Klenik Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Czy jest ktoś z okolic Koszalina kto zna jakieś łowisko gdzie można by złowic klenia i jazia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Witaj @Klenik.Złowienie jazia czy klenia w okolicach Koszalina sprowadza się do łowienia na Parsęcie ew. wmorzu. To drugie to raczej dla gliździaży, natomiast łowiąc na Parsęcie lepiej nastawić sięna Troć czy Łososia. Zaznaczam, że to tylko moje zdanie.Pozdrowienia Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Tak mi sie tez zdawalo. Kleni i jaz to domena wiekszych rzek nizinnych...moze nad Odre? Albo nad Warte...nie wiem dokad blizej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2007 Witajcie.Z Koszalina to chyba nad Odrę będzie najbliżej. My z Kołobrzegujeździmy na Bielinek (ok.200km) i tam z jaziem czy kleniem to już nie ma problemu.Pozdrowienia JachuPs. W Parsęcie są wspaniałe klenie sam podbierałem gościowi takiego ok. 4kg, a są i większe ale nikt się na nie nastawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 21 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Hej. Na Parsęcie za Kleniem i Jaziem można pochodzic, ale ja połapałem tych rybek na Radwi między Hajką a tamą poniżej Niedalina (odcinek nizinny) są tam klenie do 50 cm.ale łatwiej trafic takie 30-40cm.Brały na spinning i muche.pozdr.orion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klenik Opublikowano 21 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2007 Dzięki ci ORIONIE 99 za tę informacje. Kiedyś obiło mi się o uszy że ta ryba tam wystepuje , ale nie była informacja wiarygodna. A który brzeg rzeki jest bardziej dostępny do wędkowania ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 22 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2007 Lepsze efekty miałem z brzegu od strony Tychowa, chyba dlatego, że mnie schodzony, więcej miejsc do ukrycia, bo woda najczęściej jest bardzo czysta. Małe obrotówki takie od nr. 00, 0, 1, rzadziej 2 i ewentualnie woblerki do 35 mm długości, wszystko w naturalnych kolorach. orion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Koledzy, pozwolę sobie trochę odświeżyć temat...Już niedługo ze względów zawodowych będę spędzał duuuużo czasu w okolicach Koszalina i wobec tego zamierzam (muszę) przenieść swoje zainteresowania wędkarskie na Pomorze Środkowe i Zachodnie. Nie żebym jakoś bardzo cierpiał z tego powodu... Na początek, "po zapoznaniu się z tematem" stwierdzam, że to co będzie mnie szczególnie interesowało to łowienie na spinning:- rzeki (troć, pstrąg)- morze z brzegu (troć, belona)- jeziora z brzegu / łódki (szczupak, sandacz, okoń) - mile widziana informacja o możliwości wynajmu lub kotwiczenia / przechowywania łódkiJeżeli któryś z kolegów byłby tak miły i wsparł mnie trochę w wędkarskim poznawaniu tamtych okolic, będę bardzo, bardzo wdzięczny. Oczywiście sporo już poczytałem, ale uważam, że bezpośrednia pomoc i wymiana doświadczeń jest bezcenna!Ze swojej strony oferuję umiejętność aktywnego słuchania, wymianę doświadczeń wędkarskich przy małym browarku, możliwość wspólnego dojazdu do łowiska, podbieranie złowionych wspólnie okazów, wiosłowanie, podnoszenie kotwicy, itd. Dziękuję i pozdrawiamJano PS. fajnie gdyby wrzucić trochę informacji w tym wątku (niech trochę odżyje) lub PW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2019 W okolice jakiego miasta najlepiej jechać na parsętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cortez Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Najlepiej wcale nie jechać nad Parsęte, omijać ją szerokim łukiem..???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rajfel Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 Ze Szczawnicy można omijać ale ze Szczecinka chyba się nie da jej omijać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 7 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2019 gdybym był złośliwy, napisałbym... "do Kołobrzegu, na północ od miasta" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 (edytowane) Żeście pomogli Koledze.Gdybym był złośliwy to pięć lat temu ktoś w tym wątku także szukał wsparcia: "Jeżeli któryś z kolegów byłby tak miły i wsparł mnie trochę w wędkarskim poznawaniu tamtych okolic, będę bardzo, bardzo wdzięczny"Tera "profesór" bym napisał, ale złośliwy nie jestem... Edytowane 8 Stycznia 2019 przez tost 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 W okolice jakiego miasta najlepiej jechać na parsętęz baza noclegowa to chyba najlepiej Kołobrzeg z tym że łowisz nisko , jak chcesz wyżej to Białogard , chociaż teraz patrząc na Forsa , to lepiej jak byś pojechał na Inę , przynajmniej coś tam łapią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marioligi Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Najlepiej jechać w okolice:Rościęcina, Ząbrowa, Wrzosowa, Rościna, Karlina - i trzeba zabrać koniecznie masę farta:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Cześć! Mam do Was pytanie. Czy jest szansa w tym roku otrzymać zgodę/przepustkę MOSIR-u w Kołobrzegu na wędkowanie z mola ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cortez Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Z mola spacerowego jest całkowity zakaz wędkowania , natomiast głowica portowa jest dopuszczona do wędkowania .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Rozumiem Pamiętam, że 2-3 lata temu miałem pozwolenie z MOSIR-u, które umożliwiało mi łowienie z mola nawet w ciągu dnia. Cz jest sens nastawiać się teraz na węgorze z "falochronu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkos Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Słyszałem, ze z węgorzami tragicznie tego lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 3 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Panowie i Panie. Zwracam się z zapytaniem co mogę łowić w styczniu w okolicach Mielna. Prawdopodobnie pojawię się na tydzień czasu, i zastanawiam się czy zabrać ze sobą sprzęt i jaki. Interesuje mnie spining, jeśli nie będzie możliwości to grunt. Na co mogę się nastawić co ewe. zabrać ze sobą? Jakieś ograniczenia występujące? Dziękuję za odpowiedzi i wszystkim Szczęśliwego nowego roku! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cianbo Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Panowie i Panie. Zwracam się z zapytaniem co mogę łowić w styczniu w okolicach Mielna. Prawdopodobnie pojawię się na tydzień czasu, i zastanawiam się czy zabrać ze sobą sprzęt i jaki. Interesuje mnie spining Troć w morzu na spining. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 4 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Dziękuję bardzo z jakąś informację. Rozumiem opłacam wody morskie i przemieszczam się brzegiem morza. A tak naprawdę to czego szukać specjalnie - tzn. jakich miejsc ? Są jakieś specyficzne miejsca ? I jakas specyficzna przynęta? ???? Jeszcze nie próbowałem spiningowac w morzu więc wszystkie rady mile widziane???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zobacz sobie na mapach Google zdjęcia satelitarne wytypowanego odcinka plaży. Da Ci to mniej więcej ogląd na to jaką dana plaża ma specyfikę. Sztormy zmieniają ukształtowanie dna ale z reguły nie jakoś drastycznie. Ryb szuka się w dołach pomiędzy mieliznami (rewami). Szukaj też np. miejsc gdzie względnie blisko brzegu, w zasięgu rzutu jest duży uskok dna i głęboka rynna. Zimą szukaj ryb raczej aktywnie, przemieszczając się co jakiś czas na inne miejsce np. jeśli dana miejscówka nie daje ryby +/- przez 40 minut rzucania. Warto także obserwować ptactwo wodne np. jeśli mewy krążą uporczywie w danym obszarze i co chwilę atakują wodę to prawdopodobnie jest tam jakaś drobnica, a za drobnicą idzie także troć. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gryzon Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Super. A jakąś przynęta? Przeglądając neta jest tego bardzo dużo " jak zwykle zresztą" więc może jakaś podpowiedź? Słyszałem o mosach i westinach a coś jeszcze? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2haj Opublikowano 9 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2021 Dosyć popularną jest teraz przynęta typu SAVAGE GEAR LINE THRU SANDEEL, gdzie plecionka przechodzi przez przynętę. Niemniej jednak można kupić zwykłe wahadłówki trociowe o smukłym kształcie. Smukły kształt podobny jest do tobiasza, który jest teraz przy brzegu i którym żywią się trocie.Problemem podczas połowu w morzu jest dostanie się na pierwszą rewę, która ułatwia wędkowanie dając lepsze efekty. I morze nie zawsze pozwala nam na tą rewę dojść. Tak więc wodery neoprenowe lub zwykle plus ciepłe dresy to raczej konieczność. Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi