Skocz do zawartości

Kolowrotek UL 1000,500 ???

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

@ Jozi: W sieci jest sporo zdjęć/ klipów ukazujących, jak te młynki nawijają linki (przodują w tym Rosjanie). Dla mnie, całkiem, całkiem, a w porównaniu do parokrotnie droższych kołowrotków, prezentowanych w stosownym wątku na tym forum (podgląd szpuli, czy jakoś tak), wręcz wzorcowo.

@ kogut: Nie ma to jak w walce na pięści wyciągnąć giwerę :lol:

Swoją drogą, porównywałem ostatnio Exista mego kumpla (który również zamawia MPE) i nie sposób nie zauważyć podobieństwa, a wręcz tożsamości, korpusów.

Edytowane przez Dienekes

No cena jest spoko 5stówek za magneziaka z zapasową szpulką, nie ma o czym mówić.Takie kołowrotki do lekkich zadań nie zużywają się jak te przy cięższym łowieniu więc alternatywa dla dużo droższych jest niezła.Ważne aby te informacje były rzetelne i później koledzy co je zakupią nie byli rozczarowani.Rarenium jest już sprawdzone i raczej wtopy nikt nie zaliczy jak go kupi, chyba żrafi na jakiś wadliwy egzemplarz.Osobiście jak dla mnie takie rarenium z worm shaftem jak najbardziej do cienkich linek.

Szkoda, że nie robią kołowrotków wielkości 300 czy nawet 100. Ważyłby taki z 50-60 gram, szpulki nie zajmowałyby wiele miejsca, ze 4 wchodziłyby do pudełka zapałek, jakby dać jakiś nanofil 0,001 to ze 300 metrów linki spokojnie by weszło, po złożeniu korbki możnaby włożyć w przegródkę w pudełku z przynętami i spokój. Ponieważ mały, to cena takiej "setki" powinna wynosić z 15 zł max. Kto tam siedzi w tym Shimano??? 

Szkoda, że nie robią kołowrotków wielkości 300 czy nawet 100. Ważyłby taki z 50-60 gram, szpulki nie zajmowałyby wiele miejsca, ze 4 wchodziłyby do pudełka zapałek, jakby dać jakiś nanofil 0,001 to ze 300 metrów linki spokojnie by weszło, po złożeniu korbki możnaby włożyć w przegródkę w pudełku z przynętami i spokój. Ponieważ mały, to cena takiej "setki" powinna wynosić z 15 zł max. Kto tam siedzi w tym Shimano??? 

Objaśnij o co chodzi bo nie łapię.

Jeśli miałbym wybierać mag pro czy rarenium, bez chwili zastanowienia wybrałbym ten drugi, choćby ze względu na łatwy dostęp częsci zamiennych.Ostatnio sprawdziłem z ciekawosci czy szpule od aspire fa pasuja do rareniuma i ...pasują idealnie.Po przełozeniu mamy rareniuma eu z łozyskowaną szpulą jak w jdm :)

Sam długo zastanawiałem się nad lekkim kołowrotkiem do ul i w końcu kupiłem Mitchela MPE 500. Kilka razy na rybkach i super, ale miałem pozytywne doświadczenia z tą marką, jakiś czas temu Mitchell miał serię kołowrotków Quartz, takie czerwone do matcha miało wielu topowych zawodników. Sam miałem zwykłego Quartza i sprawował się super.

Objaśnij o co chodzi bo nie łapię.

widzisz jozi, to jest szydera :)

Oj, tam, szydera, zapomniałem wstawić :D .

Choć rzeczywiście ja akurat nie używam nic mniejszego niż 2500 w Shimano, nawet do UUL. 

widzisz jozi, to jest szydera :)

Oj tam, ja też lubię poszydzić :lol: .Mimo wielkich łap bardzo lubię młyneczki 1000 i 2000 oraz monofil 0,10 - 0,12, kijek 2,15 do 5g i przynęty na 1-2g główkach z gumeczkami 3cm :) . 

Poezja łowienia Pany, zwłaszcza w samych majtach i 30 stopni w cieniu :rolleyes: .

Ja uzywam Daiwe Turka 1500ZiA, a w samochodzie jezdzi ze mna Shimano Catana 1000 który jest dosc czesto uzywany juz od 3 sezonów. Do łowienia na paprochy w zupełnosci wystarcza. Najwiekszy przyłów to szczupak 58 cm wyholowany bez najmniejszego problemu. Cena z kołowrotek smieszna bo w granicach 130 zł. Oczywiscie priorytet ma turek ale szkoda mi go zeby sie walał w bagazniku samochodu codziennie :)

Tak poprzedni sezon przełowiłem tańszym zamiennikiem i na ten sezon planuję już coś nieco lepszego od kręciołka za 100-200zł. Teraz mam mętlik w głowie - rarenium czy Mitchell...

Mam tak jak ty fenwicka ET riverruner i szukałem do niego lekkiego młynka do 200g. Też byłem napalony na rarenium, szczególnie po lekturze testu na www.team-rapa.pl  Na szczęście mam blisko do Fishing-Mart w Katowicach i po porównaniu z mitchellem kupiłem mag pro extreme 1000.

Model 500 jest nieco mniejszy od rarenium 2500 (mam na myśli szerokość szpuli) dlatego miałem obawy co do ilości nawijanej plecionki.

Pozatym 1000 lepiej wyważała mojego fenwicka.

Dzięki za info, ja co do wyważania nie mam problemu, bo wędki trzymam nietypowo - niekiedy nawet całą ręką na blanku, przeważnie 3 palce na blanku... Może skuszę się na 500 ze względu na wagę i jeśli jest taki sam wielkościowo jak Rarenium 1000... to czemu nie :)

Maćku, jest Sprzedawca na allegro,  który ma minimalnie taniej (ostatecznie) - brałem od nich STXa. Cena, jeśli mnie pamięć nie myli, to 547 zł, ale kurier darmowy. Waham się pomiędzy tą opcją, a FM. Pisałem do FM, czy jeśli wezmę 2, dostanę rabat. Zbyli mnie pyszałkowato i rabatu nie dali, więc... :P

Edytowane przez Dienekes
  • Like 1

Ale jak dla mnie Mitchell MPE sprawia wrażenie kołowrotka dużo lepiej wykonanego i solidniejszego niż Rarenium

Kolega miał w rekach tego mitchella że wyrobił sobie taki pogląd?

Wkrótce zastąpi go jednak Micz, m.in. dlatego, że materiałowo jest lata świetlne przed konkurentami ;)

Hmmm

Tak poprzedni sezon przełowiłem tańszym zamiennikiem i na ten sezon planuję już coś nieco lepszego od kręciołka za 100-200zł. Teraz mam mętlik w głowie - rarenium czy Mitchell...

Czort wie Panie kolego.... leży przede mną taki mitchell ekstyme i szału nie ma. Rarenium nie miałem w ręku ale ten michell wraca skąd przyszedł. Może źle trafiłem ale jakość spasowania i wykonania lata świetlne ale wstecz.

Ogólnie w kwestii nowych kołowrotków to w dzisiejszych czasach można stracić nerwy. Wszystko to jest wielki huy...