saw Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 U?źywam od 2 lat Rareniuma 2500 FA gł?łwnie na klenio-jazie i powiem szczerze, ?źe w tej cenie nic lepszego nie znalazłem. Kultura pracy, bez zarzutu, zdarzyło mi się nim posandaczować kilka razy i nawet nie jęknął. Po zakupie zniwelowałem podkładkami lekkie luzy na korbie ale to jest opcja, ja jestem zboczony na tym punkcie, nawet stelle w ten spos?łb potraktowałem. Generalnie przy normalnym u?źytkowaniu powinien posłu?źyć co najmniej kilka lat. PozdrawiamSławek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2012 Panowie Rarenium2500FA czy Biomaster2500Mgs? Do kleni0-jaziowania i niewielkich szczupak?łw na lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joza67 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Witam serdecznie. Noszę się z zamiarem zakupu wymienionego młynka pod delikatne łowienie kleń, jaź, okoń może czasami pstrąg. Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii czy się nada i jak jest z jego jakością Chodzi mi o wielkość 2500 Edytowane 15 Marca 2013 przez joza67 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadget Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Witam, na początku radziłbym poszukać czegoś w wyszukiwarce było sporo na temat tego kołowrotka. Wyszukane tak na szybko:http://jerkbait.pl/topic/12321-shimano-rarenium/?hl=rarenium pozdro Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Było już sporo o tym młynku. Myśle, że bez problemu sobie poradzi z łowieniem kleniojazi czy pstrągów. Ja mam model 4000 i po ponad 1 sezonie dość ciężkiego łowienia kręci jak nowy. Tu link do jednego z tematów:http://jerkbait.pl/topic/12321-shimano-rarenium/page-3?hl=rarenium Wpisz w wyszukiwarke bo jest tego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 świeżo odebrane shimano rarenium z Raven. I szału nie ma. Leciutki ok ale kręci średnio "z szumem". Oczywiście w porównaniu np. z TP FC. Ja dałem za ten rozmiar niecałe 600 PLN bo w styczniu była promocja i więcej chyba nie jest wart. W planach rozkręcić i sprawdzić jak fabryka nasmarowała bo może w tym tkwi problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PETEREK Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Witam, chyba już ten temat się przewijał na forum ale u mnie od nowości bez problemów, zazwyczaj jest podpięty do okoniówek bo wagowo super, cichy, płynna praca i dokładny hamulec. za pstrągami nie latam ale na te trzy pierwsze zdecydowanie polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Rzeczywiście, mam 4000 wersje JDM i delikatny szumik słychać. Ale na sucho długo kręci jak na 5 z tego co pamietam łożysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sol321 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) świeżo odebrane shimano rarenium z Raven. I szału nie ma. Leciutki ok ale kręci średnio "z szumem". Oczywiście w porównaniu np. z TP FC. Ja dałem za ten rozmiar niecałe 600 PLN bo w styczniu była promocja i więcej chyba nie jest wart. W planach rozkręcić i sprawdzić jak fabryka nasmarowała bo może w tym tkwi problem. Chętnie odkupie Ja mam wrażenie. że teraz kołowrotki są teraz lepiej spasowane i przez to szumią, ale specem nie jestem, więc mogę się mylić. W każdym bądź razie na rybach ucha do nich nie przystawiam tylko łowie Edytowane 15 Marca 2013 przez sol321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielik Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 ja osobiscie mam ten krecik od 2sezonow i nie ma do czego sie przyczepic pracuje elegancko nic u mnie nie szumi i nie szumialo lux malina oczywiscie polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 ja osobiscie mam ten krecik od 2sezonow i nie ma do czego sie przyczepic pracuje elegancko nic u mnie nie szumi i nie szumialo lux malina oczywiscie polecam I słuch jak sądzę masz bardzo dobry. Sorki ale nie mogłem się powstrzymać w temacie "nasłuchiwania szumów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Miałem na warsztacie rarenium EU i JDM.Nawet po posmarowaniu szumią.Uważam że nie ma się cudów spodziewać za tą kasę.Jak ktoś chce małe szumy to w zamian proponuję duży wir w kieszeni .Szczerze Wam powiem, że jest to przyzwoity kołowrotek z zapasową szpulą w tych pieniądzach, warty zastanowienia. Edytowane 16 Marca 2013 przez Jozi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz72 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Czy kobrka z Rarenium 2500 pasuje do modelu 4000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Mam ten krecik i po kilku wyjazdach na pstrazki cos zaczal jęczeć . Po rozkreceniu i nawaleniu smarmaxa ucichlo tak ze teraz nawet slysze swoje mysli.Mao bylo masla z fabryki.Jego zaleta jest waga, a i kreci przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Mam ten krecik i po kilku wyjazdach na pstrazki cos zaczaljęczeć . Po rozkreceniu i nawaleniu smarmaxa ucichlotak ze teraz nawet slysze swoje mysli.Mao bylo masla z fabryki.Jego zaleta jest waga, a i kreci przyzwoicie.Widzisz jak mówię że trzeba fabrykę na starcie poprawiać to co niektórzy sceptycznie do tego podchodzą.Nowe stelki są suche.Z tego co miałem nówki na warsztacie wynika, że chyba smaruje je automat bo mają po przeciwnych stronach kapnięte smaru.Ostatnio Józek Leśniak wrzucił fotę koła z tp 3000 i tak właśnie było.Rarenium z ravena było suche jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 21 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2013 Mam od roku wielkość 2500 i jest OK.Jak dla mnie bardzo dobry kręcioł!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr0ntliner Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Odświeżę nieco temat jako,że nabyłem owy kręciołek.Może to komuś pomoże podjąć decyzję. Miałem odłożoną pewną sumkę na zakup czegoś do lekkiego spina.Długo się zastanawiałem czym tu da radę pokręcić dłużej jak sezon ze średniej półki cenowej.Istotna dla mnie była waga,to sporo zawężyło wybór.Recenzje miał całkiem dobre,powszechnie używany.Tafiła się promocja w jakimś sklepie internetowym i za 650zł 2500 zgarnąłem.Wizualnie dosyć niewielki jak na ten rozmiar i ładnie się prezentuje.Żyłeczkę świetnie nawija i płynnie oddaje ze szpuli.Rzuty z nadgarstka,linka ucieka aż miło.Nie zauważyłem skręcania linki.Szpula sporo mieści,druga identyczna w zestawie.Korba wkręcana,bez luzów,knob piankowy,dosyć wygodny jak się okazało.Co do negatywnych odczuć.Nie wiem czy tak jest z każdym ale na pewno już ktoś o tym pisał.Na sucho kręci ładnie,nic nie stuka nic nie puka.Niestety pod obciążeniem już tak nie jest.I to nie są jakieś mega wabiki,bo guma na 3g główce pod prąd ale czuć,że ma ciężej.Może nie są to odczuwalne dla kogoś kto na co dzień orze na ciężko ale dla mnie tak.Chyba trzeba będzie się przyzwyczaić.Hamulec...za dużo kręcenia,choć co prawda pozwala wyregulować idealnie.Pod żyłeczką 0.14,minimalnym oporze sprzęgła i przy prowadzeniu przynęty co kilka obrotów miałem cyknięcie z oddaniem linki o 1 przeskok.Do środka jeszcze nie zaglądałem,może po sezonie jak się za smarowanie trzeba będzie wziąć.To chyba na tyle...ile pokręci to czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Proponuję Ci przed sezonem jednak zajrzeć i posmarować.Miałem nowe rarki na warsztacie i smarowania niet-wybór jest Twój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Proponuję Ci przed sezonem jednak zajrzeć i posmarować.Miałem nowe rarki na warsztacie i smarowania niet-wybór jest Twój. Józku a jakim "masełkiem" smarujesz rarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fr0ntliner Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Dobre pytanie.Masło które nie boi się zejść poniżej zera by się zdało.I jak go smarować?Jakiś tam otwór serwisowy jest...korzystać z niego czy rozkręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 o maslekach i otworach serwisowych mozna poczytac tutaj http://jerkbait.pl/blog/8/entry-160-og%C5%82oszenie-p%C5%82atne/ i tutaj http://jerkbait.pl/forum/31-naprawy-tuning-majsterkowanie/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 http://www.ebay.pl/itm/SHIMANO-STAR-DRAG-GREASE-1-OUNCE-TUB-A-DRAGGR-/360830968005?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item540333a0c5To jest do hamulca ale na lekkie smarowano jest super, ładnie się trzyma przekładni.Przez otwór serwisowy to awaryjne smarowanie, normalnie należy rozkręcić i smarować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 świeżo odebrane shimano rarenium z Raven. I szału nie ma. Leciutki ok ale kręci średnio "z szumem". Oczywiście w porównaniu np. z TP FC. Ja dałem za ten rozmiar niecałe 600 PLN bo w styczniu była promocja i więcej chyba nie jest wart. W planach rozkręcić i sprawdzić jak fabryka nasmarowała bo może w tym tkwi problem.Wrażenia po sezonie 2013. Maszynka całkiem ok. Bardzo dokladny hamulec, czasami aż nadto ale można przecież kontrolować szpule palcem, awaryjnie. Podpiety pod river runner do 9 gramów. Okonie, pstragi. Zylka o,16- o,2o mm. Ogólnie polecam. Ale przesmarowac a właściwie nasmarowac to musowo. Ja uzylem shimano w spreju ale w niskich temp. nie używany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy123 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 witam od 3 miesiecy posiadam ten mlynek jak na razie jestem bardzo zadowolony mam juz stradica ci4 3000 od ponad roku i piluje go dosc ostro i smiga jak nowy a z tego co czytalem o rarenium jest kolowrotkie uwazanym na rowni a nawet lepszym wiec szczeze polecam no i jako nieliczny z tej pulki shimaniakow posiada szpule zapasowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy123 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) witam od 3 miesiecy posiadam ten mlynek jak na razie jestem bardzo zadowolony mam juz stradica ci4 3000 od ponad roku i piluje go dosc ostro i smiga jak nowy a z tego co czytalem o rarenium jest kolowrotkie uwazanym na rowni a nawet lepszym wiec szczeze polecam no i jako nieliczny z tej pulki shimaniakow posiada szpule zapasowaa jednak zaczelo w nim szumiec no i przy mocniej pracujacym woblerku czasem telepie szpulka jednak do pracy stradica mu daleko Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez siwy123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi