Skocz do zawartości

Phenix Mosqito XUL do 3,5g

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

Dyskusja o łowieniu na plemniki wraca jak bumerang :)

Sam nie jestem fanem takiego łowienia i najdelikatniejsza moja wędka jest do 14g, ale nie dziwią mnie takie konstrukcje. I nie chcę się tu wdawać, czy na mormyszkę i linkę 0,08 złowię okonia +50, czy nie.

Kto pyta o sens takiego łowienia, niech zapyta sam siebie, czy na muchę łowi się tylko małe ryby i czy tylko okonie. Osobna sprawa, czy w takim razie nie należy chwycić za właściwą muchówkę i łowić jak kanon nakazuje, ale jeśli ktoś tego nie chce, nie lubi, a na "muchowe" przynęty chce łowić, to co?

Jak napisałem, nie łowię tak, bo moje ryby w moich łowiskach tego nie wymagają i poprostu nie lubię, ale różnorodność mnie nie boli i jak ktoś znajduje w tym przyjemność, to w zasadzie po co się nad tym rozwodzić?

• Like 1

Ja doskonale rozumiem ze czasem sytuacja wymusza lekkich wabikow. Przerzucilem sporo kijow i zatrzymalem sie tam gdzie sie zatrzymalem. Radku wiesz czym lowie i moze popelniam blad przenoszac odczucia na inny sprzet. Jestem osoba otwarta na nowosci ale zamiast krecic czy kupywac kolejny patyk probuje szukac innych rozwiazan. Ile rzucicsz 1gr glowka z plemnikiem? Napewno nie dalej jak ja 5gr bulletem na c-rig a dlugoscia przyponu kontroluje opad. Ot cala filozofia ;) Lubie finezyjne lowienie i czesto je praktykuje ale moim kijem obskakuje wszystko co chce i daje rade. Gdzie sa jakies dane tego blanku? Bo jak by nie bylo brzmi interesujaco ;)

Bezrybie to mit. u mnie na Lipówce był odłów kontrolny (mała afera się nawet zrobiła) Ludzie a zwłaszcza karpiarze którzy okupują to łowisko dniami i nocami nie maja brań....praktycznie wcale i tylko było gadanie że nie ma ryb nie ma ryb...., a tak naprawdę to oni nie umieli się do nich dobrać. Po odłowach łapali się za głowę, że pierwszy raz widzą tu karpie po 5 10 a nawet 15kg i zaczęła się jadka, że teraz to już na 100%nie ma ryb i nie maja po co przychodzić nad zalew....ale zaraz skoro oni takich nie łapali i bo podobno nie było takich ryb, to i tak nie powinni odczuć różnicy;)

Ze spinningiem jest podobnie....znam miejsca na Lipówce i Warcie, gdzie brania okoni są i to takich z przedziału 30-45cm, ale stojąc kilka metrów dalej już ich nie uświadczysz;) Dlatego popieram zdanie Kamila.....na paprochy przeważnie siadają okołowymiarowe okonki i to sporo. Ja paprochami badam łowisko, a jak są brania, to przeisadam się z rozmiarami wabików na adekwatne do oczekiwanych rozmiarów ryb.

Choć czasem dla jaj, lubię połowic na mikrowoblerki, ale wtedy liczę bardziej na troszkę inne ryby niż okonie :ph34r:

Pozdro

Edit: Mosqito byłby dobry na białoryb ;)

Edytowane przez minecjusz

Przemek a kto nie lubi :) swojego najwiekszego jazia i wiele innych wyjalem na wobka 38m i wadze 1,7gr. Uzywalem kija do 7gr i uwaga zylki 0.20 ;) wyjalem na ten zestaw sporo ryb w tym kilka okoni +40, klenie do 60 itd. Nie twierdze ze kij nie ma racji bytu ale uwazam ze budowac taka wykalaczke do swiadomego polowu duzych okoni przy uzyciu zylki 0.12 za bezsensowne i nieetyczne. To tylko moje zdanie a wiadomo zdan tyle ile wedkujacych. Przerobilem kilka UL'i i jednak taki kij czesto posiada za malo mocy ale znalazlem inne rozwiazanie z ktorym lowi mi sie super wabikami typu UL ale mam wystarczajaco mocy zeby zachowac kontrole nad ryba.

• Like 1

Ale tu nie chodzi o różnice rzędu 14g a 10. Tu podśmiechujki dotyczą 3,5g czy może 2g max CW!

Odnoszę wrażenie, że dla wielu czym więcej "U" przed "L" tym wyższy poziom wtajemniczenia wędkarstwa - przepraszam... wędkarstwa "zawodniczego".

A tak po prawdzie, to co mnie to.

A te bezrybia??? Napisze tak. Odkąd zacząłem łowić grubiej to i jakoś większych ryb się więcej znalazło.

Edytowane przez krzychun
  • Like 2

Ja wiem? Poprostu sobie nie moge jakos wyobrazic celowego polowu srednich i duzych ryb kijem o cw 3,5gr. Bo w wiekszosci przypadkow sprawdza sie zasada jaki wabik taka ryba z nielicznymi wyjatkami od reguly. Zdaje sobie doskonale sprawe ze sam cw. Nie mowi za wiele o mocy kije dlatego odnosze sie do wielkosci wabikow jakie ten kij obsluzy ;)

Ja wiem? Poprostu sobie nie moge jakos wyobrazic celowego polowu srednich i duzych ryb kijem o cw 3,5gr. Bo w wiekszosci przypadkow sprawdza sie zasada jaki wabik taka ryba z nielicznymi wyjatkami od reguly. Zdaje sobie doskonale sprawe ze sam cw. Nie mowi za wiele o mocy kije dlatego odnosze sie do wielkosci wabikow jakie ten kij obsluzy ;)

Czy drobnica od razu jest duża?Jak myślisz :) .

• Like 1

A co Co tomku wszystkie kije o cw. Np do 15gr harakteryzuja sie ta sama moca? Choc tu o moc sugerowwnej linki jak i o akcje kija ktore sa tez nie bez znaczenia. Nie pajacuj a pomysl troche.

@Jozi jako chyba jeden z nielicznych chcesz sie podzielic swoja wiedza wiec napisz prosze do czego i w jakich sytuacjach siegal bys po ww. Kiejk.

Tych wyjątków jest dużo, dużo więcej. Możesz wierzyć lub nie. Łowię lekko, łowię też grubo i w miejsach, gdzie poluję na pasiaki, UL w przypadku okoni robi szmatę z L, ML i M. Ilościowo i jakościowo. To pewnie dlatego, że nie umiem łowić, co nie zmienia faktu, że lekko obiążone 4-6 cm jest najłowniejszą opcją. Niewymiarki rzadko kiedy są problemem, a ryby wyjeżdżają sprawnie. Etyki więc bym w to nie mieszał.

No wszystko ogolniki Radku. To tak samo jak w innym topicu. Lowie na lowiskach kilku typow od 40cm glebokosc do 17m. Male rzeczki, ciurki, duza nizinna rzeka, zaporowki srednie i male jeziora dlatego pytam calkiem powaznie bo moze jednak takie rozwiazanie bedzie dobre i dla mnie i bede mial lepsze wyniki.

@Jozi jak bym mial mozliwosc to postawilbym i dwie.

Wędkarze bardzo często kojarzą zawodników jako osoby łowiące małe ryby (oczywiście często tak jest) ale dobry zawodnik to osoba, która przede wszystkim potrafi opracować odpowiednią strategię na dane łowisko. Niekoniecznie będą to okonie równie dobrze mogą być bolenie, sandacze czy szczupaki. Podobno o gustach się nie dyskutuje. Wędkarstwo daje wiele możliwości każdy znajdzie coś dla siebie dla niektórych kije kolegów mogą się wydawać śmieszne bo dla nich wędkarstwo zaczyna się od stelli 10 000 i carpentera od 150g o rybach nie wspomnę. Niech każdy robi to co lubi ja lubię łowić lekko i delikatnie. Do komara zakładam stellę 2500 lub exista 2500, żyłki od 0,12 do 0,16 najczęściej łowię na 0,14 Vin Maver. Pozdrawiam

• Like 3

dla mnie ul jest odskocznią. lubię porostu czasem pomieszac w wodzie micro jigiem lub swisterkiem na gramowej główce. .. żyłka 0.1 ... niespodzianki na końcu zestawu to dodatek do tej zabawy... a że ryby wielkością czasem nie powalają. ... no cóż nie łowie na kolację lecz dla przyjemności i relaxu.

• Like 1

Chodzi o to ze kije posiadajace ten sam cw. Nie zawsze sa tak samo mocno. Jeden ma mocniejszy dolnik inny to klucha a jeszcze inny to ciety xfast. Jeden ma moc linki 4lb inny 3 a inny 6lb. Nigdy nie kieruje sie samym cw. Bo to nie za wiele mi mowi bez ww. Danych. Jasniej nie potrafie tego z obrazowac.

To tak jak bys mial 2 rozne auta majace 200koni ale rozniace sie masa, typem jednostki napedowej itd. Mimo tych 200konie oba nie beda takmsamo szybkie.

@Jozi, ja swojego najwiekszego 52cm wyjalem na 8cm guma na skirted jigu ;)

Ładnie, forum się mi wysypało i straciłem całego posta...

Kamilu, ja pisałem o Komarze od Kawalca. O nim jest ten temat, btw ;) Podałem też dokładny opis warunków, w jakich jego zastosowanie ma sens. Bynajmniej nie jest to łowienie narybku, planktonu i tego typu brednie.