pirania74 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Po przeczytaniu wszystkiego co znalazłem na jerkbait.pl nt jerkowania, połknąłem bacykla i postanowiłem że zaopatrzę się w sprzęt odpowiedni do tej metody i tu proszę o radę - chciałbym zakupić sprzęt do średnio ciężkiego i ciężkiego łowienia - poszperałem w necie i oto co znalazłem: Zestaw średniociężki:Wędzisko -Team Dragon Cast 1,98m 30-70gMultiplikator: SHIMANO CURADO 201B lub OKUMA VS Baitcaster czy multek nie będzie za słaby? - jest to chyba model niskoprofilowy? ZESTAW CIężKI:Wędzisko - Team Dragon 1.95m 60-120g Multiplikator: - OKUMA SAN JUAN 40 proszę o info dot. innego sprzętu Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Temat ten już przerabiałem więc odpowiem Ci tak, jak sam bym wybrał - specjaliści mogą się trochę nie zgodzić, ale co mi tam. Zestaw pierwszyJeżeli możesz sobie pozwolić to proponuję jednak curado. Niski profil w tym przedziale wagowym jest moim zdaniem wystarczającym o ile jest to dobra maszynka. Zawsze też możesz pomyśleć o revo bo z tego co słyszę ma dobrą opinię (chyba sam sobie sprawię - najtańsze jest w stanach po 99 dolarów). Zestaw drugiZmieniłbym multik na C4. Opinia o nim jest taka: jak będziesz o niego dbał to Twoje dzieci powinny jeszcze na niego łowić. Mam takiego w swojej stajence (do stajni daleko ) i jestem zadowolony. Pozdrawiam i życzę miłego poznawania jerkowania i już pierwszego dnia żerujących ryb - nic tak nie przekonuje do danej techniki jak owocne wyprawy. PS Jeżeli masz kogoś pod bokiem kto posiada dany sprzęt to najlepiej umów się nad wodą o pomacaj - to najlepszy sposób na sprawdzenie sprzętu - zwłaszcza gdy nie jest najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 generalnie slawek ma racje, niski profil wystarczy, zeden problem, natomiast do drugiego zestawu tez bym wzial innego rounda niz okume, nie wiem dlaczego, ale te wszystkie nitryxy, san juany i indurony rozpadaja sie na rybach czy moglbys napisac jakich przynet bedziesz uzywal z wedka do 120 gram? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 @slawek, @pitt - dzięki za pierwsze rady - tak naprawdę to w temacie jestem zielony - sam również myślę że na średnio-ciężki zestaw Curado będzie pasowało. Co do ciężkiego to wędzisko będzie chyba dobre? Gorzej z multiplikatorem - piszecie że Okuma jest słaba - OK - C4 widziałem i jest fajny, mocny, tylko ta cena :/ @sławek - tym kijkiem do 120 g to chcę łowić na ciężkie przynęty 10 - 14 cm i wagi do 105 g - np. Salmo FATSO czy SLIDER - kijek do 120 g będzie OK? proszę o jak najwięcej info dot. tych zestawów bo naprawdę jestem zielony i nie mam nikogo znajomego kto tak łowi. Myślę że na oba zestawy w sumie będę mógł przeznaczyć jakieś 2500 PLN, dlatego chcę od razu kupić coś z wyższej półki aby służyło bardzo długo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 srednio wychodzi 1200-1300 na zestaw... po co w takim razi ebawic sie w dragona??? nie lepiej wejsc wyzej... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 @mifek - co więc polecisz? Jakieś kompletne zestawy? z góry dzięki za poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 dla mnei typ sredni czyli 15-60 max 70 gram to curado 201 DHSV / DSV i AVID AC66HF. drugi typ... sam nie wiem...maszyna zwijajaca moze byc jak wyzej. moze byc zwykly prosty okraglak... i tez bym szukal czegos u zbika... jak powiesz mu ze ciagnie dwa kijki razem to napewno cena bedzie wyjatkowo artakcyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 @mifek Dzięki za radę - kijek AVID AC66HF wart zainteresowania - jak widziałem - nie ma modelu do 60 g:/ Z tej serii jest model AC710HF - 2,39 m, FAST, H, przynęty do 57 g - co powiesz o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 pirani wiem co pisze... AC66HF jest do 1 1/2 oz. ale rzuca bardzo komfortowo do 60 gram. max 70. pamietaj ze to AVID!!!!! jak wezmiesz sobiekija ktory opisembedzie odpowiadal twoimpotrzebom to... krowy do obory bedziesz mogl na kiju zaciagac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 AC710HF tez mam na stanie. to potezna armata dalekosiezna. mozna rzucac od 10 g. znam takich co to nawet fatso z niego rzucali, ale to juz lekka przesada... piekny kij na oderke czy inne powazne lowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 i jeszcze jedno - jaki kijek byłby dobry - krótszy do 2 m czy nawet taki 2,74 m Lamiglas X90HC - podobno dłuższe są niewygodne w jerkowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 jesli to ma byc typowa jerkowka to max 2,0 m. jeszcze lepiej 10-15 cm krocej... w tej cenie spokojnie mozesz cos uzbroic, Rodmas, Xrods, czy Fc. wybor jest.. i kazdy na pewno cośpomoze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 @mifek - dzięki za radę - a jaki zestaw poleciłbyś na np. Wisłę - na bolenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 pirani wiem co pisze... AC66HF jest do 1 1/2 oz. ale rzuca bardzo komfortowo do 60 gram. max 70. pamietaj ze to AVID!!!!! jak wezmiesz sobiekija ktory opisembedzie odpowiadal twoimpotrzebom to... krowy do obory bedziesz mogl na kiju zaciagac krowy do obory..... DOBRE mifek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 korba cast??? czym rzucasz... jak daleko... poza tym ze pewni mozliwe daleko jakie koszta??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 Curado B to chyba nie to samo co seria D - DPV czy DHSV.Z roundów aż się dziwię że Mifek nie proponuje tica caiman CA- można ją wyrwać za mniej niż 100$ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 po tym jak ktos ostatnio powiedzial ze caiman to na rekiny to sie az normalnie wstydze ale fakt to moj ZDECYDOWANY FAWORYT WSROD ROUNDOW do ostrej jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 korba to CAST - aby rzucić jak NAJDALEJ.... jak pisałem wyżej - na sprzęt mogę przeznaczyć 2500 PLN, chyba że dorzucę jeszcze 1000 aby od razu kupić i to i to - czyli dwa średnio ciężki i ciężki oraz boleniowy ( typowy na rzekę) - na rzekę to taki, abym mógł w miarę daleko rzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 ale wszystko pod casting?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 tak, pod casting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 wow! zaraz sie rozpeta pieklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 piotruś co masz na mysli .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 @mifekty wiesz co @pirania74ja osobiscie proponuje takie zestawy jerkowe, oczywiscie rozwiazanie czysto subiektywne, bo te wedki i kolowrotki dobrze znam, posiadam lub posiadalem i podane konfiguracje pasuja do siebie zestaw medium:wedki: st.croix premier 6'6 / 20 lb / 1 OZ st.croix avid 6'6 / 20 lb / 1 OZ st.croix avid 6'6 / 17 lb / 3/4 OZ SPRO blue wave heavy spinkolowrotki niskoprofilowe:daiwa procasterdaiwa procaster rojoshimano curado 200ABU revo SXkolowrotki okragle:shimano cardiff 100 zestaw heavy:wedki:st.croix premier 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZ st.croix avid 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZ rozemeijer 2-jerk itrozemeijer gentle jerkkolowrotki okragle: daiwa td luna 200daiwa millionaire 200shimano cardiff 200shimano calcutta 200ABU C4 5000kolowrotki niskoprofilowe:daiwa coastal inshoreABU revo inshore (tego niestety jeszcze nie poznalem, ale z parametrow katalogowych bedzie OK) za te pieniadze mozna tez ladny sprzet zbudowac, jak juz ktos napisal, mamy na forum spora grupe fachowcow (FC, rodmas, Xrods ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeqs Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 st.croix premier 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZst.croix avid 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZ Czy tymi dwoma kijami można rzeczywiście rzucać i prowadzić aż tak ciężkie przynęty (włącznie z Fatso 14 tonącym)? Rozumiem zapas mocy, ale przekroczenie zakresu prawie o 150%, to jednak brzmi niesamowicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirania74 Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2007 @pitt i reszta dzięki za info - podaliście sporo i jest w czym wybierać - mimo to jestem zielony w tym wszystkim - mam nadzieję że jakoś sobie poradzę i wybiorę sprzęt w miarę opytmalny a mifek mi w tym pomaga - chwała mu za to Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi