Skocz do zawartości

Woblerowy Świat Bryki

Rekomendowane odpowiedzi

No i wkoncu jest foremka pod klenioweczki, taki kleniowy sprawdzony standardowy wzorek.

attachicon.gifP1110170.JPGattachicon.gifP1110171.JPGattachicon.gifP1110172.JPGattachicon.gifP1110174.JPG

tak to mniej więcej wygląda ;)

Michal ja juz zakupilem materialy i przy wekendzie zrobie forme wg twojej receptury ciekawy jestem jak to wyjdzie  :)

Michal ja juz zakupilem materialy i przy wekendzie zrobie forme wg twojej receptury ciekawy jestem jak to wyjdzie  :)

Nie tak calkowicie moja ta receptura :D bo np. proporcje gips/zywica  to porada KubyS1 za co mu dzięki. No ale reszta tego co Ci pisałem i moje pomysły mam nadzieje ze Ci pomoga w zrobieniu... ;)

• 2 tygodnie później...

A wystarczy jak z dzieckiem. Po każdym zamoczeniu dupki, chwilę odczekać i dokładnie wytrzeć ;)  

Z racji tego iz daje przed samym malowaniem jeszcze 2 warstwy lakieru i z 2 warstwy białego podkładu to wycieranie tej "dupki" zajeło by mi bardzo duzo czasu.

Dlatego w dupke wbijam cienki drucik po którym to wszystko splywa a przed malowaniem obcinam go z 0,5 cm dalej zostawiając taki robalowy ogonek który zamalowuje.;)

Taki juz ich "urok" ,jak narazie nie znalazłem patentu na to aby ogonka nie bylo .

Musiał bym podkładowac mając woblera w jakis klamerkach i zeby spływało to na przednie oczko , albo malować woblera po surowej pianie a ze powierzchnia mi sie nie podoba bez podkładu to jest jak jest ;)

A próbowałes Kol. bryka robic moze z FC 52 planuje kupic i szukam informacji czy to sie w ogóle nadaje sie na formę?

Nie próbowałem , zacząłem od Novola plus 720 bo taką mi polecono i odrazu zdała egzamin i przy takiej zostane.

Też robię tym novolem ale strasznie mi psuję formy. Dowiedziałem już się ,że ma duży (za duży do form) skurcz.  Zwykły budowlany gips ? I jak dajesz proporcjowo ?

Mi wogole nie psuje , wychodzą takie jak trzeba i przy uzytkowaniu tez nie widac sladów zniszczeń.  Ja się dowiedziałem ze zeby nie było skurczu trzeba dac wypełniacz , kolega z forum KubaS1 podpowiedział mi ze jako wypełniacz zdaje egzamin gips budowlany i faktycznie tak jest ,nie ma prawie zadnego skurczu.

Proporcje ja daje około 15 gram gipsu budowlanego na 50 g tej zywicy , no i 1,5g utwardzacza.

Ale żeś wyczesał z tym projektem, jestem w wielkim szoku.

Sorki Michale że nie dałem rady z wysyłką. W piątek do Ciebie leci

Juz ogarnąłem temat tego oddzielacza i znalazłem go u siebie w miescie , takze spoko.

Projekt daje rade , temat sie rozwija takze mam nadzieje ze bedzie coraz ciekawiej :)

• Like 1

Dopytam się tych bardziej doświadczonych z pianą ;) Czy taki piankowy wobler musi leżakować ? Bo ostatnio doszły mnie słuchy że musi leżeć dość sporo co najmniej miesiąc.

Wszystko zależy od wielkości korpusu, producenta/specyfikacji piany i tego czy formę masz zamkniętą czy otwartą ;)