Skocz do zawartości

Joker - historia przynęt Roberta Ciarki

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobre spostrzeżenia koledzy. Bardzo dziękuję za dzielenie się własną praktyką.

Spirytusu mam pod dostatkiem będziemy przecierać. :D

Póki co jadę według przepisu. Mieszanie podwójne. Wstępne w jednym pojemniku, ostateczne w drugim. Suszarka jest bardzo dobra przy rozprowadzaniu na jerku. Ciekawi mnie podgrzewanie składników przed, jak pisze Janusz. Mała ilość i tak szybko zgubi temperaturę, a bąbelków pewnie i tak się nie uniknie w trakcie mieszania gęstej substancji. Ogólnie jest to pracochłonne pokrywanie powierzchni w porównaniu z lakierem, nawet dwuskładnikowym nakładanym ręcznie. 

Za to światowo !!!  :lol:  :lol:  :lol:

Uwzględniając wszystkie dobre warunki nakładania epoxy, czyli wolny proces schnięcia bez przyspieszania i kilka cienkich warstw, to coraz bardziej sensowny jest pomysł dwóch maszynek, o czym wspomniałem wcześniej.

Jak to ma działać i wyglądać już wiem, teraz musi mi to ktoś zaprojektować, żebym mógł dać do zrobienia.

Odnośnie podgrzewania , zanim odmierzę pożadaną ilość , wkładam vobie butelki do pojemnika z gorącą wodą . Po wymieszaniu odstawiam na 10min. Resztę załatwisz podczas pierwszych chwil suszenia , do odpowietrzenia używam zwyklej suszarki do włosow, ważne żebyś nie podgrzewał zbyt długo w jednym miejscu. Jesli chodzi natomiast o mieszanie , cala ta zabawa z przelewaniem do kilku kolejnych pojemnikow to starta czasu a co najwazniejsze cennej zywicy .

Do mieszania używam takich pojemniczkow , post-55273-0-53563100-1404546622_thumb.jpg

nastepnie przelewam z jednego do drugiego i tu właśnie przydatne jest wczesniejsze podgrzanie (płyny stają się żadsze) potem stawiam jeden na drugim , żeby wszystko spłynęło. post-55273-0-52647400-1404546848_thumb.jpg  

Myślę ,że ten filmik bedzie pomocny . 

Edytowane przez zander29
  • Like 1

Odnośnie podgrzewania , zanim odmierzę pożadaną ilość , wkładam vobie butelki do pojemnika z gorącą wodą . Po wymieszaniu odstawiam na 10min. Resztę załatwisz podczas pierwszych chwil suszenia , do odpowietrzenia używam zwyklej suszarki do włosow, ważne żebyś nie podgrzewał zbyt długo w jednym miejscu. Jesli chodzi natomiast o mieszanie , cala ta zabawa z przelewaniem do kilku kolejnych pojemnikow to starta czasu a co najwazniejsze cennej zywicy .

Do mieszania używam takich pojemniczkow , attachicon.gifWP_20140705_08_45_08_Pro.jpg

nastepnie przelewam z jednego do drugiego i tu właśnie przydatne jest wczesniejsze podgrzanie (płyny stają się żadsze) potem stawiam jeden na drugim , żeby wszystko spłynęło. attachicon.gifWP_20140705_08_45_31_Pro.jpg

Myślę ,że ten filmik bedzie pomocny . 

Mam nadzieję, że nie za dużo ludzi posłucha Twoich rad dotyczących przygotowania do mieszania.

Myślisz, że przelejesz wszytko z jednego do drugiego? I dlatego właśnie się przelewa mieszaninę, nie składniki.

Edytowane przez krzychun
  • Like 2

Nie powiedziałem ,że tak trzeba robić , kwestia wprawy . Jakoś nigdy nic sie nie stało, gdy używałem mojego sposobu , ale cóż .. Widocznie jesli chodzi o Envirotex masz wieksze doświadczenie.. :D  Nie każdy budzi się w dobrym humorze  ;)  

Dzięki zander 29za podpowiedzi. Te neonowe kubeczki gdzie nabywasz?

Filmów na YT na oglądałem się. W każdym jest coś pomocnego. Prawda jest taka, że i tak trzeba to przerobić i poczuć na własnej skórze. Za pewne im mniejsza ilość jest rozrabiana, tym więcej dokładności w łączeniu składników jest wymagane. Chociażby mieszanie po przelaniu w kolejne naczynie. 

Jak już pisałem postępuję póki co zgodnie z tym co w instrukcji oraz z tym co praktykują inni. Na własne eksperymenty za wcześnie. ;)

• Like 1

Tuna fish pojechał dziś z 30m plećki.... Z brzegu trudno się łowi... Jestem w zatoce przy ston, croatia, konkretnie kobaš. 42.803598, 17.743408

Jutro biorę łódź... Z brzegu jakieś dziwne rzeczy łowię..

Dziś miałem ugora - kuzyn węgorza. Dobre mięso....

Późno poszedłem na ryby, dopiero na łowisku byłem na 9.

Nowa miejscówka, woda tak czysta... Widać na 10-15m

Ryby gonią wasze zabawki, walą w nie... Tyle...

Wstyd mnie za brak foto z konkretną rybą... Nic powyżej okonia patelniaka nie mam...

Dziś była ośmiornica ale z ręki... Fajne macki mają te zwierzaki.

Jutro może ruszę 4 przed 4.

Wieczorem łódź.

Może w końcu coś większego.

• Like 3

Tomy znasz nicko bilič?

Jego przystań.

Super miejsce, liczyłem na twoje boleniówki zaraz po blachach morskich... Ale twister rządzi...

Dziś odjazd był na blachę jaxona... Nie duży był... Ja go pod brzeg zobaczył mnie i full Speed ahead i w dno na 20m....

Torpeda... To była dobra walka

Tomik,

Wychodzi mi na to, że potrzebuję dwie maszynki. Mała do nakładania epoxy. Duża zbiorcza do suszenia. To musi być kompatybilny system mocowań, by łatwo było przekładać przynętę na drugą maszynkę

spotkamy sie jakoś w tyg to się załatwi przy okazji poznasz pewnego gościa który struga takie cudeńka że oczka bieleją:)

To był świat, w zupełnie starym stylu... la,la,la..

Lata osiemdziesiąte to fun, kolory i prostota. Takie malowanie na Denatach do wzięcia :)

post-46021-0-92506100-1404808867_thumb.jpg

post-46021-0-45174000-1404808877_thumb.jpg

Patriota, może to będzie wersja dla tych, którzy zamawiają na raz więcej. Powiedzmy, że będzie wtedy za 1zł :D

post-46021-0-33886700-1404808860_thumb.jpg

Edytowane przez joker
  • Like 4

Patriota fajny pomysł nie wiem co powiedzą inni ale mnie się jakoś ta folia na nim nie widzi. Nie mniej i tak like z mojej strony  ;)

Kombinowałem z hologramami i przy czerwieni pomyślałem o fladze, zamiast klasycznego RH. Rzeczywiście, może bez holo będzie sympatyczniej. :D

... potem zrobiłem Rabarbar

post-46021-0-47525800-1404834048_thumb.jpg post-46021-0-83906700-1404834044_thumb.jpg

... później Skandynawski świt

post-46021-0-87744700-1404834107_thumb.jpg post-46021-0-90403400-1404834099_thumb.jpg

i coś mi nie pasowało. 

Szukam swojego pomysłu na hologramowe Roniny bo są na nie chętni. Zdaje się, że tak jak poniżej będzie najoryginalniej dla oko naszego i ryb :D

• Like 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...