Skocz do zawartości
  • 0

Wasze ulubione i skuteczne przynęty i patenty na sandacza.

lesiu7

Pytanie

Witam - będę się w tym roku uganiał za sandaczem, będę się musiał obkupić w jakieś przynęty. Macie jakieś swoje skuteczne na jeziorku ??

Dysponuje 2-ma wędziskami - jednym do 20-stu gram, drugie do 40-stu.

P.s. Może macie jakieś skuteczne patenty na dozbrojkę, która nie zakłóca pracy gumy ??

No i przy okazji pytanie z innej beczki : zaciekawiła mnie metoda połowu przedstawiona na filmiku

Wiem że w Polsce jest zabroniona ale chodzi głownie o to, że jak czyta się o połowie sandacza to wszyscy piszą o ciężkiej orce dna, a tu coś innego. Co o tym sądzicie. No i jak wy lowicie sandacze.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@marcel i jack_daniels

dzieki za podlinkowanie, to o tym watku myslalem :)

no widzisz tomi znów pomyłeczka ... w szczecinie na jesien sandacza jest masa .... i kolor ma znaczenie przekonuja sie o tym zwłaszcza "dropshotowcy" !!

tzn. ze wszyscy lowiacy drop shotem, lowia tak samo i w tej technice nie ma miejsca na roznice w prezentacji i indywidualna finezje?

ciekawa teoria :rolleyes:

i tak, cler, naturlamente, absolument, jawohl! tutaj, w tym zgnilym, pelnym zaplutych karlow reakcji, kraju, ryby same wyskakuja na brzeg i powiem wam, ze wcale nie trzeba sie zastanawiac nad przyneta, jej prowadzeniem i sprzetem wogole ... normalnie, wystarczy w wode trafic i juz masz sandacza, malo tego, tutaj wabiki moga byc nawet bez hakow, ryby jest tyle, ze sie same, z wdziecznoscia, do rak pchaja ... to nie to co mietkow, pilchowice czy ZZ, ze tylko na 7.5 cm rippery z bialym perlowym brzuchem, czarnym grzbietem, fluo-zoltym ogonkiem i czerwonymi oczyma, na 14 gramowyc glowkach 4/0 gamakatsu biora ... tylko nie wiem dlaczego innym kolegom, lowiacym w najjasniejszej, wystarcza garsc przynet w trzech kolorach, a innym jest potrzebna cala hurtownia i farbiarnia ... ??? B)

• 0

A ja w mijającym sezonie, na Odrze,  łowiłem skutecznie 99% ryb jednym kolorem gumy. No właśnie, na Odrze na długości ok 40km skuteczny był tylko jeden kolor gumy :o

No i co na to powiecie? I nie myślcie, że nie używałem innych kolorów. Na nowej miejscówce zawsze zaczynam od standardów a i w rozpracowanej czasami lubię pokombinować, nawet jak biorą :P

Edytowane przez FidoAngel

• 0

A ja chciałbym zapytać Andrzeja, jak ty te wahadełka prowadzisz,?

Mam takie bajorko, gdzie jest trochę białych, trochę wąsatych, ale zdecydowana przewaga zębatych, ale tych to ja nie bardzo chcę. Walczę jak się da, próbuję różnie, a ponieważ lubię wahadełka i to nawet bardzo, to łowię nimi bardzo często, ale niestety jak łatwo się domyśleć kaczodziobe to najczęściej poławiana rybka. Miejscowi oczywiście trupek i czasami coś tam dziubną, a ja latam jak osioł i na 10 szczupaków 1 sandacz, a aż tak dużej różnicy w populacji tam nie ma. Możesz zdradzić jakiś sekret?

• 0

To są moje propozycje...

Wymagają trochę wprawy, Ci co stosują wiedzą o czym mowa...

Zauroczenie przychodzi po pierwszym braniu i zapiętej rybie.

Łowiłem kiedyś na koguty, gumy - tych nie lubię.

Obecnie posiadam tylko wahadła i kilka (5) wobków Rapali.

Pozdrawiam   :)

wahadanasandacza.jpg

...kieeedyś dawno temu widziałem starych wyjadaczy na dadaju jak łowili na wahadła, specyficzne ale nie powiem skuteczne :) duży okoń też to kocha ....

• 0

I automatycznie spada skutecznosć zacięć wystarczy że trochę wyjdzie hak z gumy i tak samo się czepia. Czemu najwięcej porad piszą osoby które mało wiedzą czy coś naprawdę działa czy jest to przerost formy nad treścią...

Przypominam, że:

1. Chcemy aby jerkbait.pl był miejscem kulturalnej wymiany poglądów – szanuj swoich rozmówców i traktuj ich tak, jakbyś chciał żeby Ciebie traktowano.

Edytowane przez mario

• 0

I automatycznie spada skutecznosć zacięć wystarczy że trochę wyjdzie hak z gumy i tak samo się czepia. Czemu najwięcej porad piszą osoby które mało wiedzą czy coś naprawdę działa czy jest to przerost formy nad treścią...

bez komentarza .....

ja łowie i mnie skuteczność zacieć nie spada !!

• 0

a tu podobne zbrojenie do wczesniej prze ze mnie opisywanego tylko to system na karcze i patyki ...

kształt obciążenia pozwala przemykac miedzy gałęziami a przyneta uzbrojona w offsetowy bezpiecznie podaza za nim :)

Sam jestem ciekaw opini kolegów mających doświadczenia z hakami offsetowymi. pozdrw.

• 0

Była taka rosyjska bajka w której występowało zwierzątko z wielką głową i dużymi uszami. Coś jak główka przez Ciebie opisywana.  :D

Polska nazwa to Kiwaczek. :)  ;)

oczywiście to tylko teoria  :lol:

Edytowane przez Dagon
  • Like 2

• 0

Ile razy chowałem hak w gumę, żeby komfortowo łowić między roślinnością albo innymi chęchami, albo tuż nad podwodną łąką, tyle razy nic nie złowiłem. Nawet jak coś skubnęło, zawsze branie było puste.

Jestem zdecydowanym przeciwnikiem offsetu.

• 0

Temat stary , także odgrzebuję ;) coś nowego może weszło w trendy łowienia sandaczyków w zaczepach??? Jakie haki offsetowe stosujecie ,polecacie??? Z dociążeniem na haku czy pod czeburaszkę? Może jakieś inne patenciki znacie i chcecie się podzielić.