Skocz do zawartości

Zawody spiningowe, o co chodzi?

dawek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów,

Zastanawiałem się nad zgłoszeniem w tym roku na jakieś zawody spiningowe,  nie mniej nie mam pojęcia gdzie co i jak! 

Tak naprawdę zastanawiam się, czy zwykły gość z ulicy który chcę się sprawdzić, ma taką możliwość!?

Może bardziej doświadczeni pomogą! :)

Są zawody organizowane przez PZW, towarzyskie (koła, okręgowe - wystarczy zgłosić akces i ewentualnie opłacić startowe), oraz mistrzowskie. Mistrzostwa Koła - może startować każdy członek koła, Mistrzostwa Okręgu - tu musisz zorientować się, jakie są ograniczenia. Są też zawody eliminacyjne do tzw. Pierwszej Ligi, czyli potocznie - Druga liga. Tutaj już musisz być członkiem klubu sportowego (przy kole lub w okręgu), gdyż to klub zgłasza zawodników. 

Niezależnie od tych zawodów jest cała masa zawodów organizowanych przez kluby, gazety wędkarskie, dzierżawców wody, sklepy czy po prostu grupę zapaleńców. I od takich zawodów najlepiej zacząć. Zwykle panuje na nich koleżeńska atmosfera i jeśli powiesz, że to Twój "pierwszy raz ;) ", to powinni Ci przydzielić jakiegoś znającego wodę kolegę, który pokaże Ci "co i jak"

• 11 lat później...

Jeżeli zawody są towarzyskie które organizuje firma lub jakaś osoba  to taki zapis może być jeżeli to są zawody organizowane przez koło PZW to obowiązuje regulamin rozgrywania zawodów który dopuszcza używanie echosondy. W moim kole na walnym zebraniu został złożony wniosek o wprowadzenie zakazu używania echosond na zawodach, prezes okręgu który był na tym zebraniu powiedział że byłoby to złamanie przepisów PZW.   Pamiętam około dwadzieścia lat wstecz, gdy w naszym kole pojawiły się osoby łowiące na tyczkę też były próby zakazów. 

Edytowane przez MajKar

A mnie tam zakaz echo nie dziwi - dzisiaj echosonda to już przesada . Za moment będą pokazywały w mm treści pokarmowe ryby od środka czy aby na pewno już przetrawiła i warto jej przed nosem postawić przynętę.Sam używam echo , ale jak widzę jak daleko to zaszło to równie dobrze można w akwarium łowić 2 na 2 m - dla mnie taka sama satysfakcja.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 4

A mnie tam zakaz echo nie dziwi - dzisiaj echosonda to już przesada . Za moment będą pokazywały w mm treści pokarmowe ryby od środka czy aby na pewno już przetrawiła i warto jej przed nosem postawić przynętę.Sam używam echo , ale jak widzę jak daleko to zaszło to równie dobrze można w akwarium łowić 2 na 2 m - dla mnie taka sama satysfakcja.

Echosondy zostały wymyślone na zawody głównie- tu nic się nie zmieniło. Poważne zwody międzynarodowe Predator Cup wprowadziły ograniczenie do 1 live o ile dobrze pamiętam. Jeśli dojdzie do kolejnego przełomu technologicznego w echosondach - np Live3D nie zdziwią mnie restrykcje prawne, bo im bliżej technologicznie do ryby- tym dalej od wędkarstwa. 

• Like 6

Moim zdaniem taki sprzęt powinien być dozwolony dla służb mundurowych, lub zawodowych rybaków.

W wędkarstwie powinien być zabroniony.

Za chwilę jeszcze do tego wszystkiego dojdzie sztuczna inteligencja.

Edytowane przez cyprys19
  • Like 1

Moim zdaniem taki sprzęt powinien być dozwolony dla służb mundurowych, lub zawodowych rybaków.

W wędkarstwie powinien być zabroniony.

Za chwilę jeszcze do tego wszystkiego dojdzie sztuczna inteligencja.

Sztuczna inteligencja nic nie wniesie, gdy nie będzie ryby w wodach. Nie echosondy je wyciągają a wędkarze- statystycznie na filety i żywca   i troling- najskuteczniej. Śląskie zaporówki, Siemianówka zostały wyjedzone zanim nastał live. To nie jest panaceum na każde warunki, ale w określonych wodach i porach roku -nie ma co ukrywać, że najskuteczniejsze narzędzie do lokalizacji ryby. 

• Like 2