Maciej W. Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 To, o czy pisał Robert, to tak naprawdę wierzchołek góry lodowej. Praktyki Amazona, Allegro, Facebooka, czy Chińczyków prowadzą do wniosków innych niż ten, że jesteśmy w fazie przejściowego kapitalizmu. Raczej jesteśmy w ostatniej fazie uświadomienia sobie tego, że ewolucja kapitalistycznego modelu zaprowadziła nas na manowce. Teraz zaczynają raczej funkcjonować prawa dżungli. Dlaczego teraz? Myślę, że postęp technologiczny, który przyspiesza w niebywałym tempie, pozwolił wydobyć z ludzi najgorsze instynkty. Odeszły na bok etyka, opamiętanie, zdrowy rozsądek. Liczy się wyłącznie osiągnięcie zysku za wszelką cenę, bez jakichkolwiek hamulców i granic zaspokojenia. Marudzę, straszę, narzekam i szukam dziury w całym? Po prostu patrzę, myślę i wyciągam wnioski. Również na podstawie prawie trzydziestu lat spędzonych na obserwowaniu owej "ewolucji" od środka. Ładnych kilka lat temu pewien socjolog powiedział, że medium jakim jest internet, dokona nowego podziału w społeczeństwach. Mniejszość, umiejąca wykorzystać go umiejętnie i świadomie osiągnie ogromną przewagę nad większością składającą się z beztroskich użytkowników zadowolonych z dostępu do przyjaznego narzędzia. Teraźniejszość zaczęła parować internet ze sztuczną inteligencją, a obecne możliwości techniczne obu nie śniły się zapewne owemu socjologowi. Rozwarstwienie i przewaga mniejszości wystrzeliwują w górę. Obecnie my, jako konsumenci, choćbyśmy zjedli wszystkie rozumy, nie ogarniemy mechanizmów, które w najbliższej przyszłości sprawią, że z uśmiechem na twarzy będziemy kupować nie to co jest nam potrzebne, a to co ktoś będzie chciał nam sprzedać. Postęp technologiczny, o którym statystyczny Kowalski nie ma bladego pojęcia, poszedł tak daleko, że uświadomienie sobie jego możliwości jeży włos na głowie. Również dlatego, że zdajemy sobie sprawę z nieuchronności tych zmian i korzyści jakie sami na codzień z nich czerpiemy w błogim samozadowoleniu. Również dlatego, że trudno nam znaleźć alternatywę, czy szansę na to, że ktoś pójdzie po rozum do głowy, opamięta się i choć zastanowi, do czego to zmierza. Profilowanie człowieka na podstawie jego aktywności w internecie, podczas używania tak banalnych urządzeń jak smartfon, czy laptop jest już rzeczywistością. Profilowanie konsumenta na podstawie jego aktywności na platformach zakupowych, w sklepach internetowych, wklepywaniu haseł w wyszukiwarce, analizatorach mowy umieszczonych w elektronice w naszej kieszeni, stało się faktem. Spiskowa teoria? Nic z tych rzeczy. Niewinne kulisy naszego życia ukryte za fasadą plików cookie i wyrażonej tu i ówdzie beztrosko zgody. Wypasiony smartfon o fantastycznych parametrach, z których często nie korzystamy, a które mogą być przydatne osobom trzecim. My używajmy, bawmy się i cieszmy. Owe profilowanie wystarczy w konsekwencji wykorzystać do modyfikacji naszej osoby i ukierunkowania naszych zachowań. Najprostrzy przykład: lokowanie produktu, czy profilowanych filmów na YT. Otrzymujemy bezwolną masę, która w zamian za spodziewaną aktywność otrzymuje zastrzyk hormonu przyjemności. Dopamina jest pigułką na nasze szczęście, która nic nie kosztuje Jeffa Bazosa. Nie kupuję w Amazonie, obruszysz się w pierwszym odruchu. Jeszcze nie, bo firma w której kupujesz jeszcze nie jest częścią Amazona. Jeszcze nie, bo firma w której kupujesz nie została przez Amazona zaorana, a ty nie musiałeś poszukać innej. Bazos i kolesie jego pokroju i o podobnych możliwościach zainwestowali w technologię, która pozwala im lepić nasze mózgi w stopniu nieosiągalnym i niewyobrażalnym dla biznesmenów sprzed kilkudziesięciu lat. Taki model podprogowej reklamy, połączony z genialnie opracowanym sterowaniem naszych zachowań. I żeby tylko chodziło o sprzedaż napoju, pampersów, czy samochodu. On i jemu podobni faceci dostali w ręce narzędzia, których mogą użyć nie tylko do drenowania portfeli konsumentów. A do czego jeszcze? Pozostawiam to wyobraźni czytających te słowa...Odnosicie pewnie wrażenie, że coś wyglądającego na katastroficzne wizje obłąkanego nie powinno się znaleźć w tym miejscu. Tak się składa, że mam przekonanie, że o poważnej sprawie można pisać poważnie, a miejsce jest w sam raz. Moim hobby jest, prócz wędkarstwa, wiara w normalność. Normalność, która w szybkim tempie staje się passe. Żeby jeszcze znalazł się ktoś, kto zdefiniuje jej następcę? 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 kolega Maciej dobrze to zdefiniowałwytwarzanie potrzeby i stwarzanie konsumenta to przeciez norma w obecnym swiecie także wedkarskim prosty przykład kto kiedyś znas miał kołowrotek matchowy, spiningowy i gruntowy i karpiowy , i feederowy. morski i kto wie jaki jeszcze - nie istniałyto producent je wymyślił i powiedział wędkarzowi potrzebujesz miec i taki i taki i siaki czyli razem 5 + 2 zapasowe producent za nas pomyślał i w zasadzie ten sam kołowrotek po niewielkich przeróbkach często kosmetycznych uzasadniających istnienie innego przeznaczenia kołowrotka sprzedał nam kolejny i kolejny i specjalny sprzety dla karpiarzy - 1000 niepotrzebnych kiedyś rzeczy bez których łowiło sie karpiespecjalne wiaderko za 100 zł jak by wiaderko za 10 z Castoramy nie starczyło ale nie to z naklejką lorpio daje +5 do charyzmy nad woda są moze i dobre pomysły - nie wszystko jest przeciez tylko po to żeby sprzedac koleją rzecz ale wiele towarów jest sprzedawanych bo najpierw producent zbadał czego szuka klient przy pomocy owych cookie i przekierowań a potem wymyślił co nam jest potrzebne czyli wykreował sam rynek , klienta pod wyprodukowany juz towar to samo życie z dzisiejszego dnia moge podac przykłady z zycia jakie dane z BigData wyciąga się badajac zachowania klienta na stronie firmyjak sie kreuje liste klientów do których trzeba zadzwonić zeby im coś sprzedać a do jakich zadzwonic i dac greatisa zeby nie odeszli do innej firmysami te ślady zostawiamy w necie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dodam jeszcze, że owo uzależnienie od taniości bardzo skutecznie i po prostu po chamsku wciska się już dzieciom w reklamach tiwi ..., a np. jakim to błogosławieństwiem jest najnowszy model smarka i tak dalej ... A smark owszem pomaga, ale tylko wtedy kiedy świadomie z niego korzystamy o czym już kiedyś nawet wspominałem. Przypomina to działania koncernów tytoniowych, które jeszcze nie tak dawno twierdziły, że nikotyna nie uzależnia, a wręcz zdrowia dodaje ???? I co ? Ano NIC ! Parę groszy wpłaconych odszkodowań, a ludzie uzależnieni ! Kto widział jak wygląda walka z uzależnieniem szybko załapie o czym mowa. Tak się dzieje w każdej dziedzinie życia za waszym przyzwoleniem i aplauzem, które np. allegro kupuje za całe 100 złotych i prawdopodobnie płacą za to sprzedawcy. Polityka działa dokładnie tak samo i teoretycznie wygląda na to, że źund przepłacił i to cholernie, ale z drugiej strony ciągnie o wiele więcej, więc deal im się baaardzo opłacił. Udanych, ale przede wszystkim przemyślanych zakupów życzę i to niezależnie od tego co będziecie kupować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Sławku, należałoby dodać, że politycy, którzy budzą tyle negatywnych reakcji i emocji, to neptki w porównaniu z finansową elitą. Ci ostatni są o wiele groźniejsi, bo posiadają instrumenty zapewniające im większą władzę, której nie dotyczą granice wyznaczone na mapie, a funkcjonują niezależnie od naszych wyborów i mocy sprawczej. Najbardziej restrykcyjny reżim to przy tym niewinny żart. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 W CMW niezłe wyprzedaże blanków: https://www.cmw-angeln.de/blank-sale/Będziesz coś zamawiał Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Nie, ale wrzuciłem, bo sporo ciekawych modeli po cenach jak chińczyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Reklamuje darmowe monety . Tylko i wyłacznie. To jest okazja na darmowe zakupy wedkarskie . Mam gdzies allegro i to czy ktos skrzysta z kredytu. Monety sa za rejestracje do programu a nie za uzycie programu do dokonania zakupu. Pisze wytłumaczenia bo ludzie pytaja i nie chce kazdemu z osobna tłumaczyc co i jak sie robi Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka NIE nie mam kilku kont .. mam jedno konto i podałem JEDEN linkgdybym miał kilka kont to musiałbym zmieniac linki i tak to jest transakcja wiązana - jak skorzystasz z linku ja tez dostane 25 monet - to jest jawnie w regulaminie bez linku Ty tez +25 monet nie dostaniesz a nie ma sposobu zeby dostac 50 monet za polecenie samego siebie W kontekście tych darmowych monet. Czy nie tak to wygląda tak realnie rzecz biorąc ? Edytowane 10 Grudnia 2022 przez S.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Nie, ale wrzuciłem, bo sporo ciekawych modeli po cenach jak chińczyki.Szkoda bo może bym się dołożył do wysyłki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 10 Grudnia 2022 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Sławku, należałoby dodać, że politycy, którzy budzą tyle negatywnych reakcji i emocji, to neptki w porównaniu z finansową elitą. Ci ostatni są o wiele groźniejsi, bo posiadają instrumenty zapewniające im większą władzę, której nie dotyczą granice wyznaczone na mapie, a funkcjonują niezależnie od naszych wyborów i mocy sprawczej. Najbardziej restrykcyjny reżim to przy tym niewinny żart.Świetny jak i poprzedni tekst. Cóż wszystko było kiedyś zaplanowane z innej strony barykady pisał o tym przed faktami np Golicyn. Teraz też zaplanowane jest sporo do przodu o czym mówi się wprost np K. Schwab i inni też. Teorie spiskowe powiadacie ? Być może ale już S. Lem pisał że fakty najlepiej ukryć w szumie informacyjnym a teraz ku temu sto razy lepsze narzędzia. I szale konsumpcjonizmu. Edytowane 10 Grudnia 2022 przez Marcin Rafalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 To chociaż możemy sobie teraz ponarzekać na większą skalę. Kiedyś tylko sąsiadowi. Od zawsze są władcy i poddani, mądrzy i głupcy, pracowici i lenie. Było jest i będzie. bez względu jak władców nazwiemy - cysorzem, królem, prezydentem, właścicielem korporacji.A świat zmienia się - też od zawsze. Ale - co by nie mówić - standard życia wzrósł... Może dzięki tej technice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 W kontekście tych darmowych monet. Czy nie tak to wygląda tak realnie rzecz biorąc ? 