drChlubicz Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Dzięki Wszystkim za odzew, a Maćkowi raz jeszcze za zaangażowanie.Reklamacje złożone, zdjęcia wysłane - czekamy.Jak się domyślam nie będzie z górki, ale nie zamierzam się poddać, włącznie ze zgłoszeniem do urzędu ochrony praw konsumenta jeśli zajdzie taka potrzeba, a na przyszłość co cenniejszego tylko ubezpieczonym kurierem.pozdroMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 18 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2023 Widzę że nie zrozumieliście. Nie ma potrzeby ubezpieczać(i ponosić dodatkowe koszty) żeby otrzymać pełną wartość zniszczonej lub zagubionej przesyłki. Zapytajcie prawnika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 (edytowane) @Ardoro - nie twierdzę że nie masz racji, zapewne masz to już za sobą, jednak w przypadku wykupienia ubezpieczenia, droga do odzyskania pieniędzy będzie na pewno krótsza i mniej stresująca. Edytowane 19 Października 2023 przez drChlubicz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Co prawda nie z INPOST, ale z DPD, które zawsze odrzuca za 1 razem reklamacje szukając wymówek. Przy pisaniu odwołania wysyłam również pismo o przedsądowym wezwaniem do zapłaty. Od tego czasu ani razu mi nie odrzucili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WedkarzIncognito Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Ło Panie ile to siły trza użyć, żeby tak zmiażdżyć szpulę i złamać drut kabłąka.Nawiązując do sytuacji przytoczę swoją konfrontację z inpostem w sprawie uszkodzonej przesyłki. Koszt +/- 100 zł. Rzymski garnek i nadmienię tylko, że wypalana glina to nie jest kieliszek do wina wykonany z cieniutkiego szkła.Żeby była jasność. Przy wypełnianiu danych listu przewozowego zaznaczyłem opcję OSTROŻNIE. Przesyłkę zabezpieczyłem folią bąbelkową, dodatkowym kartonem, z każdej strony kartonu naklejka ostrożnie szkło i dodam również, że nie jest to dla mnie pierwszyzna, ponieważ zajmuję się wysyłką na co dzień.Mimo wszelkich zabezpieczeń przesyłki garnek dotarł do klienta w formie puzzli. Nie zadowolony klient wysłał mi zdjęcia puzzli i postanowiłem tym samym zadzwonić na infolinię inpostu. W trakcie konsultacji telefonicznej opisując całe zajście, próbowano mi wmówić, że to moja wina, ponieważ źle zabezpieczyłem paczkę. Zatem zadałem pytanie miłemu dżentelmenowi po drugiej stornie słuchawki, jak w takim razie według ich polityki powinna być prawidłowo zabezpieczona paczka, w której znajduje się delikatna rzecz. Otrzymałem zajebiście dyplomatyczną odpowiedź, że trzeba przesyłkę zabezpieczyć w taki sposób, żeby zawartość nie uległa uszkodzeniu podczas transportu. Po rozmowie z bardzo miłym dżentelmenem doszedłem do wniosku, że wypełnię protokół szkody i go wyślę. W odpowiedzi otrzymałem odmowę, która była uzasadniona nieprawidłowym zabezpieczeniem przesyłki oraz tym, że oryginalne opakowanie producenta było używane (tak też zaznaczyłem w protokole szkody). Dodam tylko, że garnek był zabezpieczony folią bąbelkową i został włożony do używanego oryginalnego opakowania, które wewnątrz miało dodatkowe kartoniki w rogach. Oryginalne opakowanie również zostało owinięte folią bąbelkową i wszystko to zostało spakowane do grubego kartonu, który był owinięty stretchem. Nie mam pojęcia, jak w trakcie normalnego transportu, procesu sortowania i znów transportu, taka przesyłka mogła ulec takiemu uszkodzeniu. Rozumiem pęknięcie, ale nie puzzle, które moim zdaniem były wynikiem zgniecenia całego kartonu przez coś bardzo ciężkiego.No cóż, w moim przypadku reklamacja nie została uznana, a ja byłem delikatnie w plecy. Finalnie klient odesłał puzzle, ja oddałem klientowi pieniądze, a temat z inpostem odpuściłem, ponieważ najzwyczajniej w świecie nie miałem wtedy na to czasu. Zrezygnowałem również z indywidualnej oferty inpostu i obecnie do tej pory korzystam z operatora, który oferuje usługi większość firm przewozowych. W razie jakiejkolwiek komplikacji z przesyłką wszystko ogarnia operator, a ja mam spokojną głowę. Nie wiem może od tamtego czasu, a było to dawno, polityka inpostu się zmieniła, ale niesmak pozostał. Oczywiście z paczkomatów nadal korzystam i wysyłam rzeczy, ale nic co jest delikatne lub wartościowe (szkło, porcelana, elektronika).Życzę powodzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 19 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 Ło Panie ile to siły trza użyć, żeby tak zmiażdżyć szpulę i złamać drut kabłąka.W moim przypadku obstawiam przygniecenie np paletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 4 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2024 Podbiję temat.Niemal dokładnie rok temu pisałem powyższe posty, składałem reklamację, a ostatecznie pozew sądowy przeciwko InPost.Po kilku miesiącach dostałem odpowiedź z sądu że sprawa może zostać rozwiązana w drodze mediacji, wysłałem jeszcze parę mejli, ale generalnie odpuściłem gdyż w mediacjach z inpostem brak odzewu.Jakież było moje zaskoczenie gdy odczytałem dzisiaj mejla z działu prawnego InPost, z prośbą o podanie numeru konta w celu uiszczenia zasądzonego na moją rzecz odszkodowania Także SUKCES !!! Czekam na przelew 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 5 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2024 Ciekawe jak by sprawa wyglądała gdyby zgłosić problem z paczką przy paczkomacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi