Kunasz63 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Witam chcialbym zasięgnąc opini waszych na temat mini kolowrotków wielkosci 1000 lub 500 myslalem o daiwie crossfire lub shimano sedona. więcej nic ciekawego nie znalazlem. najbardziej zalezy mi na wadze ponizej 200gram i zeby w miare dobrze nawijał zyłke lub jakas cieniuteńka plecionke.cenowo tak do 300max i najlepiej z dwoma szpulami. a moze nawet ktos ma jakas poszanowaną używke na zbyciu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Jeśli chcesz do mosquito to nie wypada dawać byle czego. Nie wiem jak będzie zbrojony ale myślę że 2000 z daiwy to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 pomimo, ze powyzsze pytanie bylo juz zadawane wielokrotnie zapytam i ja, po raz X-setny, do jakiego kija go przymocujesz?jezeli do dluzszego niz 2.40 to proponuje rarenium 4000jezeli do krotszego niz 2.40, to proponuje rarenium 2500(ale tylko jezeli beda wspolpracowaly z wedka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) ja bym odradzal tak male kolowrotki (juz szczegolnie sredniej/niskiej klasy typu exage) bo przy pierwszym drugim przylowie moze go diabli wziasc. (dla exage 1000 przeciwnikiem nie do przeskoczenia moze byc szczupaczek kolo 70cm) Edytowane 19 Marca 2013 przez gooral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Sedona 500 FD nie posiada w zestawie zapasowej szpuli. Żyłkę nawija dobrze, nawój jest równy bez żadnych wybrzuszeń czy innych cyrków. Jeśli chodzi o jego wytrzymałość to się nie wypowiem bo łowiłem tym kołowrotkiem dopiero kilka razy spod lodu, ale do tych zastosowań powinna wystarczyć. Jednak do spinningu zalecałbym coś większego, tym bardziej, że Rarenium 1000 jest lżejsze od tej Sedony a rozmiar 2500 jest cięższy od niej o jedyne 25g. Edytowane 19 Marca 2013 przez WhiteWillow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 kolowrotek do 2metrowego moskito do 3,5 g wazyl bedzie ok65g wiec wielkosci 4000 czy nawet 2500 raczej odpadaja. zylki jakie zamierzam uzywac to 0,10-0,14 ewentualnie jakas bardzo cienka plecionka ale jeszcze nie wiem jaka, moze tez cos przy okazji polecicie cos do wytrzymalosci max 5lbs. lowione bedą okonie głównie i pstrągi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 W zaleznosci od techniki lowienia rozmiar 500 moze okazac sie po prostu za wolny i prowadzac wobler z pradem na szybkiej rzece nakrecisz sie korbka jak jasna cholera, nie mowiac juz o malej pojemnosci szpuli Lekka, niedroga i w miare solidna 500 jesli juz upierasz sie przy tym rozmiarze to moze byc np. shimano symetre fj. Jesli chodzi o mnie szukalbym oczko wyzej i wzial 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Rarenium 1000,polecam.Waga 170gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 kolowrotek do 2metrowego moskito do 3,5 g wazyl bedzie ok65g wiec wielkosci 4000 czy nawet 2500 raczej odpadaja. zylki jakie zamierzam uzywac to 0,10-0,14 ewentualnie jakas bardzo cienka plecionka ale jeszcze nie wiem jaka, moze tez cos przy okazji polecicie cos do wytrzymalosci max 5lbs. lowione bedą okonie głównie i pstrągiNanofil , cieniuteńki i mocny , sprawdza się na kropkach . Tylko węzły musisz opanować bo go "ścina" przy zaciskaniu . Ja używam 0,10mm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 to tak jak w tytule tematu napisalem 1000 lub 500. kijek bedzie obsługiwał wyłącznie mikro jigi i gumki 0,5-3g wobków raczej niebiore pod uwage (dla exage 1000 przeciwnikiem nie do przeskoczenia moze byc szczupaczek kolo 70cm)az tak zle to raczej nie bedzie ze 3 lata temu jak zaczynalem mialem skromny budzet i lowilem hiperloopem 2500 za 50zł i dal rade sumowi +-130. dostal po dupie ale da sie nim lowic do dzis. wiec tak nisko bym exage nie oceniał. tymbardziej ze uzywam wersji 3000 i duzo przeszedł i kreci dalej. chodz czuc ze juz nie jest nowy i do ciezszego lowienia go nie podepne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOSMAN 76 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A myślałeś o spro pasionie mikro lub royobi 1000 lub red arc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekM Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Miałem shimano sedona 500 Fa porażka ,teraz mam shimano Stradic 1000 Fh całkiem fajny kołowrotek do UL ,a jak teraz bym miał kupować wzioł bym shimano Rarenium 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 własnie teraz przeglądam te kolowrotki spro.a z ryobi co miales na mysli jaki model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Weź jeszcze pod uwagę MITCHELL MAG PRO EXTREME.Z.Kawalec łowi okonie bliźniaczym Pflugerem 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Jeśli chodzi o wagę to Passion Micro wcale lekki nie jest (222gr). Z lekkich to super by był Mitchell Mag Pro Extreme 200, ale to nie ta cena. Z tańszych to np Abu Garcia EX PRO 1000 waży 182gr - przyzwoity kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 pflugera widzialem jego, fajny kręcioł ale troszke za drogi. sezon rusza wydatków troche bedzie, w przyszłym sezonie powymieniam kręcioły, w tym wymieniam kije. wiec narazie 300to max abu garcia wyglada przyzwoicie. ale moze odezwie sie jeszcze ktos kto moze lowil tą daiwa crossfire 1000 lub 500 i cos o niej powie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) Ja znowu polecam Daiwe Ballistic 3000. od UL do L. Zaion Body, Bardzo fajny kręcioł i przepięknie nawija plecionkę. Chyba 220 gr. Edytowane 19 Marca 2013 przez maniek1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A z tylnym hamulcem wchodzi w rachubę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunasz63 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 A z tylnym hamulcem wchodzi w rachubę?w ul to mi bez różnicy czy przedni czy tylny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Luknij sobie: Shimano Arenos FA 1000 waży 210gSpro Red Arc 10100 lub 10200 oba warzą po 275g (ciężkie ale bardzo udane kręcioły) mam rede tylko 10300 jak chcesz to możemy się ustawić to sobie oblukaszShimano Rarenium 1000 lub 2500, mam model 2500 też możesz obajrzećRyobi Arctica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ja jestem po sezonie użytkowania Shimano Soare BB 2000 PGS i muszę powiedzieć że bardzo sobie chwalę. Dosyć szeroka ale płytka szpula ułatwiająca rzuty oraz przechowywanie żyłki, małe przełożenie i nie za duży nawój pomagające we właściwym tempie prowadzić mikro-jigi, bardzo płynnie działający hamulec. Używam go w zestawieniu z fabryczną wklejką Shimano z tej samej serii ze szczytówką z TAFTECU S706ULS i bardzo dobrze się komponuje. Przy zastosowaniu żyłek 0,10-0,12 zestaw pozwala komfortowo operować jigami na główkach 0.7 gr Sprzęt używany w Japonii do lekkiego łowienia w morzu u nas doskonale sprawdza się przy paprochowaniu za wzdręgami czy okoniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Friko co to jest ten TAFTEC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 http://fish.shimano-eu.com/publish/content/global_fish/en/nl/index/seh/rods_icons/taftec_movie.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ja do takiego łowienia będę kupował Shimano Rarenium 1000, przy poprzedniej promocji w Ravenie był za około 550zł, waży około 170g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Maćku, przy tej kwocie zakup plastikowego Shimano to już grzech Nie lepiej Mitchell Mag-Pro Extreme 500? Co prawda waży 179 gramów, ale wykonany jest z magnezu i włókna węglowego, a nie z nic nie znaczącego rewolucyjnego marketingowego bełkotu C coś tam coś tam No i nie wygląda jak najtańsze młynki japońskiego, tj. malezyjskiego, producenta - vide kształt korpusu z Nexave. Edytowane 20 Marca 2013 przez Dienekes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi