Skocz do zawartości

Joker - historia przynęt Roberta Ciarki

Rekomendowane odpowiedzi

Jedni warsztaty otwierają, inni zamykają, a ja postanowiłem odkurzyć.

W lutym zacząłem przeszukiwać swoje kartony, pudła i skrzynki w poszukiwaniu materiałów i narzędzi, których używałem kilka lat temu do wytwarzania woblerów. Cóż. Trzeba praktycznie startować od zera. Z materiałów mam nieco lipy, lecz na długo jej nie starczy. Pozostało też trochę papieru ściernego, duuużo drutu 0,8 i poliwęglan 1,5 i 2,0. Farby, kleje i lakiery trzeba kupić nowe. Stare odwiedziły śmietnik.

Z narzędziami podobnie, chociaż z ręcznych mam wszystko. 

Trochę naszukałem się rysunków i wzorników z notatkami. W zeszłym tygodniu znalazłem pierwsze kształtki jakie kiedykolwiek zrobiłem :)

Są z jakiejś niebieskiej pianki, która służyła mi za materiał do nauki obrabiania. Te kształtki mają ponad 15 lat  :D Później wrzucę zdjęcie tego znaleziska.

Tak więc pomału startuję, dołączając do zacnej ekipy, która onieśmiela na Jerkbaicie swoimi dziełami. Towarzystwo przednie, więc ręce zacieram i będę gonił czołówkę  :D

Pierwsza próba, to akryl. Technika, na mokro. Tak sobie nazwałem ten styl malowania. Po prostu malowanie bez schnięcia i lakierowania pomiędzy warstwami koloru. Czyli, raz i już. Narzędzie to gąbka i ołówek. Korpusy klasyczne z lipy, a drut jaki był pod ręką. 

Okonek i pstrążek

post-46021-0-10154000-1363819735_thumb.jpg

post-46021-0-25342000-1363819745_thumb.jpg

Praca powyższego modelu 

http://youtu.be/XK-sMtoNwRM

Zapraszam do śledzenia i komentowania tego wątku.

Edytowano grudzień 2013 - Kontakt poza forum - trebor.c@wp.pl

Minął rok z działem Lurebuilding na Jerkbait, a oto rezultat :)

post-46021-0-72188500-1396468870_thumb.jpg

Edytowano kwiecień 2014

Edytowane przez joker
  • Like 8

W przyrodzie wszystko jest potrzebne i gdy coś się kończy, daje początek nowemu. 

Mnie skończyło się smarowidło do kanapek, dając odzienie dla lipowej kształtki i tym samym folia dostała nowe życie. Jeszcze w pracy, a już cieszy oko  :D

post-46021-0-34306800-1363876753_thumb.jpg

• Like 1

Wobki zgrabne, dopieszczone, takie radosne w umaszczeniu - też już wiosny doczekać się nie możesz ;)

Ale pomysł z papierem milimetrowym i dodatkami - fantastyczny! To już górna półka prezentacji, jestem pod wrażeniem i szczerze gratuluję.

PS

Jeszcze nie wiem, czy poprzedni awatar nie podobał mi się bardziej. Może jak się przyzwyczaję... :(  ;)

Januszu, z tym avatarem, to taki powrót jokera  ;) a, poprzedni, to była jedna z wariacji na temat mojego logo. Tym razem karty kładę na stole, a joker to najlepsza karta  :)

post-46021-0-00306500-1363929506_thumb.jpg

Od wczoraj zaczęło się udoskonalanie parku maszynowego, że tak powiem. Wszedłem w świat zielono-żółtej firmy, produkującej urządzenia dla małego rzemiosła. IB/E ze statywem otwiera nową kartę i wkraczam na inną ścieżkę. 

• Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...