Skocz do zawartości

Promocje wędkarskie (około wędkarskie...)

bjpol

Rekomendowane odpowiedzi

Coma, ja widziałem, u mnie jest pełna rozmiarówka, pełen kosz i nikt sie po to za bardzo nie garnie.

Wygląda to trochę jak OP1

I faktycznie do mycia samochodu się nadaje, ale na ryby bym w tym nie poszedł.

Napisz co potrzebujesz i co chcesz wiedzeć.

Właściwie wszystko co chciałem wiedzieć napisałeś :) Tak się właśnie domyślałem, że to się nie sprawdzi jako pierwsze śpiochy do brodzenia ale chciałem to potwierdzić.

Przeczytałem ostatnich kilka stron wpisów i ręce mi opadają... Wiele osób śmieje się z dowcipów o „skąpstwie Szkotów” czy „targowaniu się w Egipcie”, a wciąż żyjemy w społeczeństwie, w którym każdemu wydaje się, ze „rabat” należy mu się jak psu buda, a reszta powinna być za darmo. Naprawdę te wszystkie dowcipy powinny być o Polakach...

Otóż Mili Państwo, tak nie jest. Po pierwsze Rabat to stolica Maroko. Po drugie, jeśli coś jest w promocji lub ma upust, to nie spodziewajcie się, ze inne rzeczy z tym związane będą również za darmo, a sprzedawca dopłaci do interesu. Ktoś powyzej napisał, ze wysyłka powyżej kwoty inPostu za 8,50 razi w oczy. Ciekawe czy doliczył do tego opakowanie (koperta bąbelkowa 2zl), paliwo aby to wszystko zawieźć do tego paczkomatu (4,5zl/l) i zmarnowany czas pracownika (któremu trzeba zapłacić) itp itd. Ale przecież 16zl to zdzierstwo! Naprawdę, te 7,5zl więcej nie bierze się z powietrza.

Druga sprawa z ograniczeniem zakupu od 50zl. A chciałoby się Wam zapieprzac z 1 paczka agrafek do paczkomatu i wysyłać coś wartego 4zl co chwila?

Ludzie, zastanówcie się czasami co piszecie i czego oczekujecie. Wielu z Was pracuje w handlu, produkcji. Odpowiedzcie sobie uczciwie jak Wy do tego podchodzicie? Czy sprzedajecie wszystko na zero, czy poniżej kosztów zakupu? Czy produkujecie rzeczy poniżej kosztów zakupu materiałów? Ale przecież wszyscy na około na naszym ukochanym hobby zdzierają z nas jak za zboże...

Drodzy Koledzy.

A może to nie jest "skąpstwo" lecz zdrowy rozsądek?

Ceny przesyłek w Polsce... jak w takim razie działa Aliiekspres????

Są w stanie przysłać paczkę agrafek za dolara i przesyłka w cenie.Przez pół świata idzie przesyłka, łącznie z PP. Da się? Kto do ku.... nędzy do tego dopłaca?Czy ktoś dopłaca? Dla mnie zagadka...

Czy aby my sami się nie wykańczamy, bo za 4 zł to nam sie nie chce "zapieprzac z 1 paczka agrafek do paczkomatu i wysyłać coś wartego 4zl co chwila"

Kolejna sprawa. Marże naszych importerów i detalistów.

W wątku "Chińskim" wspomniałem o kamizelce.

Tam za 90 zeta(z przesyłką), bardzo podobna u nas - 220.

Niewykluczone, że z tej samej fabryki. Tam w detalu kupiona, u nas też cena detaliczna. Co tu jest grane??????

I na koniec, można i u nas ... Wędziska Jaxona. Podobno tegoroczny hicior. Nie miałem w łapie - osobiście nie mam zdania..

Ale cena jak na Ali...

Pozdrawiam

• Like 1

Państwo chińskie to obśmiewane tutaj wielokrotnie "małe rączki"

One mogą, ale już my nie możemy? Bo nam się nie opłaca? Czy może mamy już taki dobrobyt?

Czy zwyczajnie nie potrafimy handlować?

Pamiętam opowieści ciotki z lat osiemdziesiątych. Wyemigrowała do Niemiec.

Opowiadała....banany które nie sprzedały się, na koniec zmiany były po marce... normalnie po trzy czy cztery.

Ale lepsza marka niż nic....

U nas zgnije ale cena się nie zmieni...

Itp itd.

Zapytam jeszcze raz - jak to możliwe, że Jaxon w takiej cenie puścił podobno całkiem niezły towar.

Wyłamał się z układu?

• Like 1

Wszystko kupujmy na Ali. Łatwy sposób na wzrost zamożności bo przecież więcej zostanie w kieszeni i przez to się wzbogacimy. :ph34r:  

Przez myślenie jak wyżej zawsze będziemy w czarnej d... . 

A ja zmądrzałem i nie zamierzam fundować więcej naszym "elytom" w tym przypadku gospodarczym elytom ośmiorniczek....

Co do promocji... Co prawda to końcówka chyba tych promocji ale..

https://allegro.pl/listing?string=Rock%20Heavy%20Duty%20FD&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-uni-1-1-1003

I mamy w promocji za 150 - bez - 340 ... Czy sprzedawca wystawił poniżej kosztów zakupu??? bardzo wątpię.

I jeszcze dodam, "Stalowa, odkuwana korbka o wielkiej mocy" to zwykłe aluminium. Przekładni nie sprawdzałem, lecz podejrzewam,że jest podobnie.

Mam mieć szacunek dla takich działań???? Czy czuć się jak frajer którego ktoś bezkarnie naciąga????

• Like 1

Romek. To, że w tym wypadku jedna cena to 340zł a druga 150zł nie oznacza, że ten drugi zarabia na kołowrotku 290zł. Po prostu ma kołowrotek kupiony dawno w normalnej cenie a ta oferta za 150zł to po prostu puszczona wyprzedaż. Marża prawdopodobnie jest podobna (ok 30%) tylko inna cena zakupu.

Więc skoro nie wiesz co i jak to nie wieszaj psów na ludziach. Ten drugi zostanie z tym sprzętem także raczej mu współczuć.

Marże na necie są około 30% na takim sprzęcie. Prowizja na allegro od jakiegoś czasu na sprzęt wędkarski to 9%... zdzierstwo.

• Like 1

Romek. To, że w tym wypadku jedna cena to 340zł a druga 150zł nie oznacza, że ten drugi zarabia na kołowrotku 290zł. Po prostu ma kołowrotek kupiony dawno w normalnej cenie a ta oferta za 150zł to po prostu puszczona wyprzedaż. Marża prawdopodobnie jest podobna (ok 30%) tylko inna cena zakupu.

Więc skoro nie wiesz co i jak to nie wieszaj psów na ludziach. Ten drugi zostanie z tym sprzętem także raczej mu współczuć.

Marże na necie są około 30% na takim sprzęcie. Prowizja na allegro od jakiegoś czasu na sprzęt wędkarski to 9%... zdzierstwo.

święta prawda

Już dawno pisałem, że alledrogo ma prowizje dokładnie takie jak wiele lombardów ... Najgorsze jest to, że niestety są praktycznie monopolistą, a jeszcze większe kuriozum to fakt, iż zdecydowana większość użytkowników żyje w niewiedzy totalnej i sądzi, że to nadal polski portal aukcyjny ...

• Like 1

Już dawno pisałem, że alledrogo ma prowizje dokładnie takie jak wiele lombardów ... Najgorsze jest to, że niestety są praktycznie monopolistą, a jeszcze większe kuriozum to fakt, iż zdecydowana większość użytkowników żyje w niewiedzy totalnej i sądzi, że to nadal polski portal aukcyjny ...

Święta prawda, nic nie ma wspólnego z polskim portalem , ostatnia podwyżka prowizji z 3 na 9%. Monopolista miejmy nadzieję, że już nie długo.

Edytowane przez maweric

Święta prawda, nic nie ma wspólnego z polskim portalem , ostatnia podwyżka prowizji z 3 na 9%. Monopolista miejmy nadzieję, że już nie długo.

Faktycznie, to jest horror. Sprzedajesz coś w swoim sklepie za 670,00 z Vat i płacisz 53,60 prowizji netto !!! 

Za taka lichwę powinni zamykać. De facto klient płaci bo można by było obniżyć cenę .

Czy mam przypuszczać, że importer płaci za ów kołowrotek u producenta aż 50 zł?????????????

Z matematyko-klawiatury tak wychodzi....

Trzymajmy się jakiejś logiki w tej dyskusji. Skomentowałeś sklep na allegro,  że szuka frajerów. Wyraźnie przedstawiłem jak sytuacja wygląda, bo znam sytuacje. Wiem jakie są marże na końcu - w sklepach. Nie wiem ile płaci importer. Zresztą nie obchodzi mnie to. Niech zarobi. Ty też pracujesz za darmo?

Najważniejsza dla Ciebie widać jest cena. OK. Nie kupisz tego za 340 tylko ten za 150. Spoko. Nie neguje, normalna rzecz przy tej rozbieżności w tym samym miejscu. Jednak skoro nie znasz realiów to nie sugeruj, że ten od 340 to jakiś zdzierca. I tyle.

• Like 1

Faktycznie, to jest horror. Sprzedajesz coś w swoim sklepie za 670,00 z Vat i płacisz 53,60 prowizji netto !!! 

Za taka lichwę powinni zamykać. De facto klient płaci bo można by było obniżyć cenę .

Różnie z tym płaceniem przez klienta bywa. W sklepie internetowym (nie allegro) ceny są takie a takie. Jak podwyższy je na aukcjach o 9% to nie sprzeda. Może zrezygnować z allegro ale znów lepiej sprzedać tak niż w ogóle, bo allegro to jednak ciągle przez wielu jest używane. 

Inna sprawa, że przy okazji podwyżki prowizji wystawienie kupteraz (przynajmniej w tej kategorii) jest za darmo. Można więc napchać towaru do woli. Jednak to nie zniweluje tych 9%. 

• Like 1

Mylisz kolego sprzedaż zarobkową rzeczy nowych itp. itd. z okazyjną sprzedażą rzeczy w 98 % używanych wystawianych od zeta i sprzedawanych za tyle ile ktoś tam da przez zwykłych zjadaczy chleba takich jak np. ja.

Trzymajmy się jakiejś logiki w tej dyskusji. Skomentowałeś sklep na allegro,  że szuka frajerów. Wyraźnie przedstawiłem jak sytuacja wygląda, bo znam sytuacje. Wiem jakie są marże na końcu - w sklepach. Nie wiem ile płaci importer. Zresztą nie obchodzi mnie to. Niech zarobi. Ty też pracujesz za darmo?

Najważniejsza dla Ciebie widać jest cena. OK. Nie kupisz tego za 340 tylko ten za 150. Spoko. Nie neguje, normalna rzecz przy tej rozbieżności w tym samym miejscu. Jednak skoro nie znasz realiów to nie sugeruj, że ten od 340 to jakiś zdzierca. I tyle.

Skomentowałem, całokształt sprzedaży. Także rozmijanie się opisów katalogowych z rzeczywistym sprzętem.

Dystrybutor prowadzi wyprzedaż... ok - tylko śmiem wątpić czy poniżej kosztów zakupu.

Normalna cena u dystrybutora + marża sklepowa( ile by nie była) - 340. W wyprzedaży 150. 

Czyli kilkuset procentowa marża jest ok Twoim zdaniem?

A czy te kilkaset procent jest - na bank... to jak na tej kamizelce...

Kolejna sprawa. Jak wierzyć w super materiały w kijach skoro coś co można sprawdzić w banalny sposób jest oszukane?

Kto z kolegów jest w stanie rozpoznać rodzaj grafitu w wędzisku???

A jak porówna się masę wędzisk tych za 1000 i tych za 200 to taka sama.

Rączka kołowrotka - miała byś z nierdzewki - jest aluminium.

Mam kijki w których wg katalogu są SIC-i - a faktycznie poczerniona miedź.

O średnicach plecionek i ich wytrzymałości nie warto wspominać...

A jaka marża jest Twoim zdaniem odpowiednia? 

Producent/importer ma największą bo zainwestował najwięcej kasy. Po co ładować miliony w towar, żeby mieć 10%? Litości...

Co do reszty do dyskusja bez celu. Marketing i tyle. Jest jak jest. Masz tyle produktów do wyboru, że znajdziesz taki, który będzie rzetelnie opisany. Po co robić burzę o resztę?

• Like 1