Skocz do zawartości

Ruszająca się ośka- multiplikator

Rekomendowane odpowiedzi

Jest taka zagwostka. Rusza się delikatnie ośka, na której pracuje większe koło zębate. Stara konstrukcja z nieruchomą ośką, zamocowaną na sztywno. Da się to zakuć punktakiem? Pomyślałem, że może oprę ośkę przy nasadzie, wkładając ją do rurki i zakuję.  Niestety mocowanie po przeciwnej stronie jest delikatnie przysłonięte przez panel od szpulki. Panelu nie da się wyjąć- też zakuty, nie zrobię tego jak już wyjmę.  Jakieś pomysły? 

post-48201-0-34288400-1363817866_thumb.jpg

post-48201-0-57245200-1363817894_thumb.jpg

Ośka zapewnie została przymocowana za pomocą nitownicy radialnej, pod wpływem lat powstał luz. 

Jeśli element jest wykonany z nierdzewki to zwykłe walniecie młotkiem w punktak raczej nie pomoże. Trzeba użyć dużej siły. Mała prasa balansowa oraz odpowiednio przystosowany punktak do powierzchni, taki zestaw powinien dać radę. 

Ośka rusza się na boki? Jeśli nie to możesz zastosować mocny klej do łączeń współosiowych

Luz jest w miejscu zamocowania ośki. Luz jako taki jest minimalny i nie jest przeszkodą. Przeszkodą jest, że ośka może się obracać wokół własnej osi, a nie powinna, bo na niej ma się dopiero obracać zestaw napędowy. Klej do łączeń współosiowych? To coś jak żywica? 

Takie coś może być?

http://allegro.pl/klej-loctite-603-klej-lozysk-i-zlaczy-polecam-i3093242395.html

Edytowane przez Krzysiek_W

Zrobiłem. Loctitet zadziałał. Dosyć płynna konsystencja, wlałem z obu stron tam gdzie mogłem, pokręciłem ośką, aby weszło w szpary  i dosłownie po 2-3 sekundach był opór- chwyciło. Po 5 godzinach mur. Super sprawa- ząbkowanie które było wcześniej zniknęło, jak w nowym młynku.  :D