Skocz do zawartości

Kolowrotek UL 1000,500 ???

Kunasz63

Rekomendowane odpowiedzi

A czym jeszcze próbowałeś się do tego tytanu dobrać?

(To nie do Ciebie, ale nie mogę się powstrzymać: skoro tytan, to pasuje -  jak ulał -  do feniksa)

Fanie by było, gdyby ktoś, kto podczas czyszczenia tego kołowrotka zważył - powiedzmy - sama przekładnie (wałek i koło).

próbowałem brzeszczotem, nie chciałem podjeżdżać kątówką :) udało się pilnikiem, na kilka rat :)

może dziwnie to wygląda, że nie zwróciłem, ale wada wyszła po jakimś czasie, wcześniej nie dokrecałem mocniej hamulca.

po prostu zorientowałem się, że mozna to łatwo samemu naprawić :)

• 10 miesięcy temu...

Rozpocząłem ten temat dokładnie rok temu przerzuciłem po sklepach bardzo duzo różnej maści kołowrotków, ważyłem, kręciłem, nawijałem... doszedlem do wniosku ze nie warto pchać sie w mikro podlodowe młynki czy mikro pseudo spiningowe.  wtedy chodzilo przedewszystkim o wage a nie o wielkość. i troche szkoda mi bylo wypakować wtedy 5stów na kołowrotek ktory nie bedzie zbyt czesto uzywany, chodz prawie juz kupilem mitchella mag pro extreme ale kolowrotek sie sprzedał zanim przyjechalem go odebrac  sięgnołem po daiwe crossfire 1000 i ten temat przemilcze..  w Ciągu roku doszly dwie ciekawe opcje Dam Hybrid i Ryobi Slam i teraz z tych dwóch bym wybierał. w życiu nie popelnie wiecej błędu jakim jest podpinanie do spiningu jaki by to nie był ultra light czy nano light kołowrotka mniejszego niż 2000

• Like 1

Rozpocząłem ten temat dokładnie rok temu przerzuciłem po sklepach bardzo duzo różnej maści kołowrotków, ważyłem, kręciłem, nawijałem... doszedlem do wniosku ze nie warto pchać sie w mikro podlodowe młynki czy mikro pseudo spiningowe.  wtedy chodzilo przedewszystkim o wage a nie o wielkość. i troche szkoda mi bylo wypakować wtedy 5stów na kołowrotek ktory nie bedzie zbyt czesto uzywany, chodz prawie juz kupilem mitchella mag pro extreme ale kolowrotek sie sprzedał zanim przyjechalem go odebrac  sięgnołem po daiwe crossfire 1000 i ten temat przemilcze..  w Ciągu roku doszly dwie ciekawe opcje Dam Hybrid i Ryobi Slam i teraz z tych dwóch bym wybierał. w życiu nie popelnie wiecej błędu jakim jest podpinanie do spiningu jaki by to nie był ultra light czy nano light kołowrotka mniejszego niż 2000

No i tu jesteś w błędzie :) .Stelka 1000 z 2010   roku ma szpulkę szeroką na 40mm a twinek 2500 z 98roku 43mm, czy to aż taka wielka różnica?Jak masz kijek z małą przelotką startową(powiedzmy jakaś matchowa)dobrym rozwiązaniem jest właśnie taka szpula o szerokości 40-43mm, bo spadająca linka ma mniejsze pętle i nie "obija" się mocno o przelotki, a właśnie to będzie hamowało rzuty lekką przynętą.Jak mam nawiniętego nanofila 0,04mm to po cholerę mi shimano 2500?Powinien być jak najdelikatniejszy hamulec do tak cienkiej linki, więc i kołowrotek stosunkowo mniejszy do cienkiej linki.Zasadniczo to indywidualne podejście każdego wędkarza do tematu, nie muszą być podobne :) .

Dokładnie po to jest tyle różnych modeli kręćków aby każdy miał coś do siebie. Ja do phenixa FX701-2 mam 1000 TP i nie chce żadnego innego bo to idealny kręcioł "jak dla mnie do takiego blanku". Mam też drugą okoniówkę na blanku MHX S842 i do niego mam Emblemika 2000 . Także zestawów i kombinacji jest wiele i każdy może mieć to co się chce. A wersja jak to mówisz "podlodówki"  i mały nawój takiego kręćka czasem przy okoniowaniu daje sporą przewagę:).. 

dla mnie ideałem do UL obecnie jest wielkość 2000S Shimano, szpula jak w 1000 i bebechy jak w 2500 i Vanquish 2000S jest lżejszy od wcześniej używanego przeze mnie TP11 1000S

Zalewasz, popatrz dobrze na średnicę szpul :P

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/15907/cPath/22_81_83_2031/river-lake-fishing-freshwater/

Edytowane przez Jozi

no fakt, nie mam już 1000, a wizualnie widzę, że mniejsza niż 2500

co nie zmienia faktu, że to to wg mnie optymalna , kompromisowa wielkość

Z wielkością "C" jak najbardziej się z Tobą zgadzam :) .Kompromis pomiędzy 1000 a 2500-sam czasem myślę nad taką opcją.