leepek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 WitamZaczynam zabawe z jerkami i chciałbym prosić o opinię fachowców.Mam jakiś starszy już kij Abu Garcia Striper 2,40m 10-30g, stosunkowo sztywny. Da sie na to jerkować w ogóle?I jakie przynęty stosować, czy te 30g to zupełnie górna granica wagi woblerka ? Z góry dzieki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 byles juz nad woda poprobowac? i przy okazji http://jerkbait.pl/forum/20-baitcasting/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 No właśnie nie byłem. Mam zamiar kupić woblerki tylko nie chce przesadzić z wagą. Na jakie sie nastawić, Salmo Slider 7cm np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 to wypadaloby pojsc i sprobowac, a potem sie zastanowic co i z czym ... bynajmniej ja bym tak zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 siemano ja tak własnie "jerkuje " małymi jerkami slider 6 i 7 i skoro masz wedke do 30 g to sie swietnie nadaje !!! jest to najlepsze rozwiazanie bo tonaca "7" ma 21 , 22 g wiec idealnie ... powiem tak ja mam kijek do "18 " i smialo jerkuje "7" i jest dobrze ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 No właśnie nie byłem. Mam zamiar kupić woblerki tylko nie chce przesadzić z wagą. Na jakie sie nastawić, Salmo Slider 7cm np?... ja do tonącej "siódemki" wykorzystywałem zwykły kij do 21g... tyle, że był trochę za długi (2,75)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 a jak 10cm, plywajacy lub tonący bym założył to już przegięcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Jak nie założysz, to się nie dowiesz Osobiście, odradzam przekraczanie górnego cw. zwłaszcza o tyle. Naturalnie, na rynku jest wiele niedoszacowanych blanków/ wędek, ale po co eksperymentować na własnym budżecie? Nawet jeśli wędka wytrzyma wyrzut takiego klocka (względem górnego cw), to jego prowadzenie może nie być komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Będę musiał pokombinować, może tonącego nie założe ale 10F waży 36g wiec przekrocze cw. minimalnie. Jakieś kolorki od Salmo proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 ... na poczatek... naturalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Potwierdziłeś moje zamiary, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 tylko się nie zdziw jak po którymś rzucie usłyszysz TRZASK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Jak sie zdziwie to napisze.. ale wydaje mi sie, że 35-40g spokojnie wytrzyma. syclops 26g, jakies stare wachadło daiwy 32g latały i nic co mogłoby niepokoić sie nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 ja spokojnie z premedytacja przeciazam swój kijek do 18 , bo wiem ze ma zapas mocy tak o 10 g wiecej silver edition dragona z pierwszych serii jest mocnym kijaszkiem ... rzucam nim sliderami i woblerami do 25 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 td se to się zgadza.poza tym mała strata w razie w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Co do straty to u mnie tym bardziej mniejsza kij kupiłem od kumpla, ktoremu sie wędkowanie znudziło. Całe 50 PLN mnie kosztował ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 busz ja nie uzywam drozszych kijaszków do castingu to fakt nie byla by duza strata ale sentyment ... to mój ulubiony szczupakowy kijaszek z niego poprostu nie "schodza" rybki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) nie znam twojego kija a przekraczanie cw często kończy się trzaskiem.jest jeszcze jedna rzecz.jeśli kijek ma zbyt miękką szczytówkę to komfortu w jerkowanu nie będzie.da się poprowadzić jerka ale o jakimś agresywniejszym szarpnięciu mie ma mowy.mam kumpla który prowadzi slidera 7cm kijem shimano catana 2.70m i to z łodki Edytowane 15 Marca 2013 przez busz231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snoek3 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 kijek jest dosc miekki ale to przy "7" nie jest takie az straszne ale własnie to wprowadza je w fajny rytm ... i ja tez mam dł 2.4 i tez łowie nim z łódki ale tam gdzie łowie dłuzsze wdzisko przydaje sie bo jest to spora zatoka z trzcinowiskiem i czesto prowadzi sie wedka uniesiona do góry ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepek Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 U mnie szczytówka sztywna, dlatego będę sobie "ryzykował". Slidera 10S może założę, jak trzaśnie to trzaśnie ale jestem dobrej myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 jeśli kijem wprowadzasz jerki w 'fajny rytm' i to szczupakom pasuje to nic nie zmieniaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi