Skocz do zawartości

Smar , i 2 oliwki ARDENT REEL BUTTER

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pitole...

Pewnie gdybyś był w armii, to używałbyś olej PKB do kołowrotków :P

No ale cóż, nie raz i nie dwa słyszałem już o ludziach polecających "SMAROWANIE" kołowrotków przy użyciu WD40 :(

Do mnie już jadą (mam nadzieję) DG06 i DG10 od Mefisto :D

Akurat jeśli chodzi o olej Ballistol to jest to olej specyficzny,tzn. jeśli mechanizmy nie pracują to wtedy "zastyga" i w zasadzie "klei" się do materiału :)

I nikt na to wcześniej nie wpadł?

Wiem co to Ballistol jest, troszkę tego poużywałem w życiu, ale do kręciołka nigdy bym nie pomyślał żeby tego nalać.

W broni też tego nie leje się ot tak, psik, psik, sciereczka i zostawia się jedynie cienki "film".

Do kołowrotków tak nie bardzo, bo przy kontakcie z wodą robi się z tego mglista ciapka, a nie olej... ale wiesz, nie stosowałem w kręciołkach, może się myle.

Akurat jeśli chodzi o olej Ballistol to jest to olej specyficzny,tzn. jeśli mechanizmy nie pracują to wtedy "zastyga" i w zasadzie "klei" się do materiału :)

Nawet bardzo specyficzny.  Jego głównym zadaniem jest konserwacja a nie smarowanie !!!

(ładnie usuwa nagary,nie przypala się i nie śmierdzi po podgrzaniu. I to by było na tyle )  ;)

Kumplowska rada, przestan go (o ile jeszcze stosujesz) do smarowania i przestrzegaj przed tym innych.

Dzięki za radę ;) a Ballistolu już nie stosuję,w zamian za to (od kilku lat) używam oleju firmy PENN i leję do środka :D.Właśnie wczoraj byłem na rybkach i kołowrotek chodził jak "po maśle",-jestem mega zadowolony z pracy moich kręciołków

Dzięki za radę ;) a Ballistolu już nie stosuję,w zamian za to (od kilku lat) używam oleju firmy PENN i leję do środka :D.Właśnie wczoraj byłem na rybkach i kołowrotek chodził jak "po maśle",-jestem mega zadowolony z pracy moich kręciołków

Życzę szczęścia w użytkowaniu kołowrotków zalewanych olejem penn :D .

• Like 1

• 5 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Przesmarowalem Ardentem niedawno młynek shimano wielkości 2500 i muszę stwierdzić że jest to smar wybitnie przekładniowy. Wysoka lepkość powoduje że nie nadaje się do wormshafta oraz łożysk. Może w większych rozmiarach kolowrotkow, bardziej wysilonych będzie można wymazać tym smarem wszystkie mechanizmy . takie są moje odczucia

• 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Stosował ktoś oliwkę "Hedgehog Studio alchemy oil ultra light" i czy faktycznie można mówić, że właściwości oliwki determinują ją do lekkich zastosowań? 

http://www.mefistofishing.pl/hedgehog-studio-alchemy-oil-ultra-light-p-1253.html

• 2 tygodnie później...

Dokladnie jak kolega jabr wspomnial tax na rok czasami nawet 3-4 robie z moimi vs wymieniam wszystkie uszczelki caly mechanizm rolki nalewam do srodka syntetycznego oleju do mostow na maxa i zakrencam i tak mam wiatr z glowy do chwili jak seals nie zaczna puszczac

• 4 tygodnie później...

Od niedawna stosuję  Quantum Hot Sauce w porównaniu z tymi których używałem dotychczas jest rewelacyjny szczerze polecam ,tani nie jest ale jak się zasugeruje opiniami innych'' fachowców '' i kupi się jeden a potem następny, też oczywiście bardzo dobry i przetestuje się ,to szybko okazuje się że to lipa.Wówczas taniej okazuje się drożej.Mam też ardenta jest też bardzo dobry ,kołowrotki nim przesmarowane pracują płynnie i miękko . Quantum Hot Sauce świetny na rolkę prowadzącą.

• 4 tygodnie później...

a jak ktoś nie chce mieszać różnych smarów, czy rozrzedzać to można stosować smar shimano - DG10 (bardziej gęsty) do przekładni i maziania łożysk i DG06 również na przekładnie (raczej małe młynki) i do worma jak znalazł ;)

penn też jest dobry (wg mnie ma mały minus), ale jest rzadszy i łatwiej schodzi z mocniej spasowanych zębów, oliwka penna dobra ale czy najlepsiejsza - pewnie nie :D

jeszcze muszę przetestować smar Hot sauce :D bo się zestarzeje i się nie dowiem czy mi pasuje :)

jak nie było łatwego dostępu do mazideł zza oceanu to używałem smaru do przekładni (od ojca dostałem), był dobry ale przy mocno pracujących młynkach widać było szybsze ściemnienie mazidła - młynki służą kilkanaście lat i nic im nie dolega poza normalnym zmęczeniem materiału :P

zobaczymy ile pochodzą nowsze zabawki na "nowszych" smarach :D

Edytowane przez ROOS

Przesmarowalem Ardentem niedawno młynek shimano wielkości 2500 i muszę stwierdzić że jest to smar wybitnie przekładniowy. Wysoka lepkość powoduje że nie nadaje się do wormshafta oraz łożysk. Może w większych rozmiarach kolowrotkow, bardziej wysilonych będzie można wymazać tym smarem wszystkie mechanizmy . takie są moje odczucia

Nieprawda.   Odczucia są złe.