Sikora Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Witam wszystkich Jestem nowy na forum, jako zapalony łowca drapieżników postanowiłem spróbować własnych sił w tworzeniu przynęt spinningowych. Początkowo nastawiłem się na "pierzaki" Jigi do bocznego troka na różnych hakach : Hak 2 Hak 6 Hak 8 PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Witaj na forum ! Świetne przynęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Nie obcinaj nożyczkami za długich końcówek pierza!Najlepiej je wyskubać paluchami na sucho lub jeszcze lepiej nad wodą, jak już zmokną. Niektóre są zbyt "puchate". Po nabraniu wody mogą przestać pracować i będzie to wyglądało w wodzie, jak mokry glut. Co oczywiście od razu nie oznacza, że ryby to oleją, ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Dzięki za cenne podpowiedzi, wyjaśnisz mi czemu nie powinno się obcinać końcówek ? Widziałem wiele jigów tak przyciętych, sam kiedys kupiłem kilka podobnie podciętych. Jeszcze kilka pierzaków na mniejszych hakach : Hak 10: Hak 14: PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Popatrz w galeriach na forach muchowych na puchowce, i inne streamerki. NIKT nie obcina, poza początkującymi . Po prostu oskubane paluchami mają nierówne końcówki, a to z kolei powoduje ich ciekawszą pracę.Co do ilości materiału, to jest taka zasada dla początkujących. Przygotuj materiał na jedną muchę(dżiga) i z tego do uwiązania przynęty użyj połowę. Jak jest za dużo, zwłaszcza puchu marabuta(tu substytutu), to on w wodzie klei się do siebie i nie pracuje w wodzie jak powinien. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik832 Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Święta prawda. Kolega Kokosz dobrze Ci podpowiada. To że za gęsto to jedno ale też według mnie za długie te ogonki. Ja bym proponował ustalić długość ogonka max. tyle ile wynosi długość trzonka haczyka od uszka do zadzioru. Obrywanie puchu to najlepsza metoda na skracanie ogonków. Moje doświadczenia z mikro jigami podpowiadają mi że te biedniejsze w materiał są często o wiele bardziej łowne. Im mniejsza przynęta tym większe znaczenie mają detale i drobne akcenty. Pozdrawiam i życzę sukcesów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Według cennych wskazówek poprawiłem kilka sztuk bo rzeczywiście z tymi równymi ogonami niebardzo. Świeżo skończone jigi: Edytowane 19 Marca 2013 przez Sikora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Na zdjęciach nr 2 i 3 jest już "po mojemu" lepiej. Zwłaszcza w ogonkach. Powinieneś odchudzić jeszcze tułowie i będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Michale, kolorowo, bajkowo, radośnie. Rób takie, jakie Ci sprawiają przyjemność.A do łowienia ryb, jeśli chcesz je łowić, to spróbuj zrobić kilka czarnych, szarych, w brązach i oliwce, ubogich w stroiki, takich "wyskubanych". Takie skromniejsze wersja 2 ostatnich z ostatniej fotki. Barwne będą miewały swoje łowne "5 minut", ale te szare, nijakie i "skubane " - będą łowiły częściej.Fajny kolor główek - lakier do paznokci?PSNosisz zacne wędkarskie nazwisko - czyli genetycznie predysponowany J. Edytowane 19 Marca 2013 przez woblery z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Wydawało mi się, że już są troche skromne w materiały, ale spróbuje zrobić jeszcze kilka bardziej odchudzonych i "wyskubanych" w ciemniejszych kolorach, zobaczymy co mi wyjdzie.Główki malowane lakierem do paznokci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spulding Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ten lakier do paznorci nie odejdzie? wydaje mi sie ze tak. kiedys pomalowałem głowke jigowa lakierem do paznokci i po paru podbiciach sandaczowych lakier odpadł. Dlatego pewnie maluja proszkowo i wypalaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Mi też sie wydaje że odejdzie, ale malowanie proszkowe też nie jest wieczne. Woblery też mogą być uszkodzone po spotkaniu z rybą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Wydawało mi się, że już są troche skromne w materiały, ale spróbuje zrobić jeszcze kilka bardziej odchudzonych i "wyskubanych" w ciemniejszych kolorach, zobaczymy co mi wyjdzie.Główki malowane lakierem do paznokci. PozdrawiamTu chodzi jeszcze o skromne kolory Szaro-bure, brązy itp. Taki jak ten szaraczek między "papugami" na drugim zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Witaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Kilka nowych jigów : Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 27 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Jak to mówia, nasi Bracia Słowianie: to je ono !Możesz, ale nie musisz, dodać jeżynkę z perlicy lub koguta (sztywniejsza), będzie spowalniała opad. Czasem, też nie zawsze, pomaga dodanie drobnego elementu czerwonego w okolicy główki lub ogonka - ale to też na prawdę oszczędnie. W tym środkowym na tułowiu to chenille czy sarna? Bo jak sarna, to musisz się bardziej obyć z tym materiałem (bardziej zbijać do siebie kolejne warstwy, żeby lepiej/mocniej przylegały do siebie i dopiero wtedy ciachanie nożyczkami, żyletką itp.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 W tym środkowym użyłem sierci sarny, początkowo zanim przystrzygłem wyglądało obszernie i nie chciałem przeginać z ilością, ale po podcięciu troche się przerzedziło. Następnym razem będzie lepiej, teraz wiem mniej więcej ile tego nawijać.Dzięki za rady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Następne efekty moich prac Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Kolejne sztuki : Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Jak będą tak łowne jak wyglądają - no to kolego mistrzostwo świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawciu Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 super jigi jak będą łowne to chyba sie skuszę takie kolorowe fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Następne efekty moich prac Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Z sarną jeszcze nie za bardzo wychodzi Jeszcze bardziej musi być zbita, no i powinno jej być zdecydowanie wiecej. W sumie to i tak ryby wsio zweryfikują. Zerknij na te "wynalazki" z linka poniżej-bardzo, ale to bardzo przykładowo, (tylko nie zostawiaj takiej grzywy, bo to są poppery): http://www.google.com/search?q=dahlberg+diver&hl=pl&client=opera&hs=glT&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=cT1bUa3dCYzbsgb2w4HgAg&ved=0CDEQsAQ&biw=1366&bih=645&sei=cz1bUabwMYbHtAai-YHIAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Nowy zestaw jigów dla kolegi z forum. Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Mały zestawik dla wędkarza, główki 7g : Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikora Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Kolejny zestawik, miały być jaskrawe : Uploaded with ImageShack.us Pozdrawiam Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Sikora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi