Skocz do zawartości

Z serii "zrob to sam" - tanie buty do brodzenia

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

W styczniu moje wysluzone Simmsy rozpadly sie na kawalki. Przetrwaly cztery sezony, czyli dluzej niz wszystkie inne buty, ktore mialem do tej pory. Specjalnego wyboru nie bylo, a jedyna sensowna alternatywa jaka znalazlem to Patagonia:

http://www.sportfish.co.uk/fly-fishing-tackle-1/fly-fishing-waders-boots/patagonia-rock-grip-wading-boots-aluminium-bar.html

Wszystko fajnie tylko cena troche nieprzystepna jak dla mnie. Z drugiej strony Simms skapi na kewlarowe kolce, ktore byly rewelacyjne. Teraz trzeba zaplacic dodatkowo i samemu wkrecic. A to kij wam w oko, sam sobie poradze.

Kupilem buty ochronne Dunlop za funtow 23.99, aluminiowy plaskownik 1000 x 15 x 3mm za funtow 10.00 z dostawa do domu i 200 wkretow M3 x 16mm za funtow 2.45. Poswiecilem jedno popoludnie i w ramach zajec praktyczno-technicznych z dziecmi podkulem buty. Fotka zostala wykonana w polowie projektu w przerwie na herbatke "five o'clock", no moze troche pozniej.

W poniedzialek pojechalem testowac w terenie. Daly rade.

">_DSC1097_zps0db45a00.jpg

• Like 3

@darko, ale cala sztuczka polega na tym ze aluminium jest miekkie i lepiej przylega to skal i kamieni, nie ma potrzeby utwardzac powierzchni.

@Tomasz eS, kolki juz przerabialem, chcialem sprawdzic inne rozwiazanie.

Jestem tylko ciekaw czy buty przetrwaja jeden sezon, bo jak nie to szkoda zachodu.

Markowe dobre buty plus kolce (ktore swoja droga i tak dluzej niz sezon u mnie nie pociagna) ok 200GBP. Czyli przy zywotnosci 4 sezony wychodzi 50 funciakow na sezon, a moje wyszly jeszcze troszke taniej. Jesli rozpadna sie pozna jesienia to i tak bede zadowolony, bo dzisiaj ponownie bylem nad woda i niezle trzymaja sie kamieni.

Pewnie takie plastiki niezle by sie nadawaly. To moze byc projekt do zrealizowania po sezonie.

Herbatka to lisciasta earl grey parzona w imbryku.

• 11 miesięcy temu...

Pozwole sobie na male podsumowanie mojego "projektu". Buty przetrwaly jeden sezon bardzo intensywnego uzytkowania. Nie liczylem dniowek nad woda, ale stowka spokojnie pekla do polowy pazdziernika, kiedy to zaczela odpadac podeszwa. Buty praktycznie nie schly. Albo byly nad woda albo moczyly sie w ogrodk. Moze brutalny sposob traktowania wywarl swoje pietno. Nie wiem. Tak czy siak cel zostal mniej wiecej osiagniety.

Pisze mniej wiecej, bo ameliniowe plaskowniki nie daly rady. Krawedzie dosyc szybko sie pozaokraglaly i przyczepnosc na kamieniach spadla. To raz. A dwa, ze wkrety zaczely puszczac. Moze nalezaloby stosowac wkrety o wiekszej srednicy lub z innym gwintem.

Po trzech miesiacach zamienilem plaskowniki na cos takiego:

https://koldkutter.com/catalog/products.php?osCsid=fd95228be7e5d04cd202911e7c77ac7a

Bardzo dobre rozwiazanie. Po 20 wkretow na buta i mozna skakac jak kozica gorska.

W moich dosyc dlugo sie trzymaly, musialem po jakims czasie dodac kilka nowych, ale ogolnie bylem zadowolony.

Od listopada mam nowe buty firmy Beta. Udalo mi sie na przecenie dorwac za £21 model ktory chodzi po cztery razy wiecej. Na razie bez zarzutow. Tata swoje Bety ma juz chyba trzeci sezon.

Ja podobne kolce kupiłem u siebie w sportowym, z max długim wkrętem aby tylko nie wyszedł w stopie...

Wkręciłem je w Simmsy Frestone na filcu mojej żony, już 3 sezon śmiga i nic nie wylata...

W Gudelinach miałem w zestawie ich firmowe kolce, wkręciłem i wypadły dwie sztuki w pierwszych łowach... Tak jak pisze wyżej Daniel, przyczyna za miekkiej gumy. Wykręciłem i chodzę bez nich. Z kolcami fabrycznymi mam Simmsy Fre. juz chyba 4-5 sezon, wszystkie na swoim miejscu, ale podeszwa filcowa.

• 2 tygodnie później...

Ja używam Scierra dynatrack które orginalnie mają kolce lekkie doskonale trzymają na kamieniach i skałach bez problemu można poruszać się po skalnych brzegach.

Ponad rok temu zapłaciłem 70 funtów i jedyne ślady użytkowania to jeden z kolców nieco się przygioł ale myślę że przez moją nieuwagę

• 1 rok później...

Trochę odświeżę temat. Próbowaliście panowie stosować nakładki przeciwpoślizgowe przy brodzeniu? Np takie jak te lub podobne: https://www.decathlon.pl/nakadki-antypolizgowe-na-buty-arpenaz-100-grip--id_8301747.html.

Ciekaw jestem opinii. Nie chcę dziurawić podeszwy wkrętami, bo mam buty zespolone ze śpiochami i boję się przedziurawienia. 

Będę wdzięczny za opinie. Pozdro.