100.jpg 101.jpg nie rozumiem ? no tu możesz dostac to 100 monet za aktywacje które zawsze dostajesz jak sie aktywujesz jak chcesz gratis to +25 które proponuję to musisz operacje przeprowadzić z linkujak chcesz tylko to 25 to możesz sie zarejestrowac w programie i na tym poprzestac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Jak długo ważne są te monety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Jak długo ważne są te monety?jak ich nie wymienisz na kupon to rok od chwili otrzymaniajak wymienisz na kupon to jakoś z miesiac od chwili wymiany tylko nie zapomnij ich odebrac po otrzymaniu bo przepadna po kilku dniachsposób odebrania opisałem wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 Dlaczego po kliknięciu w link mam "zgarnij 25 monet"... a co z pozostałymi 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
selk Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Dlaczego po kliknięciu w link mam "zgarnij 25 monet"... a co z pozostałymi 100?bo to jest 25 monet za uzycie linku polecającego w kolejnych krokach normalnie dostaniesz 100 czyli 50 + 50 tak jak w regulaminie oczywiście spełniajac warunki regulaminute +25 jest niezalezne od pozostałych - to taki dodatkowy bonus za polecenie Edytowane 10 Grudnia 2022 przez selk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 I kwintesencja - przewaga konkurencyjna i dominacja to cel i stan najłatwiej osiągany przy pomocy tłumu wielbiącego dużotaniotesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Moim hobby jest, prócz wędkarstwa, wiara w normalność.A myślałem, że sianie defetyzmu i ogólne biadolenie nad złym losem . Przepraszam, musiałem .Kilku klakierów znalazłeś, ale niewiele sensu w tej przydługiej (zgodzisz się?) tyradzie... Kostium dziadersa jest teraz w modzie - wszystko wokół do d., kiedyś to było... A świat dalej się kręci, starzy narzekają od tysiącleci, a młodzi biorą świat na klatę i żyją pełnią życia, ot jedyny porządek. Kwestia spojrzenia na szklankę . Edit.Wracając do wątku w dyskusji... Znam kilka malutkich sklepów, które w tej chwili operują na powierzchni Lidla i mają się świetnie, bo założenie sklepu nie polega na zasadzie: "Marian, łowisz ryby to otwórz sklep", to umiejętność odnalezienia się w marketingu, promocji, finansach, nowych możliwościach sprzedaży itp., internet nie jest wrogiem tylko trzeba do tego mieć jakieś sensowne podejście, czasami spory kapitał... Edytowane 11 Grudnia 2022 przez MaleX 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2022 Dziękuję Ci za merytoryczny komentarz do mojego postu i podanie definicji jedynego porządku. Nie jesteś osamotniony w takiej ocenie rzeczywistości. Mnie i kilku moich klakierów może to niepokoić, ale skoro życie pełnią życia (cokolwiek by się nie kryło pod tym pojęciem) jest najważniejsze, robię dwa kroki w bok, zapraszam i życzę powodzenia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 MaleX - czyli młodzi tylko oficjalnie są przeciw ruchowi degrowth? No tak, jasne, przecież nie przyklejają rąk w supermarketach 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Dziękuję Ci za merytoryczny komentarz do mojego postu i podanie definicji jedynego porządku. Nie jesteś osamotniony w takiej ocenie rzeczywistości. Mnie i kilku moich klakierów może to niepokoić, ale skoro życie pełnią życia (cokolwiek by się nie kryło pod tym pojęciem) jest najważniejsze, robię dwa kroki w bok, zapraszam i życzę powodzenia.Rzeczywiście sądzisz, że Twój wpis był merytoryczny? Zebrałeś do kupy masę ogólników, zresztą znanych i wałkowanych od dziesięcioleci, i na ich podstawie zbudowałeś narrację w duchu defetystycznym (i trochę wieszczej tonacji ) - a zatem użyłeś stosownej retoryki . Na podstawie tych samych ogólników, ktoś inny mógłby zbudować podobną narrację, ale w duchu entuzjazmu. Tak widzisz rzeczywistość i tak ją opisujesz, masz do tego prawo, ale to tylko Twoja narracja, jedna z możliwych ocen rzeczywistości. Tak, świat dalej się kręci, ten porządek oparty na opozycji, którą przywołałem, opisali już starożytni, może się mylili... Zmieniając temat, czyli do meritum: kupuję sprzęt wędkarski we wszystkich możliwych miejscach, w necie, w stacjonarnych, małych, dużych, na bazarach, giełdach itp. Dla mnie istotna jest dostępność towaru, potem cena, potem pogaduchy w sklepie, dopiero na koniec zastanawiam się, kto mi wyprał mózg i podprogowo wcisnął garść krętlików.Dam jeszcze taki przykład konsumpcjonizmu : kilkanaście lat temu znalazłem w sieci butelkę Bordeaux, ofertę przygotował sklep stacjonarny, mający sprzedaż wysyłkową, cena tej butelki pozwalała (serio!) na kupienie biletu do Paryża i z powrotem, zakup jej we francuskim markecie i jeszcze zostawało w kieszeni sto polskich złotych. Identyczną butelkę kupiłem w pobliskim markecie za cenę zbliżoną do francuskiej... I kto tu napędza takie zło jak Amazony i tym podobne? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Panowie może już darujcie sobie, wątek miał służyć dzieleniem się ciekawymi promocjami znalezionymi w sieci [ ...] 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zmieniając temat, czyli do meritum: kupuję sprzęt wędkarski we wszystkich możliwych miejscach, w necie, w stacjonarnych, małych, dużych, na bazarach, giełdach itp. Dla mnie istotna jest dostępność towaru, potem cena, potem pogaduchy w sklepie, dopiero na koniec zastanawiam się, kto mi wyprał mózg i podprogowo wcisnął garść krętlików.Dam jeszcze taki przykład konsumpcjonizmu : kilkanaście lat temu znalazłem w sieci butelkę Bordeaux, ofertę przygotował sklep stacjonarny, mający sprzedaż wysyłkową, cena tej butelki pozwalała (serio!) na kupienie biletu do Paryża i z powrotem, zakup jej we francuskim markecie i jeszcze zostawało w kieszeni sto polskich złotych. Identyczną butelkę kupiłem w pobliskim markecie za cenę zbliżoną do francuskiej... I kto tu napędza takie zło jak Amazony i tym podobne? Dosyć dobitny przykład na to o czym pisze Maciej. Najpierw dostępność, potem cena. Dużo, tanio i szybko. Sam towar - to w sumie trzeba się dostosować co dają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Panowie może już darujcie sobie, wątek miał służyć dzieleniem się ciekawymi promocjami znalezionymi w sieci [...]Piotrze, czuję się w obowiązku poddać Twój post moderacji. Ostatnie słowo mógłbyś przynajmniej zmienić na zwrot "odchodzenie od tematu wątku". Apeluję o odrobinę szacunku do piszących. Zgodnie zresztą z regulaminem. Korzystając z okazji, pozdrawiam Cię serdecznie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Dosyć dobitny przykład na to o czym pisze Maciej. Najpierw dostępność, potem cena. Dużo, tanio i szybko. Sam towar - to w sumie trzeba się dostosować co dają.No niestety, żeby kupić mąkę musi być dostępna. Allegro daje jeszcze inną możliwość, możesz wyszukać towar i otrzymane wyniki odwrócić według porządku ceny od najwyższej - będziesz wówczas miał, mało, drogo, prestiżowo . Co kto lubi . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 12 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 W takim układzie wystarczy dbać o niskie wymagania klientów (podprogowo i tradycyjnie) i utrwalać poczucie luksusu z byle czym w ręce. Chińczycy pod swoimi negatywami na allegro życzą czasem swoim klientom szczęśliwego życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi