Skocz do zawartości

Phenix Mosqito XUL do 3,5g

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

Blank 22g reszta 22g.Gdzie przeciętny uchwyt waży ok 20g,a gdzie reszta? :blink:

Wiem, wiem, ale to nie jest przeciętny blank. Ja nie buduję doktryny, to tylko moje zdanie. Używam tego blanku 2m nie pamiętam dokładnej wagi, 22 lub ok. 20g. Ogólnie stosunek masy blanku do reszty komponentów 1/1 to nie jest za mało. Szczególnie taka konstrukcja nie czuje się najlepiej z nadwagą, znów, to tylko moje zdanie :)

To był bardzo specyficzny projekt koledzy, długo go omawiałem ze Zbyszkiem Kawalcem ale wyszła perełka ( no jak dla mnie ;-) ), jak sam stwierdził to najlżejszy kijek jaki udało mu się stworzyć. Sylwek-standardzik czyli jak pamiętam 204cm. Całość z kołowrotkiem (wielkości 2000) waży 204 gramy, więc można rzucać i rzucać.... tylko...gdzie te ryby ?!? :angry:  :D  :D

• Like 1

Panowi mam pytanko. Wędkuję już wiele lat , jednak przygodę z okoniami tak naprawdę dopiero zaczynam . Czy takie wędki jak opisywane tutaj Mosqito używacie tylko do łowienia z łódki , czy również z brzegu?Pytam bo długość wędki sugeruje łódkę , a może się mylę?

A ja się spytam tak: ile kolega Żbiku miał różnych mosków w rękach i na ile z nich łowił rybki? Nie zgodzę się zupełnie ze stwierdzeniem, że 90-95g wagi do straszna cegła. Miałem cięższe i proszę mi uwierzyć, że komfort łowienia cudny. Pamiętać jednak należy, że moski mogą mieć różną długość :)

Fakt: waga 44g, to faktycznie kosmos, który przy moich osobistych preferencjach jest nie do osiągnięcia. Proszę jeszcze tylko kolegę SilesianPerch o długość swojego, zacnego komara :)

Nie mialem zadnego komara. Nie mniej posiadam np wedke na relatywnie tanim blanku MHX, w wersji do lekkiego lowienia na glowki 5-15g i gotowy kij DS821 (PB Minima, KSKSS i pianka) wazy 88g. Stad zastanawiam sie, dlaczego kij na blanku o masie 22g wazy az 92g? I po co go tak znacznie "sztucznie" dociazac ciezkim zbrojeniem, skoro ma to byc ultralajt?
  • Like 1

Nie mialem zadnego komara. Nie mniej posiadam np wedke na relatywnie tanim blanku MHX, w wersji do lekkiego lowienia na glowki 5-15g i gotowy kij DS821 (PB Minima, KSKSS i pianka) wazy 88g. Stad zastanawiam sie, dlaczego kij na blanku o masie 22g wazy az 92g? I po co go tak znacznie "sztucznie" dociazac ciezkim zbrojeniem, skoro ma to byc ultralajt?

A może dlatego, żeby był dłuższy?

A może dlatego, żeby inaczej pracował (ilość i rodzaj przelotek)?

A może wyważenie pod konkretnego kręcioła?

:) 

A może dlatego, żeby był dłuższy?

A może dlatego, żeby inaczej pracował (ilość i rodzaj przelotek)?

A może wyważenie pod konkretnego kręcioła?

:)

Bez urazy, naprawdę nie czepiam się, ale, jak dla mnie, to jest zdefiniowana potrzeba posiadania spina na blanku FX- 761 lub FX-801. Jakieś inne przesłanki istnieją? Oczywiście poza wizualno-estetycznymi, bo te dla mnie są mniej istotne. Na prawdę nie czepiam się, nie chce sprowokować burzy, ja zawsze uważałem, że taki kij służy do ultra precyzyjnego czucia przynęty i brań, nie łowienia najmniejszych ryb, a tych które kapryszą i białorybu. Tez nie koniecznie drobnego, ale najczęściej zasysającego tak delikatnie, że masa zestawu może przeszkadzać w wychwyceniu tych brań. Bo przecież kiedy poczujemy wciąganie z wodą paprocha przez leszcza czy karpia żerującego w upały, na płyciźnie, na drobnicy, zatrzymujemy wabik na chwilę i tniemy, zwykle siedzi. Przynajmniej ja tak robię. Ta dodatkowa masa nie zwiększa czucia i mocy blanku  ...... chyba?

Bez urazy, naprawdę nie czepiam się, ale, jak dla mnie, to jest zdefiniowana potrzeba posiadania spina na blanku FX- 761 lub FX-801...

Takiego również posiadam :)

Posiadam również spina, którego max. cw dla mnie to 1,5g (tutaj można dopiero mówić o "zasysaniu"). Ja nie mam zamiaru ani oceniać, ani tym bardziej nikogo z szanownych kolegów krytykować, ba, z każdym z Was jestem gotowy przyjąć browara i połowić wspólnie rybki na nasze ukochane moski. Zawsze z wielką przyjemnością czegoś mogę się od Was nauczyć. Po prostu lubuję się w takich wykałaczkach i chcę o nich wiedzieć jak najwięcej.

Takiego również posiadam :)

Posiadam również spina, którego max. cw dla mnie to 1,5g (tutaj można dopiero mówić o "zasysaniu"). Ja nie mam zamiaru ani oceniać, ani tym bardziej nikogo z szanownych kolegów krytykować, ba, z każdym z Was jestem gotowy przyjąć browara i połowić wspólnie rybki na nasze ukochane moski. Zawsze z wielką przyjemnością czegoś mogę się od Was nauczyć. Po prostu lubuję się w takich wykałaczkach i chcę o nich wiedzieć jak najwięcej.

Witaj, cieszę się, że bez złych emocji to odbierasz. Ja wprawdzie nie używam napojów %, miewałem owszem okresy kiedy byłem zainteresowany, czy to degustacją, czy wręcz używaniem w ilościach pozwalających dostąpić wyższych uniesień. Jednak wymiana doświadczeń interesuje mnie jak najbardziej. Bezsprzecznie jestem kinestetykiem i nie zaprzeczam, czucie jest dla mnie bardzo ważne, nie tylko w kwestiach wędkarskich w pracy też. Bez tego ślepy jestem i w ogóle, nie kompletnie się czuję. Dla tego mam taką "korbę" odnośnie masy i przenoszenia sygnałów przez wędkę. Gdybyś mógł napisać coś więcej o tym urządzeniu 1,5g max. :)

Proszę o więcej fotek. Jak masz zbrojony kijek?

wedle życzenia aczkolwiek sam niestety zbyt wielu fotek nie posiadam..

20131130-105947.jpg

20140104-115326.jpg

unnamed3.jpg

unnamed2.jpg

co do zbrojenia to jutro postaram się cos napisać bo dzisiaj nie mam już do tego głowy.... ;-)

Edytowane przez SilesianPerch
  • Like 8

Witaj, cieszę się, że bez złych emocji to odbierasz. Ja wprawdzie nie używam napojów %, miewałem owszem okresy kiedy byłem zainteresowany, czy to degustacją, czy wręcz używaniem w ilościach pozwalających dostąpić wyższych uniesień. Jednak wymiana doświadczeń interesuje mnie jak najbardziej. Bezsprzecznie jestem kinestetykiem i nie zaprzeczam, czucie jest dla mnie bardzo ważne, nie tylko w kwestiach wędkarskich w pracy też. Bez tego ślepy jestem i w ogóle, nie kompletnie się czuję. Dla tego mam taką "korbę" odnośnie masy i przenoszenia sygnałów przez wędkę. Gdybyś mógł napisać coś więcej o tym urządzeniu 1,5g max. :)

Coś, o tym kijku znajdziesz tu: http://jerkbait.pl/topic/29825-łowienie-białorybu-na-spinning/page-5

Dla mnie również czucie jest najważniejsze, ponieważ jestem tak leniwy, że zamiast patrzeć na szczytówkę, to oglądam wszystko inne w koło. Z takiego też powodu łowię na kije w drewnie-bez żadnych papierowych, czy też piankowych wkładek w rękojeściach :)

A teraz kilka słów o tej nieszczęsnej wadze-tak jak pisałem wyżej-moje preferencje są inne.

Były różne moski: krótkie i dłuższe, lżejsze i cięższe, z większą i z mniejszą ilością przelotek, szybkie i wolniejsze, w drewnie takim i siakim itd. itp. Na dzień dzisiejszy wolę kijek dłuższy, wolniejszy, z całą drewnianą rękojeścią i z określoną liczbą oraz rodzajem przelotek. Właśnie to powoduje, że waga ok 40g jest dla mnie nie do osiągnięcia, co wcale mi nie przeszkadza, bo mam to, co chciałem i to, co w pełni pasuje do moich rąk. Cudne wyważenie+cudne czucie=pełna satysfakcja :)

Edytowane przez sylweczek

To najważniejsze, że Tobie pasuje i Tobie sie sprawdza. Nie moim celem było atakowanie odnosnie masy. Jednakże, zawsze mi się wydawało, że w ultralajcie duzy szkopuł tkwi właśnie w niskiej masie zestawu (kij+kręcioł), a tu masz babo placek! Widocznie mi się wydawało... ;)

Nie ukrywam, że sam przymierzam się powoli do Mośka, jednakże nie aż tak wylajtowanego jeśli chodzi o przynęty. Dla mnie wymagany zakres to główki 1-5g + mała gumka. Mój egzemplarz na pewno będę chciał zrobić bardzo lekko (no może nie 44g ale cos ok 60-70g) i zastosować do niego jakis ultralekki kręcioł. Stąd mierzę w KSKSS16 i piankę na gripie, do tego Minimy Tich.

Powiedzcie teraz, czy jest szansa kupic gdzies sam blank Mośka? Czy to zawsze pracownia Kawalca musi zbroić? I jakie są ceny wykonania kijka o podanych parametrach?

• Like 1