Skocz do zawartości

Dzień wędkarza

Wędkamojehobby

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy szanowne grono wie ale właśnie dzisiaj jest wędkarza :)

Jest obchodzone dopiero od 2008 roku.

Może znacie może nie ale zacytuje:

Linów, jazi, brzanek, krąpi

Niech nam Bozia nie poskąpi,

Od boleni i lipieni,

Niech się w rzekach pięknie mieni,

Więcej leszczy, mniej jazgarzy,

Niech nas słonko nie poparzy,

Mnóstwa zacięć, pięknych holi,

dobrej woli i mniej trolli,

Pełnołuskich i sazanów

Mniej czapli i kormoranów, 

I wódeczki i śledzika,

Więcej NO KILL, mniej sadzyka.

Pstrągów, kleni, wzdręg i płoci,

Rybki złotej, co "ozłoci",

I mniej żółci na wątrobie,

Życzę wszystkim Wam... i sobie. 

Może ktoś wie, czym  ZG PZW się kierowało, aby w tym dniu świętować Dzień Wędkarza ?.

... kierowało się własną historią... 19 marca 1950 roku powołano Polski Związek Wędkarski... w miejsce zlikwidowanego ciut wcześniej Związku Sportowych Towarzystw Wędkarskich...

Sir Doyle rzekłby – to elementarne, i cholera racja po jego stronie, najciemniej pod latarnią a my, członkowie tego zacnego ZWIĄZKU, powinniśmy się wstydzić, nie znamy własnej historii. :huh:  Właśnie przeszukuję net, bo się zaraz kurka siwa okaże, że PZW własny hymn ma a ja nic o tym nie wiem.  ;)

... kierowało się własną historią... 19 marca 1950 roku powołano Polski Związek Wędkarski... w miejsce zlikwidowanego ciut wcześniej Związku Sportowych Towarzystw Wędkarskich...

Gdzieś kiedyś znalazłem relacje z powstania. I fragment przemowy jednego z komunistycznych działaczy:

"Jestem przekonany, że Wasz dzisiejszy zjazd działaczy z wędkarstwa z całego kraju jest zjazdem rewolucyjnym, jest zjazdem, który likwiduje dotychczasowy, anormalny, kapitalistyczny charakter organizacji, przekształci i dopasuje ją do potrzeb klasy robotniczej".

To kto świętował wczoraj?? ;)

Pamiętajcie o 12 kwietnia!!

post-45827-0-30436500-1363761563_thumb.jpg

Edytowane przez argrabi

"... jest zjazdem, który likwiduje dotychczasowy, anormalny, kapitalistyczny charakter organizacji, przekształci i dopasuje ją do potrzeb klasy robotniczej".

To kto świętował wczoraj?? ;)

Powiem, że to na cel obrane „likwidowanie”  bardzo dobrze im wyszło, a wczoraj kto świętował? Towarzysze wędkarze świętowali, 150% normy w założeniach likwidacyjnych pękło i idzie dalej. Przodownicy…