Skocz do zawartości
  • 0

Wasze ulubione i skuteczne przynęty i patenty na sandacza.

lesiu7

Pytanie

Witam - będę się w tym roku uganiał za sandaczem, będę się musiał obkupić w jakieś przynęty. Macie jakieś swoje skuteczne na jeziorku ??

Dysponuje 2-ma wędziskami - jednym do 20-stu gram, drugie do 40-stu.

P.s. Może macie jakieś skuteczne patenty na dozbrojkę, która nie zakłóca pracy gumy ??

No i przy okazji pytanie z innej beczki : zaciekawiła mnie metoda połowu przedstawiona na filmiku

Wiem że w Polsce jest zabroniona ale chodzi głownie o to, że jak czyta się o połowie sandacza to wszyscy piszą o ciężkiej orce dna, a tu coś innego. Co o tym sądzicie. No i jak wy lowicie sandacze.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z przynęt sprawdzaja sie też twistery. A co do zbrojenia, kupuj główki gamakatsu, sasame albo nawet kamatsu extra. Nie kombinuj nic bo to nic nie daje. Przy główce efekt masz tańszy a na 100% lepszy. Jak sandacze łapią za główkę, załóż kotwicę na uszko. Na sprzęcie się nie skupiaj zbyt mocno, co z tego że bedziesz miał wszystko jak nie bedziesz wiedział gdzie szukać i jak prowadzić przynętę:) Ja nic nie mówiłem o ciężkim bombardowaniu dna, napisałem ze trzeba dobrać cieżar główki.

• 0
  • 0

Dziękuje za linki- bardzo pomocne. A propos łowienia wertykalnego - na filmik zamieszczonym na początku tego postu - są tam dwie linie na środku wody - ta wyższa cieńsza jak mniemam to przynęta - a ta grubsza niżej to jest drobnica czy sandacz ??  i czy on stoi w miejscu czy płynie ??

• 0

Proponuję zacząć testy od białego twistera 8-12 cm, i kilku główek o różnej gramaturze, po kilku latach jak odpowiednio się uzależnisz od tej ryby w pudełkach będziesz miał 77 kilo przynęt ;), w tym całym bałaganie kilka, kilkanaście ulubionych, a waga z roku na rok będzie rosła, z czasem już ten cały bałagan przestaniesz liczyć..... ;)

• 0

Przynety na sandacza zmieścił bym w dłoni ,białe i fluo zielone kopyto dł 6 i 8 cm i średnie białe twistery kilka główek i można obłowić większość łowisk .Zapomniał bym jeszcze  biały ripper mansa.

no widzisz a u mnie sprawa ma sie inaczej ... musisz mieć konkretny zapas ... bo jak nie bedziesz mial danego akurat w ten dzien koloru to nie połapiesz asasiad z boku bedzie dziabał rybe za ryba :) w zeszłym roku szał był na "ciotki" czyli róż taki ze nazwa sama sie z siebie nie wziela i na dropa i na opad nie miałes  nie łowiłes ...

• 0

najczesciej roznice w sukcesie polowu tej ryby nie leza w kolorze przynety, a w sposobie prezentacji wabika ... kolor moze odgrywac role, kiedy uzywamy przynet 'swiecacych' pod woda, czego i tak ludzkim okiem nie widac, kiedys mielismy nawet taki temat, bardzo ciekawy zreszta, znalesc niestety nie potrafie, moze jack daniels bedzie wiedzial, gdzie szukac :)

• 0

najczesciej roznice w sukcesie polowu tej ryby nie leza w kolorze przynety, a w sposobie prezentacji wabika ... kolor moze odgrywac role, kiedy uzywamy przynet 'swiecacych' pod woda, czego i tak ludzkim okiem nie widac, kiedys mielismy nawet taki temat, bardzo ciekawy zreszta, znalesc niestety nie potrafie, moze jack daniels bedzie wiedzial, gdzie szukac :)

i z tym sie nie zgodze ... bo nie raz miałem sytuacje ze , kolor dostosowany do okolicznosci był sprawa priorytetową wzgledem brań ... i tylko kolor a przynety rózne !! co ma znaczenie poniewaz praca prezentacja rózni sie od siebie twister a ripper a w tym samych kolorach były równorzednie atakowane !!

• 0

i z tym sie nie zgodze ... bo nie raz miałem sytuacje ze , kolor dostosowany do okolicznosci był sprawa priorytetową wzgledem brań ... i tylko kolor a przynety rózne !! co ma znaczenie poniewaz praca prezentacja rózni sie od siebie twister a ripper a w tym samych kolorach były równorzednie atakowane !!

A popieram kolegę w całej rozciągłości :) .Pitt może łowisz w innych realiach, gdzie jest więcej ryb więc nie znasz polskich realiów.Powiem CI tak w pudełku na okonie wystarczy mi 3 kolory( rodzaje przynęty i wielkość pomijam) aby skutecznie łowić okonie :) .

• 0

To są moje propozycje...

Wymagają trochę wprawy, Ci co stosują wiedzą o czym mowa...

Zauroczenie przychodzi po pierwszym braniu i zapiętej rybie.

Łowiłem kiedyś na koguty, gumy - tych nie lubię.

Obecnie posiadam tylko wahadła i kilka (5) wobków Rapali.

Pozdrawiam   :)

wahadanasandacza.jpg

• 0

wyłącznie w kolorze XXX. To o czymś świadczy?

...ze kolega łowil na kolor sex ' u. Ech te wedkarskie manowce - żarcik - hahah

Skoro ,, wchodzicie ,, na kolory.

Zeby bylo z tematem to podsyłał ciekawa dyskusje z zeszłego roku. Mysle ze @pitt ' owi - emeritusowi o ten link wlasnie chodziło.

Miłej lektury @lesiu7

http://jerkbait.pl/topic/13055-sandacze-kolory-przynet/

Edytowane przez Marcel

• 0

Zeby przekonać się jak małe znaczenie dla ryb ma kolor połówcie w miejscach gdzie ryb jest tyle ile powinno być a nie w naszych pustych studniach .Rybne łowisko weryfikuje większość kolorowych teorii .

U nas żeby połowić trzeba zgrać ogrom teorii czyli wiatr ,ciśnienie ,księżyc grubość żyłki ,kolor żyłki , kolor grzbietu w przynęcie itp dyrdymały .W miejscach gdzie ryby są można  dzerkować nawet marchewką ;)

• 0

no widzisz tomi znów pomyłeczka ... w szczecinie na jesien sandacza jest masa .... i kolor ma znaczenie przekonuja sie o tym zwłaszcza "dropshotowcy" !!

Masz rację kolor i bardzo często wielkość przynęty.Dasz 5cm biorą a 7cm już nie i co o tym myśleć?

• 0

Kiedyś do pudełka z kopytami fluo trafiła perła z niebieskim grzbietem,rewelka! Szwed-tak ten kolor nazwałem sprawdza się od kilku sezonów ,zrobiłem też kilka kogutów żółto-niebieskich podobnie się sprawdzają.                                                                                                                                                                                                                     

• 0

będzie wiedział :)

proszę bardzo:

http://jerkbait.pl/topic/13055-sandacze-kolory-przynet/

W uzupełnieniu do powyższego tematu doszedłem jeszcze do jednego wniosku... być może błędnego, a może nie do końca... sami ocenicie.

W tamtym temacie pisaliśmy o tym jak ryby postrzegają barwy i zaryzykowałem twierdzenie, że to co my widzimy nie musi być dokładnie tak postrzegane jak to my widzimy. Do głowy przyszła mi jeszcze jedna rzecz. To, jak postrzegane są barwy przez ryby może być jeszcze uzależnione od stanu fizykochemicznego wody. To co się w niej rozpuszcza jak i sama woda może wpływa na to jak postrzegana jest barwa przynęty. Dlaczego na Mietkowie dzisiaj skuteczna była biała perła, a na Pilchowicach motoroil? Czy te sandacze mają innego "smaka"? Czy też np. fioletowy twister, który znajdzie się już pod wodą dla ryb będzie widoczny jak np. granatowy... albo jeszcze inaczej...? Przydałyby się podwodne zdjęcia, przynęty oświetlonej różnymi długościami fal (np. ultrafiolet, podczerwień) tej samej przynęty w różnych zbiornikach wodnych. A najlepiej i tak zapytać sandacza co on widzi :) i co mu smakuje.

Edytowane przez Jack__Daniels