Skocz do zawartości

Pomoc w tuningu - Shimano Citica 201E

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, w kwestiach związanych z konserwacją multika lub jego rozbieraniem i tuningowaniem jestem zupełnie zielony, za co wybaczcie mój dyletantyzm.

Posiadam Shimano Citica 201E do której dokupiłem sobie szpulkę avail SCPXT 1539 i hamulec magnetyczny XT15. Wszystko poprawnie zmontowałem zgodnie z instrukcją z linku http://www.avail.jp/shop/products/ms_scpxt15/mb_howto.html

Chciałbym jednak wyjąć ten hamulec magnetyczny i ponownie założyć ten oryginalny z bloczkami. Mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia, co rozkręcić w multiku abym, mógł to zrobić. Ta długa srebrna śruba nie daje się wyjąć, a hamulec magnetyczny blokuje możliwość zdjęcia tej srebrnej pokrywy, tam gdzie nie ma korbki.

Uprzejmie proszę o pomoc.

post-49308-0-69666400-1363305157_thumb.jpg  post-49308-0-80025100-1363305308_thumb.jpg  post-49308-0-68539600-1363305353_thumb.jpg

Na końcu osi tej ze sprężynką na której osadzony jest panel z hamulcem jest taki mniej więcej pierścień zabezpieczający

pierscien-zabezpieczajacy-husqvarna-do-b

Trzeba go zdjąć.żeby to zrobić musisz zdemontować panel od strony korbki. Po zabiegu regulując hamulec wyjmujesz całą oś z panelem bocznym.

Pozdr

OK już wszystko zrozumiałem, Krzychu po co ma ją zdejmować tą sprężynkę. Widzisz, bo jak napisał Sławek Sobolewski zdjąłem ten pierścień wyjąłem panel boczny założyłem hamulec oryginalny i ponownie założyłem ten pierścień. Usiałem tak wczoraj o 1:00 w nocy, jak już wszystko złożyłem tak jak należy i myślę sobie, nie no nie będę tego za każdym razem rozkręcał, jak będę chciał inną szpulę włożyć.

Teraz mnie oświeciło Krzysiek_ W, że może być multik bez tego pierścienia i za każdym razem zdejmę panel boczny :D

Dzięki Panowie.

.

Rozkręciłem dzisiaj multika i jak zdjąłem panel z korbką problemem okazało się zdjęcie największego koła zębatego, nie mam pojęcia, czemu nie chciało zejść. Czy aby dostać się do tulejki 3521 muszę wymontować to największe koło zębate, czy robię coś nie tak?