Skocz do zawartości

Kołowrotek Shimano Rarenium CI4 FA

Marcel75

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Odświeżymy jako że czas pstrąga minął,więc lekki kręciek wraca na półkę.

Co po sezonie intensywnego zwijania?

Sprężyna kabłąka przetarta w 3 mejscach :D Siadła w sierpniu :o

3 razy smarowany jakimś jaxonem,daje radę choć coś tam ząbkuje delikatnie ( na wstecznym nie :lol:  ).

Za dzielną służbę ma u mnie szansę na przyszły sezon.

• 1 rok później...

Taki mały of-top. Koledzy powiedzcie mi coś takiego, mam okazję kupić Rarenium 1000FA w dobrych pieniążkach ( używka - stan b.dobry),  rozważam również zakup 1000FB (nowy). Pytanie dotyczy oznaczenia FA vs FB - czy są jakieś różnice w budowie i trwałości tych przekładni, bądź notoryczne usterki których powinienem się obawiać,szczególnie skupiam uwagę na kręciole FA bo jest po gwarancji a nie chcę się wpakować na minę ?

Taki mały of-top. Koledzy powiedzcie mi coś takiego, mam okazję kupić Rarenium 1000FA w dobrych pieniążkach ( używka - stan b.dobry),  rozważam również zakup 1000FB (nowy). Pytanie dotyczy oznaczenia FA vs FB - czy są jakieś różnice w budowie i trwałości tych przekładni, bądź notoryczne usterki których powinienem się obawiać,szczególnie skupiam uwagę na kręciole FA bo jest po gwarancji a nie chcę się wpakować na minę ?

Posiadam rarka 2500FA od kilku lat i nic złego z nim się nie dzieje,wszystko zależy od sposobu użytkowania i dbania o swoją zabawkę.Na korzyść rarka FB przemawia dodatkowe łożysko na pinionie którego zastosowanie sugeruje nam dłuższą bez awaryjną pracę przekładni.Ogólnie wszyscy sobie chwalą kołowrotki marki shimano nawet te z niskiej półki za długą bez awaryjną pracę,w najgorszym wypadku mamy serwis u pana Józefa Leśniaka. Wybór należy jednak do ciebie,nowy sprzęt to nowy i z gwarancją.

• Like 1

Posiadam rarka 2500FA od kilku lat i nic złego z nim się nie dzieje,wszystko zależy od sposobu użytkowania i dbania o swoją zabawkę.Na korzyść rarka FB przemawia dodatkowe łożysko na pinionie którego zastosowanie sugeruje nam dłuższą bez awaryjną pracę przekładni.Ogólnie wszyscy sobie chwalą kołowrotki marki shimano nawet te z niskiej półki za długą bez awaryjną pracę,w najgorszym wypadku mamy serwis u pana Józefa Leśniaka. Wybór należy jednak do ciebie,nowy sprzęt to nowy i z gwarancją.

Dzięki za odpowiedź. Co do gwarancji to zdaje sobie z tego sprawę że jej nie ma i że szybko się kończy :) Zadam zatem jeszcze jedno pytanie może głupie ale wynika ono z mojej niewiedzy . Czy istnieje możliwość dołożenia łożyska w pinionie  w celu wydłużenia żywotności kołowrotka?

Jesli któryś z forumowych kolegów posiada do sprzedania omawiany tu model Rarenium najlepiej w rozmiarze 2500 to bardzo prosze o info na prv, potrzebuje dla przyjaciela.

ps. Sławek Sobolewski moze masz jeszcze a juz ci sie znudził ?

Od trzech sezonów używm rarenium 2500fa.Przez dwa sezony podczepiony był pod sandaczówkę,przynęty jakie używałem to głównie gumy na główkach 12-15 g. Zaznaczę że podbijam przynętę z kołowrotka także rarek miał co robić.Pomimo delikatnego wyglądu daje radę, jedynie czego mogę się przyczepić to rolka prowadząca plecionkę,zaczęła szumieć może wystarczy smarowanie.

• 1 rok później...
Gość EdekZfabrykiKredek

Odkopię starocia :)

Czy ktoś z Was wymieniał może tulejkę na podparciu pioniona w Rarku 4000 fa na łożysko?

Czy jest sens przeprowadzania takiego zabiegu? I jaki rozmiar łożyska wchodziłby w grę?

W rarku FA nie da się podmienić tej tulejki na łożysko.

• 1 rok później...

Kupiłem Nowy w sklepie stare Rarenium  4000 FA  z myślą pod okonia

CENA okazyjna 600 zł

duża szpula , niskie przełożenie 4,8  2 szpulki w komplecie łapie na plecionce 0,08 i żyłce 0,12

i lekkość to były atuty dla mnie pod okonia

Ale po obejrzeniu tego filmu to już sam nie wiem :)

Jakie macie doświadczenie z tym kołowrotkiem

Pytam was koledzy co go macie bo już jest kilka lat na rynku a ja go mam od 2 dni

Edytowane przez TEAM DRAGON

Gdzie kupiłeś lepiej się pochwal a nie;p Poza tym piszesz jakieś bzdury:D plecionka 0,08 żyłeczka 12stka do rozmiaru 4000 . Chyba pomyliłeś rozmiary:D 

Co do mocy kołowrotka  to powiem tak kołowrotkiem nie holujesz ryby tylko kijem a kołowrotek wybiera luz po podciągnięciu kijem więc nie dziwię się. Dawaj namiary na sklep...

Gdzie kupiłeś lepiej się pochwal a nie;p Poza tym piszesz jakieś bzdury:D plecionka 0,08 żyłeczka 12stka do rozmiaru 4000 . Chyba pomyliłeś rozmiary:D 

Co do mocy kołowrotka  to powiem tak kołowrotkiem nie holujesz ryby tylko kijem a kołowrotek wybiera luz po podciągnięciu kijem więc nie dziwię się. Dawaj namiary na sklep...

Może być na priva :) ;)

Mam takiego rarka ale w rozmiarze 2500 i jest bdb pod pstrąga i okonia , ale nie wyobrażam sobie łowić rozmiarem 4000 tychże ryb to już bardziej sandacz szczupak ale nie okoni!! I jeszcze te rozmiary żyłki/plecionki chyba po 2 szpulki tego nawinęles

Takie moje zdanie

Kolego przerobiłem kołowrotki 2500 wielkość pod okonia i wiem co piszę

Lepsze żuty i dalsze mam z 4000 a łapie głównie z brzegu

Dlatego z premedytacją kupiłem 4000 rozmiar

Wcześniej łapałem 2500 rozmiarem shimano i czasami te 2-3 metry brakowało

A kupiłem ostatnią sztukę w sklepie i już ich nie mają

• 2 lata później...

Patrzę, że jest temat, tylko już sprzed paru lat, ale czemu nie spróbować:

Czy ma ktoś może na zbyciu nakrętkę/zaślepkę do tego kołowrotka(Rozmiar 4000 Fa) - tę która wkręca się w korpus po drugiej stronie korbki. Będę wdzięczny za odpowiedź - o ile ktoś zauważy tego posta!:D Może pasują jakieś inne nakrętki?

• 1 rok później...