroundowcem Spiningowocastingowym. Lowie od ciurkow po wielkie rzeki i tak zbieralem swoje doswiadczenie srubowalem wyniki. Swoje lowiska znam na tyle ze przynajmniej w teori wiem co gdzie jak i kiedy. Choc ostatnio malo bylem nad woda i do tego bez wynikow zmusza mnie myslenia a nie do rozpaczy. Lowiac plemnikami nawet na uncjowym kiju nie ma co sie spodziewc gigantow wiec zamiast szukac wykalaczek o cw 0.03gr polecam pokombinowac z wielkoscia, kolorem, typem wabikow czy nawet uzyc kilku malo znanych metod jakimi w Polsce sa texas, carolina itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbk Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 We Włoszech okonie łowię na kij 12lb. Ale będąc w Polsce na wakacjach obrywałem ostre lanie od szwagra łowiącego dużo delikatniej. Okonie brały w toni na małe przynęty na bardzo lekkich główkach. Pomijając fakt że ciężko było mi podać tak lekkie przynęty castem na odpowiednią odległość to ciężko było wykorzystać delikatne brania. Po takich lekcjach jestem daleki od wymądrzania się na temat jak powinno się łowić nie znając łowiska.Za granicą jest więcej ryb tylko nie każdy potrafi się do nich dobrać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Kamil ja nie pisze o Tobie czy innych zagranicznych piszę poprostu o tychg którzy nie łowią tu gdzie ja... nie obchodzi mnie czy jesteś w afryce czy gdzieś indziej, nic nie generalizuje, piszę tylko że jakbyś łowił tu gdzie ja to byś docenił takie wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Uchyl Rabka tajemnicy gdzie owa Rybna Sahara w ojczyznie wystepuje? Dalej nie zrozumialem w czym owy patyk Ci pomaga? Bo ja lowie rowniez male okonki i swoim sprzetem wyczuwam branie na pelnym dystansie na glebokosciach 4-8m. Nikt mi nie powie ze potrzebuje patyk o ktorym tu mowa zeby skutecznie lowicmnarybek okoniowy. W takim razie nastawianie sie na mlode okonie uwazam za nieetyczne bo po co kaleczyc maluchy? Jeszcze troche i kolko desperatow wymysli kije jeszcze lzejsze i jeszcze delikatniejsze co by moc lowic jeszcze mniejsze ryby? To tedy droga? Pytanie ogolne Tomku nie tylko do Ciebie i bron Boze ze chcialbym kogos urazic. Niech mi ktos z szanownych uzytkownikow co daje taki kij i czemu ma to sluzyc? Do tego jakich wabikow uzywacie i na jakich lowiskach lowicie tymi o to zestawami. Linka i mlynek tez mnie ciekawi. Nie zaprzeczam ze moja nie wiedza moze byc pomylona z arogancja ale jezeli ktos bedzie mi to w stanie porzadnie zobrazowac i z argumentowac to kto wie, moze wkoncu poznam sens uzywania tego sprzetu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Kamilu, sam łowię w miejscach i czasie, gdy delikatna wędka, jak Komar właśnie, pozwala zaprezentować wabik na bardzo lekkiej główce i łowić przy tym niemałe pasiaki. Gdy temperatura spada w okolice zera a okonie wychodzą na metrową wodę, UUL pozwala efektywnie łowić w takich właśnie warunkach. Tu 2 gr wali w dno zbyt szybko, czasami za szybko dla zmanierowanych okoni. Osobiście łowię kijem do 7 gr i są chwile, gdy to zdecydowanie za dużo i komfortu lub czucia brak. A rozmiarowo ryby godne uwagi. Jak na mazowieckie wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalka Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Łowię komarem od ubiegłego sezonu na miejskim odcinku średniej rzeki, którą jest Bystrzyca większej ryby niż szczupak 80 cm (tylko raz) tam nie złowiłem. Ryby , które łowię to okonie do 25cm, jazie do 40+, jelce, leszcze i płocie. Z nastawieniem raczej na białoryb wiem, że leszcza, płoć czy jazia można złowić na dużą przynętę ale żeby łowić te ryby regularnie trzeba używać raczej przynęt przypominających ich pokarm naturalny co również wiąże się ze stosowaniem cienkich żyłek (potrzeba kijka który nie nadwyręży cienkiej żyłki podczas holu czasem większej rybki). Komar wbrew pozorom ma sporo mocy mój kolega łowił ponad 40 cm tęczaki na żyłkę 0,12, a hol wcale nie trwał dłużej niż przy użyciu innej wędki. Wiem, że teraz naraziłem się wszystkim, którzy do łowienia 40 cm ryb polecają żyłki mnimum 0,20 ale cóż. Reasumując nie będę zabierał wędki mocniejszej na łowisko gdzie trafienie większej ryby jest mało prawdopodobne ze względu na komfort łowienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi