Skocz do zawartości
  • 0

Ryby drapieżne a noc

Arturro

Pytanie

Witam. :D Mam pytanie odnoście połowu szczupaka i okonia nocą na zwykły zestaw spinningowy na jeziorze. Czy ktoś już może próbował tak łowić? Czy ma to w ogóle jakiś sens? I jakich przynęt stosować obrotówek czy wahadełek czy jeszcze jakichś innych (np gumowych)

Pozdrawiam

Artur :mellow:

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

szczupak i okon w nocny spii :lol: jak blisko wschod slonce od razu spining!to bedzie latwo brac okon i szczupaka bo oni jest bardzo glodny!jezeli popoludniu to jest 50% brac!najlepszy blisko wschod slonce B) to bedzie brac na 100%!lepiej od 4 rano do 11!

pozdrawiam lukexio :D

Witam,

Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego co napisałeś powyżej. Proszę wyrażać się jasno, na temat i przede wszystkim używać polskich znaków!

Administrator

• 0

szczupak i okon w nocny spii :lol: jak blisko wschod slonce od razu spining!to bedzie latwo brac okon i szczupaka bo oni jest bardzo glodny!jezeli popoludniu to jest 50% brac!najlepszy blisko wschod slonce B) to bedzie brac na 100%!lepiej od 4 rano do 11!

Witam,

Przyznam szczerze, że nie rozumiem tego co napisałeś powyżej. Proszę wyrażać się jasno, na temat i przede wszystkim używać polskich znaków!

Administrator

Znam lukexio. Proszę o wyrozumiałość w stosunku do lukexio - jest osobą niesłyszącą, stąd brak polskich znaków czy błędy gramatyczne i stylistyczne - w tym już się nie poprawi. A to ze pisze nie na temat, osobiście zwróciłem mu uwagę - mam nadzieję że się poprawi :mellow:

Pozdrawiam

• 0

Witam. :D Mam pytanie odnoście połowu szczupaka i okonia nocą na zwykły zestaw spinningowy na jeziorze. Czy ktoś już może próbował tak łowić? Czy ma to w ogóle jakiś sens? I jakich przynęt stosować obrotówek czy wahadełek czy jeszcze jakichś innych (np gumowych)

Pozdrawiam

o ile sobie przypomnę czasy, kiedy to próbowałem łowić na spinning w nocy i to w dodatku na jeziorach, wyniki miałem kiepskie - do 22:00 - 23:00 szczególnie latem dawało się złowić okonia na przynęty jaskrawe - żółte fluo i tym podobne - szczupaka na jeziorze to nigdy nie złowiłem później jak do 22:00, choć wiele razy próbowałem przy okazji zasiadek na węgorze W miarę jak czas płynął - tzn. już po 21:00 ilość brań malała - nie wiem czemu - możliwe że ryby, szczególnie okoń podchodziły pod brzeg za drobnicą ( zaznaczam że łowiłem z łodzi), stąd systematycznie malała ilość puknięć aż do całkowitego zaniku Możliwe że ryby zapadają w letarg? Nie mam w tej kwestii dużego doświadczenia...

• 0

Na jeziorach w nocy łowić na przynęty sztuczne nie próbowałem. No, może poza jednym epizodem :lol: Otoz kiedys nie mogac zasnac, wylazłem na pomost i dla odstresowania łowiłem sobie na boczny trok na paprocha. Noc ciemna, przyneta mała, a mimo wszystko jakis okonek sie czepnal. Ale bylo ich przy pomoscie na gęsto więc może dlatego :unsure:

• 0

Witam,

Administrator

Znam lukexio. Proszę o wyrozumiałość w stosunku do lukexio - jest osobą niesłyszącą, stąd brak polskich znaków czy błędy gramatyczne i stylistyczne - w tym już się nie poprawi. A to ze pisze nie na temat, osobiście zwróciłem mu uwagę - mam nadzieję że się poprawi :mellow:

Pozdrawiam

Dziękuję za informację i ze swojej strony przepraszam.

pozdrawiam

Administrator

• 0

Witam,

Administrator

Pozdrawiam

Dziękuję za informację i ze swojej strony przepraszam.

pozdrawiam

Administrator

W porządku :D Pozdrawiam

• 0

Raz łowiłem w nocy na jeziorze rzucając za sandaczem. Oczywiście będą pewnym że szczupaki w nocy śpią łowiłem bez przyponu. Prowadziłem twister skaczac po dnie i w pewnym momencie nastapiło branie z opadu po którym odrazu szupak ściął przynętę. Więcej nie próbowałem, ale myślę że miałoby to sens szczególnie na wodach poddanych bardzo silnej presji. Duże szczupaki w takich miejscach mogą przechodzić na zupełnie nocne żerowanie. Z koleji łowiąc dużo w nocy w rzekach nigdy nie miałem szczupakowego brania.

• 0

z mojego doswiadczenia... co prawda nigdy nie probowalem lowic drapieznikow w nocy na srodku jeziora... ale moj (przyszly) tesc oraz szwagier mieli nizle sukcesy na miejskiej plazy. to jeden z nielicznych fragmentow brzegu ktory byl wysypany piaskiem w promieniu kilometra. na noc pojawialy sie tam ogromne ilosci drobnicy, kielkbie, uklejki i wszystkie inne przecinki. w ciagu dnia po plazy chodzily dwunozne rybki choc i wtedy mozna zaobserwowac pojedyncze drobne rybki (te wodne) ktore sie uwijaly pomiedzy nogami plazowiczow...

• 0

Witajcie Koledzy.

Nocny spinning na wodach stojących to dla mnie obszar nieznany.

Natomiast na Oderce to wielokrotnie łowiłem w nocy z bardzo dobrymi

wynikami. Opiszę co udało mi się złowić w nocy na Bielinku. Otóż przy

pełni złowiłem na napływie główki na Rapale Oryginal niebieską 9cm

najpierw leszcza ok. 3.5kg a potem szczupaka ok. 2,5kg. Innym razem

łowiąc tym samym woblerem przez cały wrzesień (8 pobytów nad wodą) w

środku nocy między 2 a 4 złowiłem 16 sandaczy takich od 2 do 5kg,

łowiłem w klatkach między główkami blisko brzegu, zdarzały się też

szczupaki, i co ciakawe jak brały szczupaki to nie było sandaczy i

odwrotnie. Ciekawe prawda ?

Pozdrowienia Jachu

• 0

Witajcie Koledzy.

Nocny spinning na wodach stojących to dla mnie obszar nieznany.

Natomiast na Oderce to wielokrotnie łowiłem w nocy z bardzo dobrymi

wynikami. Opiszę co udało mi się złowić w nocy na Bielinku. Otóż przy

pełni złowiłem na napływie główki na Rapale Oryginal niebieską 9cm

najpierw leszcza ok. 3.5kg a potem szczupaka ok. 2,5kg. Innym razem

łowiąc tym samym woblerem przez cały wrzesień (8 pobytów nad wodą) w

środku nocy między 2 a 4 złowiłem 16 sandaczy takich od 2 do 5kg,

łowiłem w klatkach między główkami blisko brzegu, zdarzały się też

szczupaki, i co ciakawe jak brały szczupaki to nie było sandaczy i

odwrotnie. Ciekawe prawda ?

Pozdrowienia Jachu

taak bardzo ciekawy!!!!!Rapale 9cm plywajacy czy tonacy??mysle ze to plywajacy!!ale gdzei miejsce lowiles ryby??

• 0

Witaj @lukexio

Tak jak napisałem łowiłem na Odrze na Bielinku, ale myślę, że

podobne wyniki można mieć na każdej innej rzece, a i na wodach

stojących pewnie też. Generalnie trzeba pamiętać, że w nocy

sandacze patrolują bardzo często najpłytsze miejsca w jeziorze.

kiedyś dawno temu miałem taką sytuację, że przy zasiadce na węgorze sandacz taki ok. 5-8kg przepłynąl między podpórkami

wędziska, czyli ok 1m od brzegu.

Pozdrowienia Jachu

• 0

Pozdrawiam

z własnych obserwacji i nocnych wypadów zwłaszcza z jezior.

Szczupak :

nigdy nie złapałem w nocy szczupaka śmiem twierdzić iż w nocy nie żeruje. mam na myśli oczywiście spin.

Sandacz :

na zbiornikach zaporowych uwielbia w nocy podchodzić pod burty , jak również często a zwłaszcza świstaki wychodzą na blaty o głębokości około 3 m.

Okoń:

i tu chyba najbardziej ulubiony osobnik dla którego człowiek po nocach jedzie na ryby.

świetne brania nazywam to na śpiocha wczesnym rankiem kiedy jeszcze jest szaro. Bardzo agresywny i zdecydowany.

Przynęty ostro chodzące prowadzona z lekkimi pauzami.

dobre miejsca żeru to blaty o głębokości około 2 m.

w nocy brak brań

• 0

Moje doświadczenia w tej materii są raczej niewielkie i ograniczają się raczej do najwyżej godziny po zachodzie słońca:

Wisła

zwiększenie aktywności/częstotliwości brań sandaczy

zb. zaporowy (Solina)

sandacze oraz okonie podchodzą z głębin na kolacje pod brzeg (tzn. blaty o głębokości ok. 2-4m)

• 0

Pozdrawiam

z własnych obserwacji i nocnych wypadów zwłaszcza z jezior.

Szczupak :

nigdy nie złapałem w nocy szczupaka śmiem twierdzić iż w nocy nie żeruje. mam na myśli oczywiście spin.

Sandacz :

na zbiornikach zaporowych uwielbia w nocy podchodzić pod burty , jak również często a zwłaszcza świstaki wychodzą na blaty o głębokości około 3 m.

Okoń:

i tu chyba najbardziej ulubiony osobnik dla którego człowiek po nocach jedzie na ryby.

świetne brania nazywam to na śpiocha wczesnym rankiem kiedy jeszcze jest szaro. Bardzo agresywny i zdecydowany.

Przynęty ostro chodzące prowadzona z lekkimi pauzami.

dobre miejsca żeru to blaty o głębokości około 2 m.

w nocy brak brań

nie spotkałem sie równiez zeby szczupak brał na spining gdzieś

w okolicy a pare nocy ze spinem przechodziłem i ani pistolet nie strzelił. :D

• 0

Od 2000 roku regularnie poławiam jeziorowe okonie w nocy. Noc to czas okazałych ryb tego gatunku. Kilka dni temu mój kolega trafił okaz 44 cm, z wczoraj na dzisiaj 42 cm.

Szczupaki - w nocy trafiają się nieregularnie. Przez te kilka lat złowiliśmy ich jednak dość sporo, największy blisko 4 kg.

Sandacz - najlepsze wyniki są w czerwcu. Jeśli lipcowe noce są wietrzne i chłodne również ładnie żeruje na naszych metach.

Węgorz - wielka rzadkość. Jeden raz byłem świadkiem brania i udanego holu:)

• 0

myślę że miałoby to sens szczególnie na wodach poddanych bardzo silnej presji. Duże szczupaki w takich miejscach mogą przechodzić na zupełnie nocne żerowanie. Z koleji łowiąc dużo w nocy w rzekach nigdy nie miałem szczupakowego brania.

Blisko mojego domu jest park z niewielkim stawikiem na którym w ciągu dnia przewija się sporo wędkarzy.

Kiedyś mnie naszło na nocne spinningowanie na tym stawie i musze powiedzieć że wyniki były bardzo zachęcające.

Na początku rzucałem tylko za okoniem na paprochy i padło kilka sztuk 30+

Puźniej coś mnie podkusiło żeby pomachać za szczupakiem i musze powiedzieć że na takim niewielkim lekko oświetlonym latarniami stawiku ma to sens. Zdażało się że w ciągu godziny rzucania miałem więcej brań niż przez cały dzień.

Najlepsze wyniki miałem na ciemne kopyta 5cm i nie zanotowałem zadnego brania na jasne przynęty :wacko: