Skocz do zawartości

InPost

deichkind

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Tak jak w temacie:

Czy korzysta ktoś z was tej firmy ???

Chodzi mi o usługi pocztowe typu polecony czy polecony express. Jak z terminowością ?? Jak z dostarczeniem przesyłek ??

Jak z dostępnością usługodawcy ?? Kurrrr i najważniejsze : czy trafiają się "zagubienia" przesyłek ??

Warto się nad nimi zastanowić ??

Aha gwoli ścisłości nie interesuje mnie temat paczkomatów.!

Czytałem kilka dni temu jakieś porównanie - terminowość na poziomie jakieś 60 % (PP 83%), "zagubienia" na bardzo zbliżonym poziomie do PP, polecone są dostarczane. Jeśli masz blisko, lub jednorazowo powiedzmy 5 lub więcej przesyłek, to warto rozważyć. Firma "na dorobku" więc bardzo się starają. A że sieć nieporównywalna, to i troszkę wolniejsza. Gdy koszt liczy się bardziej od szybkości, to InPost. Gdy szybkość to priorytet, postaw na PP.

Kilkukrotnie korzystałem z usług firmy IN POST i śmiało mogę polecić.Wszystkie przesyłki i paczki dotarły na miejsce.Nie wnikają zbytnio w gabaryty i kształty paczek.Z szybkością dostarczenia nie jest tak źle,a z ceną za usługę  to nawet bardzo dobrze.2-3 lata temu wysyłałem wędkę koledze z forum,tuba 153cm,Bielsk Podlaski-Głogów,czas dostarczenia 21godz.,cena 8pln. :P

Pozdrawiam Tomi B) .

Może to i było kilka latek temu, ale przesyłka polecona ze Szczecina do Poznania "szła" tydzień z kawałkiem. W tamtym czasie wysłanie do jakiejś małej miejscowości było niemożliwe.

A paczkomaty, o które nie pytasz, jak dla mnie (odbierającego przesyłki) rewelacja  B)

Jak widzę jak u mnie na rejonie chodzi gościu z Inpostu, - jest zakręcony jak baranie rogi

Jak słyszę jak ludzie wiercą dziurę w brzuchu gościowi z PP że coś nie dostarczył  albo źle dostarczył (a on musi się tłumaczyć że to wina gościa z Inpostu)

To nie wiem czy to dobry pomysł z tą firmą :D

Edytowane przez Wędkamojehobby

• 9 lat później...

Bartek napiszę tak. Większość podwyżek to jest i była z czapy. Bo prąd bo paliwo bo koszty pracowników bo wojna. Było dobre wytłumaczenie. W mojej branży podwyżki w ciągu roku sięgnęły ok 50-80% a od stycznia stał się cud. Wszystko leci na łeb ma szyję i mamy marzec a obnizki już 30%. I w kilku branżach dzieje się to samo.

Inpost też cofnie te podwyżki.

Lub inaczej można do tego podejść. Sponsorujemy kadrę w piłce nożnej :-)

• Like 3

Przemek, paliwo, ogrzewanie hal, płaca minimalna, podatki gruntowe, wreszcie wszystkie usługi zewnętrzne, o inflacji nie wspominając.

Ja też prowadzę działalność gospodarczą i tylko koszty bezpośrednie wzrosły mi ok. 35% rok do roku.

Mnie ta podwyżka wcale nie dziwi, ani nie bulwersuje.

• Like 1

Bartek napiszę tak. Większość podwyżek to jest i była z czapy. Bo prąd bo paliwo bo koszty pracowników bo wojna. Było dobre wytłumaczenie. W mojej branży podwyżki w ciągu roku sięgnęły ok 50-80% a od stycznia stał się cud. Wszystko leci na łeb ma szyję i mamy marzec a obnizki już 30%. I w kilku branżach dzieje się to samo.

Inpost też cofnie te podwyżki.

Lub inaczej można do tego podejść. Sponsorujemy kadrę w piłce nożnej :-)

Zgadzam się w 100%. Podwyżki to zwykła spekuła. Również pracuję w handlu i nigdy, tak łatwo jak teraz, nie dało się uargumentować podwyżki klientom. Każdy podwyższa bo jest dobre wytłumaczenie - inflacja. I dalej spirala się napędza. Osobiście uważam że jesteśmy bardzo blisko krawędzi albo właśnie robiony jest ten "krok w przód". Pier.....lnie jak w 2008 albo gorzej. 

Edytowane przez rower26
  • Like 1

35% a nie 80%.

Ja się zgadzam z podwyżkami jeżeli są uzasadnione.

Ale w mojej branży aż tak uzasadnione nie były.

Temat inflacji i jej powodów to chyba nie tu miejsce ale machnę.

Firma w której pracuję przytuliła ponad 4 mln z tarcz. Tylko 1/4 z tego oddała wg przepisów. Gdyby poszli drogą obniżania wynagrodzwnia to byłoby 2x tyle. I można by było się tym naddatkiem podzielić z pracownikami. Ale wybrali inną drogę. W prosty sposób prowadząc kreatywną księgowość. Choć licząc cały rok ma wzrost marży o około 20 %! i obrotów na poziomie ok 55% .

I znam setki moich klientów którzy zrobili podobnie.

Czy była potrzeba rozdawać kasę w taki sposób? Prosty sposób na nakręcenie inflacji.

Natomiat małe firmy tak jak były w czarnej dupie tak są w niej nadal bo im się nie należało.

Ostanie 10 lat, przed 2020r, to była fala obniżek . Każdy kombinował co zrobić żeby taniej sprzedać. Musiało to dojść do ściany a pandemia to " naprawiła". Tylko poszło to niewspółmiernie w drugą stronę.

Ja nie narzekam bo podwyżki były konieczne . Tylko nie aż takie.

Ps. Zaraz mnie tu niektórzy biznesmeni zlinczują :-)

Edytowane przez przemo_w