Skocz do zawartości

Zestaw JERKOWY

pirania74

Rekomendowane odpowiedzi

Po przeczytaniu wszystkiego co znalazłem na jerkbait.pl nt jerkowania, połknąłem bacykla i postanowiłem że zaopatrzę się w sprzęt odpowiedni do tej metody i tu proszę o radę - chciałbym zakupić sprzęt do średnio ciężkiego i ciężkiego łowienia - poszperałem w necie i oto co znalazłem:

Zestaw średniociężki:

Wędzisko -Team Dragon Cast 1,98m 30-70g

Multiplikator: SHIMANO CURADO 201B lub OKUMA VS Baitcaster

czy multek nie będzie za słaby? - jest to chyba model niskoprofilowy?

ZESTAW CIężKI:

Wędzisko - Team Dragon 1.95m 60-120g

Multiplikator: - OKUMA SAN JUAN 40

proszę o info dot. innego sprzętu Z góry dziękuję

Temat ten już przerabiałem :D więc odpowiem Ci tak, jak sam bym wybrał - specjaliści mogą się trochę nie zgodzić, ale co mi tam.

Zestaw pierwszy

Jeżeli możesz sobie pozwolić to proponuję jednak curado. Niski profil w tym przedziale wagowym jest moim zdaniem wystarczającym o ile jest to dobra maszynka. Zawsze też możesz pomyśleć o revo bo z tego co słyszę ma dobrą opinię (chyba sam sobie sprawię - najtańsze jest w stanach po 99 dolarów).

Zestaw drugi

Zmieniłbym multik na C4. Opinia o nim jest taka: jak będziesz o niego dbał to Twoje dzieci powinny jeszcze na niego łowić. Mam takiego w swojej stajence (do stajni daleko ) i jestem zadowolony.

Pozdrawiam i życzę miłego poznawania jerkowania i już pierwszego dnia żerujących ryb - nic tak nie przekonuje do danej techniki jak owocne wyprawy.

PS Jeżeli masz kogoś pod bokiem kto posiada dany sprzęt to najlepiej umów się nad wodą o pomacaj - to najlepszy sposób na sprawdzenie sprzętu - zwłaszcza gdy nie jest najtańszy.

generalnie slawek ma racje, niski profil wystarczy, zeden problem, natomiast do drugiego zestawu tez bym wzial innego rounda niz okume, nie wiem dlaczego, ale te wszystkie nitryxy, san juany i indurony rozpadaja sie na rybach

czy moglbys napisac jakich przynet bedziesz uzywal z wedka do 120 gram?

@slawek, @pitt - dzięki za pierwsze rady - tak naprawdę to w temacie jestem zielony - sam również myślę że na średnio-ciężki zestaw Curado będzie pasowało. Co do ciężkiego to wędzisko będzie chyba dobre? Gorzej z multiplikatorem - piszecie że Okuma jest słaba - OK - C4 widziałem i jest fajny, mocny, tylko ta cena :/

@sławek - tym kijkiem do 120 g to chcę łowić na ciężkie przynęty 10 - 14 cm i wagi do 105 g - np. Salmo FATSO czy SLIDER - kijek do 120 g będzie OK?

proszę o jak najwięcej info dot. tych zestawów bo naprawdę jestem zielony i nie mam nikogo znajomego kto tak łowi. Myślę że na oba zestawy w sumie będę mógł przeznaczyć jakieś 2500 PLN, dlatego chcę od razu kupić coś z wyższej półki aby służyło bardzo długo

pozdrawiam

dla mnei typ sredni czyli 15-60 max 70 gram to curado 201 DHSV / DSV i AVID AC66HF.

drugi typ... sam nie wiem...maszyna zwijajaca moze byc jak wyzej. moze byc zwykly prosty okraglak... i tez bym szukal czegos u zbika... jak powiesz mu ze ciagnie dwa kijki razem to napewno cena bedzie wyjatkowo artakcyjna :D

pirani wiem co pisze...

AC66HF jest do 1 1/2 oz. ale rzuca bardzo komfortowo do 60 gram. max 70. pamietaj ze to AVID!!!!!

jak wezmiesz sobiekija ktory opisembedzie odpowiadal twoimpotrzebom to... krowy do obory bedziesz mogl na kiju zaciagac :mellow:

pirani wiem co pisze...

AC66HF jest do 1 1/2 oz. ale rzuca bardzo komfortowo do 60 gram. max 70. pamietaj ze to AVID!!!!!

jak wezmiesz sobiekija ktory opisembedzie odpowiadal twoimpotrzebom to... krowy do obory bedziesz mogl na kiju zaciagac :mellow:

:lol: krowy do obory..... DOBRE mifek :lol:

korba to CAST - aby rzucić jak NAJDALEJ.... jak pisałem wyżej - na sprzęt mogę przeznaczyć 2500 PLN, chyba że dorzucę jeszcze 1000 aby od razu kupić i to i to - czyli dwa średnio ciężki i ciężki oraz boleniowy ( typowy na rzekę) - na rzekę to taki, abym mógł w miarę daleko rzucać

@mifek

ty wiesz co ;) :mellow:

@pirania74

ja osobiscie proponuje takie zestawy jerkowe, oczywiscie rozwiazanie czysto subiektywne, bo te wedki i kolowrotki dobrze znam, posiadam lub posiadalem i podane konfiguracje pasuja do siebie

zestaw medium:

wedki:

st.croix premier 6'6 / 20 lb / 1 OZ

st.croix avid 6'6 / 20 lb / 1 OZ

st.croix avid 6'6 / 17 lb / 3/4 OZ

SPRO blue wave heavy spin

kolowrotki niskoprofilowe:

daiwa procaster

daiwa procaster rojo

shimano curado 200

ABU revo SX

kolowrotki okragle:

shimano cardiff 100

zestaw heavy:

wedki:

st.croix premier 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZ

st.croix avid 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZ

rozemeijer 2-jerk it

rozemeijer gentle jerk

kolowrotki okragle:

daiwa td luna 200

daiwa millionaire 200

shimano cardiff 200

shimano calcutta 200

ABU C4 5000

kolowrotki niskoprofilowe:

daiwa coastal inshore

ABU revo inshore (tego niestety jeszcze nie poznalem, ale z parametrow katalogowych bedzie OK)

za te pieniadze mozna tez ladny sprzet zbudowac, jak juz ktos napisal, mamy na forum spora grupe fachowcow (FC, rodmas, Xrods ...)

st.croix premier 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZ

st.croix avid 6'6 / 25 lb / 1 1/2 OZ

Czy tymi dwoma kijami można rzeczywiście rzucać i prowadzić aż tak ciężkie przynęty (włącznie z Fatso 14 tonącym)? Rozumiem zapas mocy, ale przekroczenie zakresu prawie o 150%, to jednak brzmi niesamowicie... :D