rej Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Ja pitole...Pewnie gdybyś był w armii, to używałbyś olej PKB do kołowrotków No ale cóż, nie raz i nie dwa słyszałem już o ludziach polecających "SMAROWANIE" kołowrotków przy użyciu WD40 Do mnie już jadą (mam nadzieję) DG06 i DG10 od Mefisto Akurat jeśli chodzi o olej Ballistol to jest to olej specyficzny,tzn. jeśli mechanizmy nie pracują to wtedy "zastyga" i w zasadzie "klei" się do materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 I nikt na to wcześniej nie wpadł?Wiem co to Ballistol jest, troszkę tego poużywałem w życiu, ale do kręciołka nigdy bym nie pomyślał żeby tego nalać.W broni też tego nie leje się ot tak, psik, psik, sciereczka i zostawia się jedynie cienki "film".Do kołowrotków tak nie bardzo, bo przy kontakcie z wodą robi się z tego mglista ciapka, a nie olej... ale wiesz, nie stosowałem w kręciołkach, może się myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Akurat jeśli chodzi o olej Ballistol to jest to olej specyficzny,tzn. jeśli mechanizmy nie pracują to wtedy "zastyga" i w zasadzie "klei" się do materiału Nawet bardzo specyficzny. Jego głównym zadaniem jest konserwacja a nie smarowanie !!!(ładnie usuwa nagary,nie przypala się i nie śmierdzi po podgrzaniu. I to by było na tyle ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Niektorzy maja tak ze jak widza slowo "olej" to od razu mysla o smarowaniu... Bieeni serwisancie sprzetow roznorakich! Moj Tatko czesto naprawial "naoliwione" maszyny do szycia... Olejem jadalnym heheee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 jeśli chodzi o Ballistol to ja go(tak jak wspominałem )kiedyś stosowałem-ot tak tylko podałem jako ciekawostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 Kumplowska rada, przestan go (o ile jeszcze stosujesz) do smarowania i przestrzegaj przed tym innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-PYTOON- Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Ja używam cals reel grease. Smaruje nim wnętrze multiplikatora z przekładnia włącznie. Czasem używałem go do smarowania napędu posuwu wodzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Kumplowska rada, przestan go (o ile jeszcze stosujesz) do smarowania i przestrzegaj przed tym innych.Dzięki za radę a Ballistolu już nie stosuję,w zamian za to (od kilku lat) używam oleju firmy PENN i leję do środka .Właśnie wczoraj byłem na rybkach i kołowrotek chodził jak "po maśle",-jestem mega zadowolony z pracy moich kręciołków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dzięki za radę a Ballistolu już nie stosuję,w zamian za to (od kilku lat) używam oleju firmy PENN i leję do środka .Właśnie wczoraj byłem na rybkach i kołowrotek chodził jak "po maśle",-jestem mega zadowolony z pracy moich kręciołkówŻyczę szczęścia w użytkowaniu kołowrotków zalewanych olejem penn . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Życzę szczęścia w użytkowaniu kołowrotków zalewanych olejem penn .Dziękuję-od kilku lat mnie nie opuszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Do pełna tankujesz? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 A jak tam sie sprawuje nasz słynny ARDENT-zimową porą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pele76 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Do pełna tankujesz?Ciekawe jakby tak ktoś zrobił kręciołek którego mechanizm pracowałby w zamkniętym korpusie pełnym oleju... marzenie każdego miłośnika maślanej pracy, szumów też by nie było słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabr Opublikowano 20 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 (edytowane) Z tego co mi wiadomo to w uproszczeniu chyba najtrwalszy kołowrotek na świecie czyli Van Staal jest "zaspawany" i "zatankowany" olejem. I nie ma maślanej pracy. Edytowane 20 Czerwca 2014 przez jabr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel75 Opublikowano 15 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Jak by ktoś z kolegów szukał smaru czy oliwki ,oraz innych specyfików firmy Ardent to polecam sklep sumowy .Błyskawiczna przesyłka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 2 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Jak tam panowie wasze zabawki pracują w chłodniejszą porę roku posmarowane ardentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr0ntliner Opublikowano 3 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Października 2014 Jak by ktoś z kolegów szukał smaru czy oliwki ,oraz innych specyfików firmy Ardent to polecam sklep sumowy .Błyskawiczna przesyłka Będzie od przyszłego roku,pytałem o grease. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Przesmarowalem Ardentem niedawno młynek shimano wielkości 2500 i muszę stwierdzić że jest to smar wybitnie przekładniowy. Wysoka lepkość powoduje że nie nadaje się do wormshafta oraz łożysk. Może w większych rozmiarach kolowrotkow, bardziej wysilonych będzie można wymazać tym smarem wszystkie mechanizmy . takie są moje odczucia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Trzeba pamiętać żeby przesmarować, a nie namazać na grubo i się nadaje na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Stosował ktoś oliwkę "Hedgehog Studio alchemy oil ultra light" i czy faktycznie można mówić, że właściwości oliwki determinują ją do lekkich zastosowań? http://www.mefistofishing.pl/hedgehog-studio-alchemy-oil-ultra-light-p-1253.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sharkfishing Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dokladnie jak kolega jabr wspomnial tax na rok czasami nawet 3-4 robie z moimi vs wymieniam wszystkie uszczelki caly mechanizm rolki nalewam do srodka syntetycznego oleju do mostow na maxa i zakrencam i tak mam wiatr z glowy do chwili jak seals nie zaczna puszczac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Od niedawna stosuję Quantum Hot Sauce w porównaniu z tymi których używałem dotychczas jest rewelacyjny szczerze polecam ,tani nie jest ale jak się zasugeruje opiniami innych'' fachowców '' i kupi się jeden a potem następny, też oczywiście bardzo dobry i przetestuje się ,to szybko okazuje się że to lipa.Wówczas taniej okazuje się drożej.Mam też ardenta jest też bardzo dobry ,kołowrotki nim przesmarowane pracują płynnie i miękko . Quantum Hot Sauce świetny na rolkę prowadzącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) a jak ktoś nie chce mieszać różnych smarów, czy rozrzedzać to można stosować smar shimano - DG10 (bardziej gęsty) do przekładni i maziania łożysk i DG06 również na przekładnie (raczej małe młynki) i do worma jak znalazł penn też jest dobry (wg mnie ma mały minus), ale jest rzadszy i łatwiej schodzi z mocniej spasowanych zębów, oliwka penna dobra ale czy najlepsiejsza - pewnie nie jeszcze muszę przetestować smar Hot sauce bo się zestarzeje i się nie dowiem czy mi pasuje jak nie było łatwego dostępu do mazideł zza oceanu to używałem smaru do przekładni (od ojca dostałem), był dobry ale przy mocno pracujących młynkach widać było szybsze ściemnienie mazidła - młynki służą kilkanaście lat i nic im nie dolega poza normalnym zmęczeniem materiału zobaczymy ile pochodzą nowsze zabawki na "nowszych" smarach Edytowane 7 Lipca 2015 przez ROOS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśniak Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Przesmarowalem Ardentem niedawno młynek shimano wielkości 2500 i muszę stwierdzić że jest to smar wybitnie przekładniowy. Wysoka lepkość powoduje że nie nadaje się do wormshafta oraz łożysk. Może w większych rozmiarach kolowrotkow, bardziej wysilonych będzie można wymazać tym smarem wszystkie mechanizmy . takie są moje odczuciaNieprawda. Odczucia są złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 na worma ,nie znam lepszego niz wlasnie ARDENT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi