sylweczek Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Jaka szkoda, że w mojej okolicy nie prowadzą zajęć w DPS-ach na temat obróbki i impregnacji drewna, bo na pewno bym poszedł zaczerpnąć wiedzy. Aaaa i jeszcze jakby uczyli wyplatanki robić, to już normalnie miód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Grzesiu wyluzuj, widać młody stażem na forum jesteś i języka Sławka jeszcze nie znasz .Sławek z polotem pisze i różnie może być i jest odbierany .Jozi jestem wyluzowany tylko kurcze trzeba być obiektywnym :)A co do wyglądu to na szczęście jest kilku zbrojmistrzów,którzy robią coś innego niż wszyscy bo jednym podoba się to, a innym co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Jednak brak mi w rękojeściach tej szlachetności , która ma przykładowo drewno w osadach broni palnej albo białej . Sławek tutaj miałeś o rękojeści z kolby dwururki: OLD SCHOOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 I bardzo dobrze myślisz to jest zdrowa konkurencja,musimy byc elastyczni bo kij z pracowni ma wyglądać jak custom i nie ważne z czego jest wykonany, jak sobie klient życzy tak ma i oto tu chodzi dogodzić w każdy gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 panowie , trzeba sobie zdawać sprawę , że jesteśmy w miejscu wyjątkowo życiem tętniącym , a nawet momentami trzeszczącym od różnorodności poglądów , co jednak nie przeszkadza nam pozostawać przyjaciółmi . A ten dział wyjątkowo , choć standaryzacja oraz uniformizacja czyni stałe postępy . Współczujmy wiec kolegom skazanym na Cars Mast Może i jesteśmy póki co kopistami , ale tu przynajmniej , żadnych szklanych sufitów nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Się od mars casta odstosunkować proszę, insertem drewnianym najlepiej :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) A no tutaj gałeczka z drewna orzechowego dla mnie nie trzeba stabilizacji. Edytowane 22 Marca 2013 przez Grzesiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Ja jestem zapobiegawczy i uważam ze stabilizacja jest potrzebna przy drewnie co ma kontakt z woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 W sumie ciekawe jakby taki orzech wyglądał po stabilizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 A co to za orzech bo jakiś jasny ,jest lakierowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 A co to za orzech bo jakiś jasny ,jest lakierowany?Rodbuiler lakieruje te drewienko dlatego tak wygląda.Być może jakby było lakierowane półmatem lub matem wyglądałoby inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Tak tak lakierowane na wysoki połysk dlatego tak jasno wychodzi.Fajnie się też prezentuje w półmacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) A ile to wazy ,bo jeśli to całość drewno to pewnie lekko nie jest Ps.a nie obawia sie kolega ze jakby zaczęło puchnąć to zgniecie blank ,miałem w naprawie taka karpiówkę właśnie po takim wypadku a blank grubościenny Edytowane 23 Marca 2013 przez matusiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Jaka szkoda, że w mojej okolicy nie prowadzą zajęć w DPS-ach na temat obróbki i impregnacji drewna, bo na pewno bym poszedł zaczerpnąć wiedzy. Aaaa i jeszcze jakby uczyli wyplatanki robić, to już normalnie miód Też żałuję. Nie przeczę, że trzeba sporo mieć wiedzy, żeby takie rękojeści wykonać, ale mi one się nie podobają, a miałem na myśli te konkretne projekty: Robocizny kupa, naprawdę pozazdrościć umiejętności, ale efekt końcowy dawnej naszej cepelii. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 dla mnie to jak swetry tureckie troche takie pierwsze wrażenie 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 dla mnie to jak swetry tureckie troche takie pierwsze wrażenie Tomek moda powraca .Faktycznie jak swetry tureckie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek88 Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 (edytowane) A ile to wazy ,bo jeśli to całość drewno to pewnie lekko nie jest Ps.a nie obawia sie kolega ze jakby zaczęło puchnąć to zgniecie blank ,miałem w naprawie taka karpiówkę właśnie po takim wypadku a blank grubościennyMam kijek już 10 lat i nic się z nim nie dzieje.Drewno jest gotowane w pokoście nacierane i lakierowane.Ciężko też nie jest gałeczki są delikatne.Zresztą ja nie czuję dużej różnicy między rękojeściami z korkiem a drewienkiem tylko że tu już nie trzeba dokładać krążków wyważających bo końcowa gałka idealnie wyważa wędkę . Wiadomo napewno jakaś różnica wagowa jest. Edytowane 23 Marca 2013 przez Grzesiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Jeśli pokostowane to ok, myślałem ze tylko lakier ,pokostowanie to chyba najstarsza z metod i nadal stosowana jeden minus długo schnie, zabezpieczałem w gorącym pokoście swoje pierwsze wobki kupę lat temu ale pamiętam ile korpusy wisiały zanim można było malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Jako że jakiś czas temu eksperymentowałem sobie z drewnem w rękojeściach , jakąś ograniczona wiedzę w tej kwestii mam . Co do wagi , to meranti i niektóre wersje mahoniu od burla niewiele się różnią . Tak mw dwa razy tyle co twarda , przerośnięta balsa . Pokost raczej odpada jako impregnat , dużo lepszy jest olej lniany z sykatywą albo Owatrol . Oba drewienka maja minimalny skurcz promieniowy i są dość elastyczne wzdłużnie . Wyważają zestaw takie rączki idealnie , a czułość ich jest doskonała .Wygląd , no cóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Czy ktoś z kolegów impregnował drewno żywicą ketonową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Chiałbym odgrzebać temat. Przeczytałem jeszcze raz artykuł Sławka sprzed 12 lat: http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/batson-enterprises-zestaw-na-lodke-r112 i tak mi przyszło do głowy: czy ktoś próbował może wykorzystać do elementów rękojeści drewno z topoli ? Jest ono dosyć lekkie ale zastanawiam sie co z resztą - jak zachowuje się pod wpływem wilgości, jak się impregnuje itp. jednym słowem - temat topola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Z perspektywy raczkujacego tokarza (czyli mojej ) topola topoli nierowna - w samej Polsce jest prawie 10 odmian tego drzewa i kazde bedzie zachowywalo sie nieco inaczej. Zakladajac, ze chodzi Ci o topole czarna (nadwislanska), spotkalem sie z opiniami, ze niedosuszona potrafi byc dosc niestabilna; z drugiej zas strony toczylem jedna z odmian topoli (tulipwood) i nie doznalem od strony tego drewna zadnych przykrosci , natomiast wizualna atrakcyjnosc tego drewna po wykonczeniu jest, jak dla mnie, taka sobie ; moze warto rozejrzec sie za kawalkiem stabilizowanego burla z topoli (znika problem ruchu drewna i impregnowania, ciut pewnie wzrosnie waga) - ale patrz jakie potrafia byc piekne: https://www.dictum.com/en/materials-on-an-artificialnatural-basis-cg/raffir-stabilised-poplar-burl-red-831493 Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez madmatt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Stabilizowana topola będzie raczej za ciężka na rękojeść. To jest drewno, które pięknie wciąga żywicę, ciężar będzie spory i na rękojeść raczej nieakceptowalny. Można by ewentualnie robić duże otwory w elementach rękojeści i osadzać je na korku.Wyszlifowana topola jest lekka i bardzo przyjemna w dotyku. Olejowana i może jeszcze woskowana powinna się nadać. Ma jasne drewno, które dość łatwo się brudzi i wtedy wizualnie nie za bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Myślałem o topoli białej, względnie szarej - bo są chyba najlżejsze. I być może właśnie potraktowanej jakimś olejem tungowym.Faktyczniie pytanie tylko o urodę takiego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 (edytowane) Uroda takiego rozwiązania zależy chyba tylko od znalezienia odpowiedniego kawałka drewna. Przy drewnianej rękojeści pewnie łatwo popaść w meblowe klimaty, więc trzeba by spróbować wykonać coś co podkreśla lekkość i "miękką" fakturę tego drewna. Może gdyby dało się uzyskać głęboko matowy kolor i niezbyt wybujałe kształty rękojeści, to mogłoby być ciekawie. Edytowane 9 Sierpnia 2019 przez Pluszszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi