Skocz do zawartości

Kolowrotek UL 1000,500 ???

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

wszystkie male rozmiary ktore ja osobiscie mialem w rekach 200 i 500 włacznie z pflugerem kawalca a to blizniacza konstrukcja pod inna nazwa chodzily jak maselko i sam tez w niego zaiwestuje . rarenium tez ogladalem w wielkosci 1000 i 4000 fajny kreciął ale nie dal bym za niego tyle. pomecze znajomego to moze sciagnie mi go ponizej 5stuwek

Witam ja moge polecic Shimano z bardzo niskiej polki jak dla was ;p Shimano HyperLoop 1000 Co prawda mam z tylnym hamulcem mam okolo 3 lat I nie moge narzekac Kolowrotek  Miał służyc do Okoniowki ale bylem z nim na Kleniach I lapalem na niego na przynety nawet i do 10 G raczej nie wiecej. Smiga do dzis i bez zadnych Problemow nawija bardzo ladnie ;] az sie dziwie ze taki kolowrotek taki trwaly a z reguly nie szanuje sprzetu poloze na piachu obije o cos itp ;]

To, ja może troszeczkę odświeżę temat i popytam o kołowrotek, ale o wadze ... powiedzmy 150 gr max :) Co polecacie? Może być podlodówka itp. itd-nie ma znaczenia-ważna jest waga :)

Jak o cenie nie mówisz to znaczy, że budzet otwarty to..... stella 1000-no ma 170g.

Kolega ma Starego Shimano Aero 1000 z podwojna korbka Z hamulcem Walki..Japoniec Tak zwany czarnuch. Mowi ze zaczepisty  Kołowrotek 

wygladem nie powola ale praca miodzio On ma go 2 lata ale kupil uzywke i mowi ze naprawde wart pieniedzy ale bardzo trudno go teraz juz dostac ostatnio bym w dziale sprzedam za 200 zl poszukaj moze jeszcze aktualne.Bardzo ladnie nawija i plynnie kreci pod okonie Klenie/Jazie naprawde rewelacja ;] Płynny hamulec

• 1 miesiąc temu...

Jak będę w domu to dam znać, wziąłem 500 i to był zdaje się dobry wybór. Wygląd 500 a właściwości jakby większego rozmiaru :)

Panowie patrzcie na pojemnosc szpuli bo rozmiarowka w tych Mitchellach extreme jest taka:

200 110m/0.18 ----58cm, waga 160gr

500 130m/0.18 ----69cm, waga 180gr

1000 200m/0.20 ----70cm, waga 210gr

2000 130m/033 ----85cm, waga 230gr

Przelożenie we wszystkich 5.2:1, zapasowa szpula alum.

Maćku, wrzuć proszę fotkę szpulki. Miałem w rękach dwie 500tki, które nawijały w stożek... Mój egzemplarz wrócił do sprzedawcy. Nie tylko z tego powodu zresztą - uszkodzenia mechaniczne. Wkrótce kolejne podejście do tematu, ale bez testów nawijania się nie obejdzie. Na szczęście mam klawego sprzedawcę, dla którego to nie problem ^_^

Dziś w sklepie oglądałem Mitchelle Extreme i nie powaliły z nóg, praca na sucho podobna do nowej Okumy RTX, wielkość i ciężar również, a cena o 30% wyższa.

Osobiście jednak poczekam i dozbieram do Rarenium 2500-3000 jako kręcioł do mojej ciężkiej okoniówki.

Istotnie, po wyjęciu z pudła nie ma rewelacji, ale z czasem MPE nabiera ogłady. Czy każdy egzemplarz? Tego nie wiem. Wiem natomiast, że trudno o zwalenie z nóg w przypadku chińskiego młynka za 500 zł :lol:

Ps. Okuma RTX? Myślę, że nie zabrałbym tego nad wodę choćby za darmo :P

Edytowane przez Dienekes

No tak, powalenie z nóg to dyskusyjna kwestia ;). Ciężko też ocenić cokolwiek na sucho, ale ogólnie jak dla mnie zbyt krzykliwy design przez co sprawia wrażenie lekkiej tandety, dwa które oglądałem kręciły dosłownie jak wcześniej wzięta Okuma, bez porównania do półkowego Rarenium. Może walory użytkowe z czasem się objawią, ale jednak mnie nie przekonał w takiej cenie. 

Na razie używam Team Dragon FD920 i gdyby był o te 60g lżejszy wcale nie myślałbym o wymianie na Rarenium, Mitchella czy cokolwiek innego poniżej Rarenium Ci4 JDM ;)

Doskonale to rozumiem. Mocno napaliłem się na MPE, a jak wyjąłem mój, ówcześnie, egzemplarz z pudełka, to mina mi zrzedła. To nie tak miało pracować. Mój kumpel, który kręcił swoim, doszedł do podobnych wniosków. No ale za punkt odniesienia obraliśmy jeden z "najgorszych" do tego celu młynków - Daiwa Exist :lol: On pozostał przy swoim i teraz jest kontent, bo jego MPE się "ułożył", nasmarował, czy co tam jeszcze i kręci ładnie, jego zdaniem. Mój poleciał w ramach zwrotu. Później kręciłem innymi MPE (2 kolejne egzemplarze), u innego sprzedawcy i już pomiędzy nimi czułem wyraźną różnicę w kulturze pracy. I jeden z nich byłem gotów kupić.

Design? Degustibus... Dla mnie w przedziale do 1K zł nie ma innego stałoszpulowca, który chciałbym mieć. Powiem inaczej - nie chcę mieć innego niż MPE właśnie. Być może, gdyby nie masa, nie zainteresowałbym się nim a tak, choroba postępuje :P

Żałuję, że mój okazał się trefny, ale nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa :D

Edytowane przez Dienekes

mam tego mitchella w wielkości 1000,

mój miał dziwną wade, za długi gwint na osi kołowrotka i nie mogłem dokrecic hamulca.

po skróceniu o jakies 5mm wszystko ok.

ponoć ta oś jest z tytanu i muszę przyznać że tylko pilnikiem mogłem do niej się dobrać.

mam tego mitchella w wielkości 1000,

mój miał dziwną wade, za długi gwint na osi kołowrotka i nie mogłem dokrecic hamulca.

ponoć ta oś jest z tytanu i muszę przyznać że tylko pilnikiem mogłem do niej się dobrać.

Jak takie rzeczy się trafiają jak za długa ośka to dla mnie badziew jest :D .

ja i kolega kupiliśmy rozmiar 1000 w marcu tego roku

jak na razie nie zauważyłem żadnych problemów, nawój plecionki 0,06 prawidłowy

hamulec również działa płynnie

zauważyłem, że używając przynętach, które stawiają większy opór np woblery 

da się słyszeć  szum... podobnie jest w egzemplarzu kolegi.

na razie jestem zadowolony

Jak będę w domu to dam znać, wziąłem 500 i to był zdaje się dobry wybór. Wygląd 500 a właściwości jakby większego rozmiaru :)

Mam nadzieję, że będziesz bardzo zadowolony.  :)

Sprawdzałeś jak się sprawuje zapasowa szpula? Terkotka wywiązuje się należycie ze swojego zadania?   :D

Flower, w moim żadnych szumów, żadnych. Od stycznia był 30 razy w akcji. Model 500.

Z nawiniętą Savage Gear Adrenaline 0,10:

post-49884-0-24148500-1368208049_thumb.jpg

Edytowane przez Dawido

...mój miał dziwną wade, za długi gwint na osi kołowrotka i nie mogłem dokrecic hamulca.

Nie wierzę w to co czytam @jasku10, toż to ewidentny babok w sprzęcie, ja bym tego nie piłował tylko oddał jako szmelc.

O ile kręciłem nim w jednym z dużych sklepów i praca na sucho moim zdaniem była nienaganna, to już w innym sklepie miałem takie sobie wrażenia.

Zastanawiam się jak wypada powtarzalność produkcji tego kręcioła :mellow:.

@flower, jako że jestem zainteresowany tym młynkiem to musimy spotkać się nad wodą, chciałbym pokręcić nim pod obciążeniem i wyrobić sobie jakieś powierzchowne zdanie.

Edytowane przez Zwierzu

A czym jeszcze próbowałeś się do tego tytanu dobrać?

(To nie do Ciebie, ale nie mogę się powstrzymać: skoro tytan, to pasuje -  jak ulał -  do feniksa)

Fanie by było, gdyby ktoś, kto podczas czyszczenia tego kołowrotka zważył - powiedzmy - sama przekładnie (wałek i koło).