Skocz do zawartości

Kolowrotek UL 1000,500 ???

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialbym zasięgnąc opini waszych na temat mini kolowrotków wielkosci 1000 lub 500 myslalem o daiwie crossfire lub shimano sedona. więcej nic ciekawego nie znalazlem. najbardziej zalezy mi na wadze ponizej 200gram i zeby w miare dobrze nawijał zyłke lub jakas cieniuteńka plecionke.cenowo tak do 300max i najlepiej z dwoma szpulami. a moze nawet ktos ma jakas poszanowaną używke na zbyciu??

ja bym odradzal tak male kolowrotki (juz szczegolnie sredniej/niskiej klasy typu exage) bo przy pierwszym drugim przylowie moze go diabli wziasc. (dla exage 1000 przeciwnikiem nie do przeskoczenia moze byc szczupaczek kolo 70cm)

Edytowane przez gooral

Sedona 500 FD nie posiada w zestawie zapasowej szpuli. Żyłkę nawija dobrze, nawój jest równy bez żadnych wybrzuszeń czy innych cyrków. Jeśli chodzi o jego wytrzymałość to się nie wypowiem bo łowiłem tym kołowrotkiem dopiero kilka razy spod lodu, ale do tych zastosowań powinna wystarczyć. Jednak do spinningu zalecałbym coś większego, tym bardziej, że Rarenium 1000 jest lżejsze od tej Sedony a rozmiar 2500 jest cięższy od niej o jedyne 25g.

Edytowane przez WhiteWillow

kolowrotek do 2metrowego moskito do 3,5 g wazyl bedzie ok65g wiec wielkosci 4000 czy nawet 2500 raczej odpadaja. zylki jakie zamierzam uzywac to 0,10-0,14 ewentualnie jakas bardzo cienka plecionka ale jeszcze nie wiem jaka, moze tez cos przy okazji polecicie cos do wytrzymalosci max 5lbs. lowione bedą okonie głównie i pstrągi

W zaleznosci od techniki lowienia rozmiar 500 moze okazac sie po prostu za wolny i prowadzac wobler z pradem na szybkiej rzece nakrecisz sie korbka jak jasna cholera, nie mowiac juz o malej pojemnosci szpuli ;)

Lekka, niedroga i w miare solidna 500 jesli juz upierasz sie przy tym rozmiarze to moze byc np. shimano symetre fj. Jesli chodzi o mnie szukalbym oczko wyzej i wzial 1000.

kolowrotek do 2metrowego moskito do 3,5 g wazyl bedzie ok65g wiec wielkosci 4000 czy nawet 2500 raczej odpadaja. zylki jakie zamierzam uzywac to 0,10-0,14 ewentualnie jakas bardzo cienka plecionka ale jeszcze nie wiem jaka, moze tez cos przy okazji polecicie cos do wytrzymalosci max 5lbs. lowione bedą okonie głównie i pstrągi

Nanofil , cieniuteńki i mocny , sprawdza się na kropkach . Tylko węzły musisz opanować bo  go "ścina" przy zaciskaniu . Ja używam 0,10mm .

to tak jak w tytule tematu napisalem 1000 lub 500. kijek bedzie obsługiwał wyłącznie mikro jigi i gumki 0,5-3g wobków raczej niebiore pod uwage

(dla exage 1000 przeciwnikiem nie do przeskoczenia moze byc szczupaczek kolo 70cm)

az tak zle to raczej nie bedzie ze 3 lata temu jak zaczynalem mialem skromny budzet i lowilem hiperloopem 2500 za 50zł i dal rade sumowi +-130. dostal po dupie ale da sie nim lowic do dzis. wiec tak nisko bym exage nie oceniał. tymbardziej ze uzywam wersji 3000 i duzo przeszedł i kreci dalej. chodz czuc ze juz nie jest nowy i do ciezszego lowienia go nie podepne.

pflugera widzialem jego, fajny kręcioł ale troszke za drogi. sezon rusza wydatków troche bedzie, w przyszłym sezonie powymieniam kręcioły, w tym wymieniam kije. wiec narazie 300to max abu garcia wyglada przyzwoicie. ale moze odezwie sie jeszcze ktos kto moze lowil tą daiwa crossfire 1000 lub 500 i cos o niej powie

• Like 1

Luknij sobie:

Shimano Arenos FA 1000 waży 210g

Spro Red Arc 10100 lub 10200 oba warzą po 275g (ciężkie ale bardzo udane kręcioły) mam rede tylko 10300 jak chcesz to możemy się ustawić to sobie oblukasz

Shimano Rarenium 1000 lub 2500, mam model 2500 też możesz obajrzeć

Ryobi Arctica

Ja jestem po sezonie użytkowania  Shimano Soare BB 2000 PGS  i muszę powiedzieć że bardzo sobie chwalę. Dosyć szeroka ale płytka szpula ułatwiająca rzuty oraz przechowywanie żyłki, małe przełożenie i nie za duży nawój pomagające we właściwym tempie prowadzić mikro-jigi, bardzo płynnie działający hamulec. Używam go w zestawieniu z fabryczną wklejką  Shimano z tej samej serii ze szczytówką z TAFTECU  S706ULS i bardzo dobrze się komponuje. Przy zastosowaniu żyłek 0,10-0,12 zestaw pozwala komfortowo operować jigami na główkach 0.7 gr

Sprzęt używany w Japonii do lekkiego łowienia w morzu u nas doskonale sprawdza się przy paprochowaniu za wzdręgami czy okoniami.

Maćku, przy tej kwocie zakup plastikowego Shimano to już grzech :P  Nie lepiej Mitchell Mag-Pro Extreme 500? Co prawda waży 179 gramów, ale wykonany jest z magnezu i włókna węglowego, a nie z nic nie znaczącego rewolucyjnego marketingowego bełkotu C coś tam coś tam ;) No i nie wygląda jak najtańsze młynki japońskiego, tj. malezyjskiego, producenta - vide kształt korpusu z Nexave.

Edytowane przez Dienekes