Skocz do zawartości

dziwna sprawa w lakierowaniu (pomocy)

Rekomendowane odpowiedzi

witam i mam pytanie do forumowiczów robiących swoje przynęty mam dziwny problem którego wcześniej nie miałem :( do rzeczy  zrobiłem tak  capon następnego dnia oszlifowałem potem kilka warstw rozcieńczonej śnieżki emaki super mal nitro chyba z 6 potem ponownie następnego dnia delikatne oszlifowanie nierówności i malowanko oczy podpis itd  później lakier domalux clsssic silver 3 warstwy w dość długich odstępach czasu no nic wszystko fajnie farba nie ścieka super potem przeniosłem 5 woblerów w cieplejsze miejsce  żeby przeschły ... następny dzień i tu szok 2 wobki super elegancko a 3 dostały wielkie pęcherze powietrzna w tylnej części korpusu no ale nic mam jeszcze 3 korpusu zagruntowane więc wziąłem 3 z pęcherzami oszlifowałem i to samo podobna sytuacja tyle że 3 są ok na prawdę fajne  a  3 w tych samych miejscach mają bąble nie wiem czy to te same 3 co dostały pęcherzy przed oszlifowaniem bo robię podobny kształt  ale wydaje mi się że tak, dodam ze lipa z której zrobiłem ma 2 lata więc nie ma śladu wilgoci stelaż wklejony na distal a  nierówność zaszpachlowałem szpachlówką do drewna co może być przyczyną   powstania pęcherzy w tych 3 woblerach :?

Edytowane przez Tomala

szpachla raczej dobrze wyschła bo cały dzień schło tym bardziej że to zwykła do drewna co do temp to schły w piwnicy tam jest ok 5 no 6 stopni i przeniosłem je do pokoju tu mam 18  -20 nie podgrzewałem więc chyba nie to dziwne że wcześniej  3 mi spuchły i teraz znowu 3 możliwe ze to te same ale nie jestem pewien na 100% a co do gryzienia się farb to podkład jest typową emalią nitro więc raczej nie tak samo jak farby bazy samochodowe ;? http://www.przemaluj.pl/247_400.htm ta farba z linku trochę rozcieńczyłem z nitro ale to chyba nie problem dodam ze  bąble wychodzą jakby z pod podkładu  ale tez pewności nie mam

Edytowane przez Tomala

Nie wyschła dobrze pierwsza warstwa domaluxa bo miałeś tylko 6 stopni. Jak przykryłeś to druga to się porobiło..

W takiej temp to lakier się będzie utwardzał chyba z dwa dni.

Też miałem taki problem. Teraz susze w 18 stopniach i kolejne warstwy kładę po 12 godz i po problemie.

Czasami się takie rzeczy zdarzają. Sam miałem przypadek kiedy w po trzeciej warstwie lakieru na moim wycackanym łamańcu wyskoczył bąbel, w dodatku na oku. pomimo zeszlifowania i malowania oka od nowa problem ponownie się powtórzył. 

Dopiero za trzecim razem się udało

Diagnozę już masz - pierwsza warstwa Domalux`a nie została właściwie utwardzona. 

Rozwiązanie problemu - papier (najdrobniejszy, jaki masz), następnie po odpyleniu klej cyjanoakrylowy rzadki sporą (nomen omen :) ) kropelkę, naddatek wchłonie chusteczka jednorazowa, odczekać z 30 minut i kolejna kropelka, tak dla pewności. Po pół godzinie można w lakier.

tak to dokładnie ten od razu zapytam jeszcze o coś mianowicie macie jakiś sposób by ładnie i równo odlakierować oczka woblera ja to robię dremelem wiertłem 1 mm ale zawsze na brzuszku woblera trochę rozparpie i nie jest super wiem ze to tylko mały detal i nikt by nie zwracał uwagi ale jednak warto nad tym pracować

od razu chce podziękować za dokładne rozwiązanie problemu koledze w.d.wobler bardzo dziękuje ;)

Edytowane przez Tomala

tak to dokładnie ten od razu zapytam jeszcze o coś mianowicie macie jakiś sposób by ładnie i równo odlakierować oczka woblera ja to robię dremelem wiertłem 1 mm ale zawsze na brzuszku woblera trochę rozparpie i nie jest super wiem ze to tylko mały detal i nikt by nie zwracał uwagi ale jednak warto nad tym pracować

od razu chce podziękować za dokładne rozwiązanie problemu koledze w.d.wobler bardzo dziękuje ;)

Użyj skalpela lub nożyka i natnij od strony brzuszka a potem wiertło.