Skocz do zawartości

Kołowrotek Shimano Rarenium CI4 FA

Marcel75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niekt?łrzy na forum pisali, ze w nowych kołowrotkach Shimano czarne koła przekładni są pomalowane farbą i po kilku godzinach łowienia ścierają się zęby przekładni(farba). Dziś rozebrałem moje Rarenium 4000 FA, do przesmarowania. Koło jest czarne 0 zu?źycia, ale faktem jest, ze było łowione około 200h na zestawie kleniowo-jaziowym. Przekładnia wygląda na bardzo delikatną, koło jest małe i bardzo lekkie. Nie ma co por?łwnywać do starych T.P. Myślę, ?źe przy lekkich zestawach kilka sezon?łw pochodzi, ma bardzo tzw maślaną pracę. Bo do zestaw?łw szczupakowo-sandaczowych boję się go zało?źyć, wolę stare konstrukcję z 98 roku. I długo się to chyba się zmieni. :lol:

post-5496-1348916267,9485_thumb.jpg

post-5496-1348916268,0539_thumb.jpg

Ja od ponad roku katuję Rarenium Ci4 na szczupakach i zero kłopot?łw.

Dodam,?źe dla mnie na szczupaki wystarcza rozmiar 2500.

Jak zaje?źd?źę swojego starego T.P :lol:

To sprawdzę ,myślę ?źe rzeka gł?łwka 35g +du?źa guma i wyjdzie cała prawda o kołowrotku .Ale nie ma co tu pisać ,kołowrotek do lekkiego łowienia mi się podoba inaczej bym go nie kupił .

Jak dla mnie Rarenium wyznacza poziom kołowrotk?łw Shimano , w kt?łre warto inwestować.

Kupiłem go z powodu takiego,?źe nie mogłem szybko dostać nowego Stradica Ci4 i nie ?źałuje ,choć niedługo wymieniam na Stradica , ale tylko z powodu koloru. :lol:

Jak dla mnie Rarenium wyznacza poziom kołowrotk?łw Shimano , w kt?łre warto inwestować.

Kupiłem go z powodu takiego,?źe nie mogłem szybko dostać nowego Stradica Ci4 i nie ?źałuje ,choć niedługo wymieniam na Stradica , ale tylko z powodu koloru. :lol:

Stradic CI4 ma niestety tylko jedną szpulę w komplecie.

Jak ju?ź się przesiadać to na Twin Powera CI4 4000SFA :mellow:

Ja znowu mam TP CI4 3000SRA.Wiem ?źe nie ma co por?łwnywać z tym SFA :D Nie jestem jednak z niego zadowolony bo czuć ju?ź na nim ten pływający wodzik a kołowrotek nie ma jeszcze roku :( Po za tym ma strasznie małą przekładnie.Za to na plus przemawiają trzy identyczne szpule.

• Like 1

Ja u?źywam go do średniego spinningu (boleń, kleń, jaź). Jest idealny do takiego łowienia. Du?źa średnica szpuli 4000 (płytkie szpule)przy wadze kołowrotka serii 1000, idealne połączenie, :mellow: do dłuuuugich rzut?łw i wielogodzinnego łowienia nadaje się w sam raz. Myślę ?źe i ka?źdy łowca pstrąg?łw byłby zadowolony.Fakt do łowienia sum?łw się nie nadaje, ale przy wędce do ~ 30g jest perfect :mellow: