Skocz do zawartości

Moje przynęty

Rekomendowane odpowiedzi

Nie obcinaj nożyczkami za długich końcówek pierza!

Najlepiej je wyskubać paluchami na sucho lub jeszcze lepiej nad wodą, jak już zmokną.

Niektóre są zbyt "puchate". Po nabraniu wody mogą przestać pracować i będzie to wyglądało w wodzie, jak mokry glut. Co oczywiście od razu nie oznacza, że ryby to oleją, ale ...

Popatrz w galeriach na forach muchowych na puchowce, i inne streamerki. NIKT nie obcina, poza początkującymi ;) . Po prostu oskubane paluchami mają nierówne końcówki, a to z kolei powoduje ich ciekawszą pracę.

Co do ilości materiału, to jest taka zasada dla początkujących. Przygotuj materiał na jedną muchę(dżiga) i z tego do uwiązania przynęty użyj połowę.  :)

Jak jest za dużo, zwłaszcza puchu marabuta(tu substytutu), to on w wodzie klei się do siebie i nie pracuje w wodzie jak powinien.

• Like 1

Święta prawda. Kolega Kokosz dobrze Ci podpowiada. To że za gęsto to jedno ale też według mnie za długie te ogonki. Ja bym proponował ustalić długość ogonka max. tyle ile wynosi długość trzonka haczyka od uszka do zadzioru. Obrywanie puchu to najlepsza metoda na skracanie ogonków. Moje doświadczenia z mikro jigami podpowiadają mi że te biedniejsze w materiał są często o wiele bardziej łowne. Im mniejsza przynęta tym większe znaczenie mają detale i drobne akcenty.

Pozdrawiam i życzę sukcesów:)

Michale, kolorowo, bajkowo, radośnie. 

Rób takie, jakie Ci sprawiają przyjemność.

A do łowienia ryb, jeśli chcesz je łowić, to spróbuj zrobić kilka czarnych, szarych, w brązach i oliwce, ubogich w stroiki, takich "wyskubanych". Takie skromniejsze wersja 2 ostatnich z ostatniej fotki. Barwne będą miewały swoje łowne "5 minut", ale te szare, nijakie i "skubane ;) " - będą łowiły częściej.

Fajny kolor główek - lakier do paznokci?

PS

Nosisz zacne wędkarskie nazwisko - czyli genetycznie predysponowany  :D

J.

Edytowane przez woblery z Bielska

Wydawało mi się, że już są troche skromne w materiały, ale spróbuje zrobić jeszcze kilka bardziej odchudzonych i "wyskubanych" w ciemniejszych kolorach, zobaczymy co mi wyjdzie.

Główki malowane lakierem do paznokci.

Pozdrawiam

Tu chodzi jeszcze o skromne kolory  :D 

Szaro-bure, brązy itp. Taki jak ten szaraczek między "papugami" na drugim zdjęciu.

Jak to mówia, nasi Bracia Słowianie: to je ono !

Możesz, ale nie musisz, dodać jeżynkę z perlicy lub koguta (sztywniejsza), będzie spowalniała opad. Czasem, też nie zawsze, pomaga dodanie drobnego elementu czerwonego w okolicy główki lub ogonka - ale to też na prawdę oszczędnie.

W tym środkowym na tułowiu to chenille czy sarna? Bo jak sarna, to musisz się bardziej obyć z tym materiałem (bardziej zbijać do siebie kolejne warstwy, żeby lepiej/mocniej przylegały do siebie i dopiero wtedy ciachanie nożyczkami, żyletką itp.).

Następne efekty moich prac

img0173qz.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam

Z sarną jeszcze nie za bardzo wychodzi  ;)

Jeszcze bardziej musi być zbita, no i powinno jej być zdecydowanie wiecej. W sumie to i tak ryby wsio zweryfikują.  :)

Zerknij na te "wynalazki" z linka poniżej-bardzo, ale to bardzo przykładowo, (tylko nie zostawiaj takiej grzywy, bo to są poppery):

http://www.google.com/search?q=dahlberg+diver&hl=pl&client=opera&hs=glT&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=cT1bUa3dCYzbsgb2w4HgAg&ved=0CDEQsAQ&biw=1366&bih=645&sei=cz1bUabwMYbHtAai-YHIAQ