Skocz do zawartości

Stella 4000F

erni

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiona w Anglii, ebay

Należy jej się dobrze przyjrzeć,bo Anglicy choć pedanci to wcale nie dbają o kołowrotki. Znam to - przerabiałem takie tematy,są gorszymi flejtuchami

jak ( za przeproszeniem ) my lub Niemcy,ale Niemcy są całkiem do d...y. :D .

Pozdrawiam

Józef Lesniak

Kwestia tego jakie to luzy luzy,czy w normie czy 2mm,są tacy co w nowo kupionym kołowrotku ze sklepu,znajdą luzy,jakby komuś dać kołowrotek nówkę  sklepową stellę i ściemnić, że używana to od razu podświadomie luz sam rośnie w rękach  :D Sprawa jest taka, że każdy nawet nowy kręciek ma trochę luzu,wiele razy o tym już na forum było.Po to są podkładki regulacyjne by ten luz niwelować.Luz na szpuli powiadasz-Tu wiele nie zwojujesz,po prowadnicy lata sobie wodzik- w systemie posuwu szpuli,by praca była maślana i lekka- tam luzu musi być trochę,konkretnie luz wodzika(listka,czy tam pół księżyca jak go zwą) w rowkach wałka.szybciej masz luz na tym wałku i trzeba dodać podkładkę.ale nie myśl że uzyskasz sztywną na beton szpulę,luz zawsze musi być -techniczny.

Kwestia tego jakie to luzy luzy,czy w normie czy 2mm,są tacy co w nowo kupionym kołowrotku ze sklepu,znajdą luzy,jakby komuś dać kołowrotek nówkę  sklepową stellę i ściemnić, że używana to od razu podświadomie luz sam rośnie w rękach  :D Sprawa jest taka, że każdy nawet nowy kręciek ma trochę luzu,wiele razy o tym już na forum było.Po to są podkładki regulacyjne by ten luz niwelować.Luz na szpuli powiadasz-Tu wiele nie zwojujesz,po prowadnicy lata sobie wodzik- w systemie posuwu szpuli,by praca była maślana i lekka- tam luzu musi być trochę,konkretnie luz wodzika(listka,czy tam pół księżyca jak go zwą) w rowkach wałka.szybciej masz luz na tym wałku i trzeba dodać podkładkę.ale nie myśl że uzyskasz sztywną na beton szpulę,luz zawsze musi być -techniczny.

też tak myślę , nie ma co popadać w skrajności , ale jak ktos stelle nabył używaną i to z Anglii to nie ma się co dziwić  , ponieważ tam za bardzo nie dbają o sprzęt . Ja też zakupiłem stelkę 4000 nową z 98 roku i sprzęcik  bajka , i jak narazie nic niedobrego się jej nie stanie .Sezon za pasem tak więc ruszymy w tym roku do boju

Rozkręciłem, zobaczyłem co się w środku dzieje, załamałem się i po wymianie kilku maili udało mi się go zwrócić. Chyba jestem bardziej szczęśliwym nie-posiadaczem tego kręćka ;)
Szukam teraz namiarów na godnego polecenia sprzedawcę kołowrotków. Jakieś sugestie się nasuwają? Myślę dalej o Stelli lub Twin Powerze :)

Szukam teraz namiarów na godnego polecenia sprzedawcę kołowrotków. Jakieś sugestie się nasuwają? Myślę dalej o Stelli lub Twin Powerze :)

Jesli moge Ci cos zasugerowac.. too zapomnij o stelli F ;) 

Wez pod uwage TP z 2002r.  jest nawet na naszej gieldzie takii w rozmiarze 3000 i wersji PG, a i mozesz sie dogadac z sprzedajacym, ze w razie rozczarowania odelsesz.  Te TP 02r. kulture pracy maja wieksza od stelli 95r. czy 98 r. a sa rownie mocne. Poza tym nie bedziesz mial problemu z wodzikiem, ktory po pewnym czasie napie.r. o glowne kolo ( taka waska obudowa ma pewne ograniczenia - niestety)