Skocz do zawartości
  • 0

bolek

marcin

Pytanie

Hey Witajcie B)

Prosze o poradę specjalistów od Boleni.

Chodzi o to że koło mojego domu jest kanał stoczniowy który jest połączony z morzem i jest duzo boleni. Widać to po atakach.

Brzeg jest wybetonowany jakto w takich kanałach.

Jest ciepły wypływ z elektrocieplowni i pelno drobnicy no i boleni.

Kurcze łowiłęm praktycznie wszystkim obrotówki od 0 do 2, jakies woblerki ale chyba zaagresywna akcja oraz twistery.

Nie udało mi sie skusić żadnego :(

Łowię jak jest ciemno. Wczoraj pod same nogi odprowadził mi blaszkę 1 taki koło 70 cm no i nie wziął jak zwykle.

Łowię miekim kijem i plecionką. Może dlatego że się płoszą plecionką to nie chcą brać??

A może mam się czołgać??

Kurcze nawet jakąś książke zamówiłem zobaczymy może coś się z niej nauczę B)

Woda jest stojąca ( no prawie ) zależy od wiatru bo to blisko morza i jak wieje z północy to i płynie.

Ataki Boleni są takie że aż się można przestraszyć.

Kurcze no i drobnicy jest w brud, szczególnie szprotki tysiące.

Może ma za dużo pożywienia i dlatego nie chce brać??

Dziękuję z góry za cenne porady. Będę wdzięczny jak poradzicie jakies konkretne przynęty oraz techniki prowadzenia.

Dzięki :lol:

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Marcin,

A jest tam też jakiś ruch wody? Napisałeś, że wypływa woda z elektrowni. Jakiś zrzut, coś takiego co zamiesza wodę. Czy tylko woda stoi? Bo mi się to Twoje miejsce widzi na ... bankowe, ze wskazaniem na wielkie łowienie :D

Pozdrawiam

Remek

• 0

Napisz od razu jakie masz możliwości podejścia pod ten zrzut lub cokolwiek co powoduje ruch wody (turbiny, przepony etc)?

Jak będziesz mógł łowić z prądem, w poprzek czy pod prąd?

Czy bolki walą na całej szerokości kanału czy w określonych miejscach i czy ataki są powtarzalne w konkretnych miejscach?

• 0

Chodzi o to że zrzut cieplej wody jest caly czas tylko na tym kawalku jest wody maksymalnie do kolan przy wysokiej wodzie.

Kurcze ciężko to wytłumaczyć. Narysuje i wrzucę zdjęcie.

Jest to tak jest zrzut po betonie ( woda paruje :lol: ) szerokość maks 10m i potem niżej jest głebiej i lekko szerzej a na końcu jest płachta by wstrzymywać prad wody.

Może rysunek wyjaśni więcej.

;)

• 0

Spróbuj woblery od pracy jak najdrobniejszej do mocnej i same ryby Ci powiedzą na co mają aktualnie ochotę.

Jak bolki są aktywne to nawet przy bardzo szybkim prowadzeniu (dzień)bolki będą brały.

Jak nie biorą to trzeba kombinować, wolniej-szybciej, płycej-głębiej

• 0

Może moje podpowiedzi będą błędne ale co tam :mellow:

W mojej miejscowości jest kanał portowy, woda prawie stoi (kanał łączy się z Odrą).

Setki boleni, naprawde dużych. Wielu łamało sobie głowy jak je złowic :unsure: Ja także :D

Przechytrzyłem kilka sztuk, niektóre niczego sobie. Przynętą numer 1 w moim łowisku była wahadłówka Gnom nr. 0

Można ją kupić za 3,50zł :mellow:

Gnomik jest także super na Odrę :D

Bolki najczęsciej dawały się skusić późnym wieczorem, przy lekkim wiaterku.

Wakacjami przy wysokich temperaturach można zobaczyć na powierzchni wielkie klenie po 70cm :huh: Kolosy ! :mellow:

Próbowałem je złowić na skórkę chleba, ale się niestety nie udało.

Za to klenie po 30 - 35cm brały :D

• 0

Marcin w moich rejonach jest bardzo podobne łowisko. Jest to basen portowy do którego zrzucana jest ciepła woda pochłodnicza z duzego zakładu. Basen ten to istna stołówka wszelkich Odrzańskich drapieżników, gdyż połaczony jest z rzeka kanałem. Sa tam min. duże sumy no i oczywiście bolenie. Złowienie tych największych nie jest takie proste, gdyż są bardzo ostrożne na prawie stojącej wodzie. Po drugie są strasznie wybredne, w basenie pływaja miliony dorodnych uklejek, także pożywienia maja w brud... ale są do złowienia, szczególnie wieczorem i o świcie gdy zaczynają ostro żerować...ja je łowie standardowo, z powierzchni na szybko prowadzone wobki uklejopodobne. życzę powodzenia i wytrwałości

Poniżej fotka jednego z bolków z w/w basenu portowego B)

post-286-1348913589,4402_thumb.jpg

• 0

padpisuję się pod tym co napisał @patu28

a propos pytania: żyłka czy plecionka? to zależy od preferencji, ja używam plecionki PP 8lb i pamietam przy tym o bardzo miękkim ustawienu hamulca, byłem świadkiem zerwania plecionki przy uderzeniu bolenia, bo hamulec nie zdążył oddać linki, jeśli chodzi o kolor, nie polecałbym żółtej

• 0

Witam Wszystkich ;)

Za porady bardzo dziekuje:)

Byłem wczoraj wieczorkiem na kanałku no i woda tafla nic nie żerowało. Nawet nic nie płyneła.

Ale kupiłem taką zwykłą blaszkę boleniową i nie duże ale pierwsze bolenie złowiłem: 25, 38, 42. Jako przyłów 3 sandałki największy 45.

Wstyd się chwalić ale pierwsze Bolki poszły. Oczywiście wszystko do wody: C&R. :mellow:

Pozdrawiam,

• 0

Marin, nie kładź ryb na betonie bo szanse na to, że przeżyje są bardzo małe. Nawet jak odpłynie od brzegu to dostanie infekcji i po długiej chorobie zdechnie. Bardziej bezpiecznie będzie ją położyć na zmoczonej folii. Jeszcze lepiej jest przytrzymywać ją za głowę i zrobić fotkę w wodzie. Usuwaj też zadziory, bo to przy bolkach nie ma żadnego znaczenia a bardzo ułatwia odczepianie nawet problematycznie zahaczonych ryb. Powodzenia.