Skocz do zawartości

Kołowrotek spinningowy

Stunter

Rekomendowane odpowiedzi

Oba to podobna półka jakościowo cenowa, miałem okazję kręcić Maximą, wrażenie średnie, czuć mechanizm, co mi się niezbyt podobało to nawój linki, miałem Team Dragona ale iZ, natomiast tym iX na sucho kręciłem w sklepie i za bardzo mnie nie powalił ;) Do średniego spina czyli tak nie przymierzjąc pod bolenie łowiąc po kilkanaście godzin w tygodniu oba powinny kilkla sezonów wytrzymać, chyba :D

A może wziąć Okuma Epix Pro 40 albo Spro Passiona 740 ?

Witam

Okuma epix pro 40 {coś ponad 400gr } to zdecydowanie za duży kołowrotek do tego kija pod bolenie, szukaj 3000-3500 max 350gr. Team Dragon polecam czy to 730-735ix, używałem przez pięć sezonów do jerkowania pod 100gr kij, dalej działa.

wybierz ten ktory ci bardziej pod względem estetyki podchodzi w najwiekszym rozmiarze (taka sama kasta, wieksza szpula)

Oba robi ryobi w chinach, cena taka sama(bo do spro wypada dokupić szpule bo brak jej w komplecie), oba maja budy z tworzywa (td ma niby klapkę z alu) oba mają łożyska tam gdzie trzeba (2xkorba, pinion,rolka) ale za to średneij jakości, stary ix miał korbkę na guzik (gorsza), nowy ma taką jak passion, . dla mnie jeden pies

Edytowane przez TriMack

• 2 tygodnie później...

Za 230zł to Kolego super zabawki nie kupisz, wszystko w tej cenie będzie przeciętne, możesz tylko wybrać ten, który Ci się bardziej podoba. Większość to tak naprawdę Ryobi Designed.

Ja osobiście z takiej półki preferuję Dragony i Okumy, właśnie dlatego, że mają 5 lat gwarancji.

Dragon maxima nie polecam, mam ten kręciołek i teraz spoczywa sobie gdzieś na dnie pudła , od początku luzy po pierwszym wyjeździe czuć było przekładnie,potem doszła rolka prowadząca żyłkę która piszczała, oliwienie pomogło tylko na chwilę, może mi się trafił felerny ale.....na gwarancji go nie oddam do serwisu bo był rozkręcony do smarowania i kasowania luzu z myślą tą że mu to pomoże.

Jak przedmówca napisał dołóż i kup red arca ja tak zrobiłem i jestem zadowolony.