marcin Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Hey Witajcie Prosze o poradę specjalistów od Boleni.Chodzi o to że koło mojego domu jest kanał stoczniowy który jest połączony z morzem i jest duzo boleni. Widać to po atakach.Brzeg jest wybetonowany jakto w takich kanałach. Jest ciepły wypływ z elektrocieplowni i pelno drobnicy no i boleni.Kurcze łowiłęm praktycznie wszystkim obrotówki od 0 do 2, jakies woblerki ale chyba zaagresywna akcja oraz twistery. Nie udało mi sie skusić żadnego Łowię jak jest ciemno. Wczoraj pod same nogi odprowadził mi blaszkę 1 taki koło 70 cm no i nie wziął jak zwykle.Łowię miekim kijem i plecionką. Może dlatego że się płoszą plecionką to nie chcą brać??A może mam się czołgać??Kurcze nawet jakąś książke zamówiłem zobaczymy może coś się z niej nauczę Woda jest stojąca ( no prawie ) zależy od wiatru bo to blisko morza i jak wieje z północy to i płynie. Ataki Boleni są takie że aż się można przestraszyć.Kurcze no i drobnicy jest w brud, szczególnie szprotki tysiące.Może ma za dużo pożywienia i dlatego nie chce brać??Dziękuję z góry za cenne porady. Będę wdzięczny jak poradzicie jakies konkretne przynęty oraz techniki prowadzenia.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Marcin,A jest tam też jakiś ruch wody? Napisałeś, że wypływa woda z elektrowni. Jakiś zrzut, coś takiego co zamiesza wodę. Czy tylko woda stoi? Bo mi się to Twoje miejsce widzi na ... bankowe, ze wskazaniem na wielkie łowienie PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jajakub Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Napisz od razu jakie masz możliwości podejścia pod ten zrzut lub cokolwiek co powoduje ruch wody (turbiny, przepony etc)?Jak będziesz mógł łowić z prądem, w poprzek czy pod prąd?Czy bolki walą na całej szerokości kanału czy w określonych miejscach i czy ataki są powtarzalne w konkretnych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Poproś Panów z elekrociepłowni o terminarz zrzutów wody, za flaszkę penie dadzą :)Musisz tam być kiedy woda zacznie płynąć.Zaopatrz się w kilka boleniowych woblerów: Heres,THrill,Siga (tonąca),Tender i napewno uda Ci się połowić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin Opublikowano 10 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Chodzi o to że zrzut cieplej wody jest caly czas tylko na tym kawalku jest wody maksymalnie do kolan przy wysokiej wodzie.Kurcze ciężko to wytłumaczyć. Narysuje i wrzucę zdjęcie. Jest to tak jest zrzut po betonie ( woda paruje ) szerokość maks 10m i potem niżej jest głebiej i lekko szerzej a na końcu jest płachta by wstrzymywać prad wody. Może rysunek wyjaśni więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin Opublikowano 10 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Przesyłam zdjęcia. Sory jak brzydko ale rękę mam do łowienia a nie do malowania. Dzięki jeszcze raz za porady. I co myślicie o tym żeby w nocy je łowić czy lepiej rano??Jak poskutkują porady na pewno będę wstawiał zdjęcia, jak będzie czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ginel Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 W takiej wodzie próbowałbym połowić wieczorkiem i w nocy woblerami pływającymi. Pierwszym woblerem który by tam wylądował byłby Dorado Tender 7cm(6gr). Drugim woblerem którego bym tam posłał byłby Taps bez steru:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin Opublikowano 10 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Dzieki Ginel A jak je prowadzic?? Wolno szybko czy bardzo szybko?? I czy kij pionowo?? Sluchaj a ten tender to jaki kolor i czy ten taps to ukleja bez steru??Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jajakub Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Spróbuj woblery od pracy jak najdrobniejszej do mocnej i same ryby Ci powiedzą na co mają aktualnie ochotę.Jak bolki są aktywne to nawet przy bardzo szybkim prowadzeniu (dzień)bolki będą brały.Jak nie biorą to trzeba kombinować, wolniej-szybciej, płycej-głębiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Daniel Wirek Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Może moje podpowiedzi będą błędne ale co tam W mojej miejscowości jest kanał portowy, woda prawie stoi (kanał łączy się z Odrą).Setki boleni, naprawde dużych. Wielu łamało sobie głowy jak je złowic Ja także Przechytrzyłem kilka sztuk, niektóre niczego sobie. Przynętą numer 1 w moim łowisku była wahadłówka Gnom nr. 0Można ją kupić za 3,50zł Gnomik jest także super na Odrę Bolki najczęsciej dawały się skusić późnym wieczorem, przy lekkim wiaterku. Wakacjami przy wysokich temperaturach można zobaczyć na powierzchni wielkie klenie po 70cm Kolosy ! Próbowałem je złowić na skórkę chleba, ale się niestety nie udało. Za to klenie po 30 - 35cm brały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2007 Marcin w moich rejonach jest bardzo podobne łowisko. Jest to basen portowy do którego zrzucana jest ciepła woda pochłodnicza z duzego zakładu. Basen ten to istna stołówka wszelkich Odrzańskich drapieżników, gdyż połaczony jest z rzeka kanałem. Sa tam min. duże sumy no i oczywiście bolenie. Złowienie tych największych nie jest takie proste, gdyż są bardzo ostrożne na prawie stojącej wodzie. Po drugie są strasznie wybredne, w basenie pływaja miliony dorodnych uklejek, także pożywienia maja w brud... ale są do złowienia, szczególnie wieczorem i o świcie gdy zaczynają ostro żerować...ja je łowie standardowo, z powierzchni na szybko prowadzone wobki uklejopodobne. życzę powodzenia i wytrwałościPoniżej fotka jednego z bolków z w/w basenu portowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin Opublikowano 11 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Dzieki wszystkim! A powiedzcie jeszcze zylka czy plecionka?? Jesli plecionka to czy z power pro moze byc 15 LBS?? Czy 10 LBS?? Moze byc zolta?? A moze lepiej zylka?? Jaka grubosc??Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 casso Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 padpisuję się pod tym co napisał @patu28 a propos pytania: żyłka czy plecionka? to zależy od preferencji, ja używam plecionki PP 8lb i pamietam przy tym o bardzo miękkim ustawienu hamulca, byłem świadkiem zerwania plecionki przy uderzeniu bolenia, bo hamulec nie zdążył oddać linki, jeśli chodzi o kolor, nie polecałbym żółtej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin Opublikowano 12 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Witam Wszystkich Za porady bardzo dziekuje:)Byłem wczoraj wieczorkiem na kanałku no i woda tafla nic nie żerowało. Nawet nic nie płyneła.Ale kupiłem taką zwykłą blaszkę boleniową i nie duże ale pierwsze bolenie złowiłem: 25, 38, 42. Jako przyłów 3 sandałki największy 45.Wstyd się chwalić ale pierwsze Bolki poszły. Oczywiście wszystko do wody: C&R. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin Opublikowano 12 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Wstyd takie małe wstawiać bolenie ale chciałem sie pochwalić bo to dzięki waszym poradom je złowiłem. Jak będę miał jakąś krowę to się pochwalę. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ginel Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Napisz na co(przynęta ) i w jaki sposób je złowiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Marin, nie kładź ryb na betonie bo szanse na to, że przeżyje są bardzo małe. Nawet jak odpłynie od brzegu to dostanie infekcji i po długiej chorobie zdechnie. Bardziej bezpiecznie będzie ją położyć na zmoczonej folii. Jeszcze lepiej jest przytrzymywać ją za głowę i zrobić fotkę w wodzie. Usuwaj też zadziory, bo to przy bolkach nie ma żadnego znaczenia a bardzo ułatwia odczepianie nawet problematycznie zahaczonych ryb. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcin Opublikowano 12 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Robert dzieki za porade. Nie wiedzialem z tym betonem i nie wiedzialem o zadziorach ze nie ma to wplywu. Ginel! Złowiłem na tzw plasterek, podobno tak sie fachowo to nazywa coś w stylu kastmaster kongera.Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
marcin
Hey Witajcie
Prosze o poradę specjalistów od Boleni.
Chodzi o to że koło mojego domu jest kanał stoczniowy który jest połączony z morzem i jest duzo boleni. Widać to po atakach.
Brzeg jest wybetonowany jakto w takich kanałach.
Jest ciepły wypływ z elektrocieplowni i pelno drobnicy no i boleni.
Kurcze łowiłęm praktycznie wszystkim obrotówki od 0 do 2, jakies woblerki ale chyba zaagresywna akcja oraz twistery.
Nie udało mi sie skusić żadnego
Łowię jak jest ciemno. Wczoraj pod same nogi odprowadził mi blaszkę 1 taki koło 70 cm no i nie wziął jak zwykle.
Łowię miekim kijem i plecionką. Może dlatego że się płoszą plecionką to nie chcą brać??
A może mam się czołgać??
Kurcze nawet jakąś książke zamówiłem zobaczymy może coś się z niej nauczę
Woda jest stojąca ( no prawie ) zależy od wiatru bo to blisko morza i jak wieje z północy to i płynie.
Ataki Boleni są takie że aż się można przestraszyć.
Kurcze no i drobnicy jest w brud, szczególnie szprotki tysiące.
Może ma za dużo pożywienia i dlatego nie chce brać??
Dziękuję z góry za cenne porady. Będę wdzięczny jak poradzicie jakies konkretne przynęty oraz techniki prowadzenia.
Dzięki
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi