Skocz do zawartości
  • 0

Łodka pychówka

pirania74

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sprawy, ktore mi sie nasunely podczas czytania...:

To jest naprawde debilny pomysl, zakazanie nawet silnikow elektrycznych. Trudno w tym sie doszukac jakiejs logiki, zwlaszzca ze Straz plywa normalnie.

Ale to jest widocznie taki rejon...pamietam, ze jakis czas obowiazywal na Biebrzy zakaz wedkowania (a przynajmniej byly duze ograniczenia) - zaskotkowalo to rozwojem klusownictwa.

Wielkosc łódki na tego rodzaju wode nie moze byc zbyt wielka (zwlaszzca ze tylko wioselko zostalo) bo...w pewnych miejscach mozna miec klopoty z nawroceniem jak lodka bedzie wislana (czyli raczej nie mniej niz 7m)

Silnik do pychowki rzeczywiscie nie warto wiecej niz gdzies 15KM (chyba ze nasz OKRET ma np. 9m 8)i 800kg) bo to nie sa lodki plywajace w slizgu - duzych predkosci nie da rady osiagnac.

Byly pomysly, zeby laczyc z elektrykiem..ja mam lekka laminatowa 7,5m i juz nie bardzo sobie wyobrazam jak by to mialo plywac...mniejsza lodka ale za to z drzewa bedzie duzo ciezsza...

Odnosnie budowy..jak zaczalem sie rozgladac rowniez byly podobne opinie co do ceny i ze ogolnie bezproblemowo.

Wowczas realia (zarowno jesli chodzi o cene ale przede wszystkim, zeby znalezc dobrego wykonawce) mnie przytloczyly...moze teraz jest lżej..

Aktualnie coraz czesciej sie przekonuje, ze ani drewno, ani nawet laminat nie wytrzymuja w zetknieciu z nasza rzeczywistoscia. Ciezko to bowiem wziac na plecy i przestawiac w inne m-ce...

Gumo

• 0

Koszt takiej pychówy 1500 jest na allegro nawet to samo zdjęcie co u Tomka1988 http://moto.allegro.pl/lodzie-wioslowe-i1427068389.html

Witam.

Oglądałem filmik na YouTube i co mnie zaciekawiło to to, ze dolne deski burtowe nie są w 100% wykorzystywane, a to dla tego, ze koledzy obrali złą technikę ich łączenia do dna pokładu pychówki, no i można by było te dolne deski w inny sposób mocować, a tak sporo cześć deski od rufy jak i od czuba jest ucinana wzdłuż niepotrzebnie.

• 0

Deska burtowa dolna wygina się wzdłuż pokładu pychówki najtrudniej(czasem trzaska wzdłuż słoi), ale jest na to sposób, otóż trzeba mądrze wyprofilować spód pychówki (rant spodu), a wtedy deska burtowa będzie się gięła tak jak nam potrzeba, a nie odwrotnie. Jest wiele technik wykonywania pychówek, dochodzą do perfekcji ci co wykonali ich kilkanaście. Dobrze jest się radzić tych starszych szkutników, a i oni nie bardzo chcą zdradzać swoich tajemnic, w końcu tez się namęczyli nim zrobili tą pierwszą idealną :D, a cena nie jest wyśrubowana.

• 0

Witam

Pierwszy post więc witam kolegów . Obecnie jestem na kupnie pychówki i mam prośbę czy może ktoś zna pychówki od tego Pana ?

Mam zamiar taką 6,5m zakupić proszę o radę , będe pływał po Sanie.

http://allegro.pl/lodz-drewniana-lodz-wioslowa-pychowka-wios la-i1529114707.html

pozdrawiam

• 0

witam

co Byś chciał wiedzieć

pozdrawiam

Witam

Pierwszy post więc witam kolegów . Obecnie jestem na kupnie pychówki i mam prośbę czy może ktoś zna pychówki od tego Pana ?

http://allegro.pl/lodz-drewniana-lodz-wioslowa-pychowka-wios la-i1529114707.html

pozdrawiam

• 0

Chciałbym wiedzieć czy w trakcie 1 sezonu pływania trzeba doszczelnić , czy wystarczy raz przygotować przed sezonem , jaki silnik do 6,5 metra na sporą rzekę (dony San), czy Kruszyn użytkujesz łódkę od tego gościa co dałem linka i jeśli tak to jak się sprawuje na rzece jaką długość wybrałeś , może kupić krótszą ? Będę wdzięczny za rady .

• 0

jaki silnik do 6,5 metra na sporą rzekę (dony San),

Nie pływałem po Sanie, ale do takiej łódeczki 6-8 KM (nawet do 10) powinno zapewnić komfort pływania..

Co do długości, to kompromis między zdolnością manewrowania na danym akwenie (im mniejszy akwen, tym krótsze) a wygodą (im dłużej, tym lepiej).

te 6,5 m chyba jest OK. Swego czasu pomagałem kolegom przy wodowaniu takiej łódeczki na Wiśle.... Od wspomnianego powyżej p. Szymańskiego z Kromnowa...

Maszoperia

• 0

witam

w zeszłym sezonie zakupiłem u niego 7.2 m,w trakcie pływania doszczelniać nie musiałem teraz po leżakowaniu zimowym pewnie będzie trzeba ją trochę poupychać i zaimpregnować.Co do silnika to wedle upodobań i zasobności portfela ludzie pływają na 5km

i 20 km ja sobie wybrałem 15 km i też jest zajebiście.Biosteron ,musiałem poprzedniej sie pozbyc bo cała pierwsza decha mi pękła i zrobiła się szpara na centymetr gruba.Dlatego zmieniałem

Chciałbym wiedzieć czy w trakcie 1 sezonu pływania trzeba doszczelnić , czy wystarczy raz przygotować przed sezonem , jaki silnik do 6,5 metra na sporą rzekę (dony San), czy Kruszyn użytkujesz łódkę od tego gościa co dałem linka i jeśli tak to jak się sprawuje na rzece jaką długość wybrałeś , może kupić krótszą ? Będę wdzięczny za rady .

• 0

Biosteron ,musiałem poprzedniej sie pozbyc bo cała pierwsza decha mi pękła i zrobiła się szpara na centymetr gruba.Dlatego zmieniałem

Samoistnie pękła, ta górna deska :unsure:, czy coś innego wpłynęło na ten fakt :unsure:. Wymiana takiej deski nie jest zbyt trudna, no chyba, że i wręgi popękały...

• 0

Witam

pozdrawiam

Właśnie kupiłem od niego taką 6.3m właściwie to dwie razem z kolegą z forum sumowego. W hurcie po stówce nam opuścił

Przedwczoraj było wodowanie i pierwsze próby na Bugu Ogólnie wszystko jest ok. wręgi z krzywulców dębowych i akacjowych deski bez sęków wszystko ładnie spasowane i uszczelnione. Bardzo stabilna

Co do impregnacji to jest niewystarczająca. Ja po odbiorze malowałem jeszcze trzy razy w ciągu dwóch dni dechy wypiły 5litrów oleju lnianego (malowałem aż przestał wsiąkać) Pawęż robi sosnową trzeba wzmocnić jeśli ma być pod silnik Mi zrobił dębową gr.5cm ale zawiozlem mu dechę na pawęż (mam blisko) Jeśli będziesz pływał na spalinie podaj mu jaką wysokość ma mieć pawęż

Co do mocy sinika to według mnie 8-10koni aby się w miarę sprawnie poruszać to minimum Gdybyś chciał szybko się przemieszczać na większe odległości 10-15kilometrów to 20koni Śmiało można i założyć 30stke

post-4245-1348915341,9021_thumb.jpg

• 0

Co do impregnacji to jest niewystarczająca. Ja po odbiorze malowałem jeszcze trzy razy w ciągu dwóch dni dechy wypiły 5litrów oleju lnianego (malowałem aż przestał wsiąkać)

Na gorącą, czy na zimno :unsure: , TR?OLJA :unsure:, warto to kupić :unsure:, przymierzem się do konserwacji pychówki, przed sezonem i szukam dobrego środka konserwującego drzewo (pychówka).

• 0

Czy warto? Miałem malować polskim olejem lnianym np TAKIM

Ale że nadawali deszcz nie chciałem czekać na przesyłke więc kupiłem w castoramie 117zł za 3L dwie puchy 234zł

Nasz polski to praktycznie to samo ale trzy razy tańszy więc nie ma co przepłacać

Nie warto

Malowałem na zimno

• 0

Jak każda rzecz, która ma kilku średnio zainteresowanych właścicieli :D

Leży sobie gdzieś w ogrodzie pod Warszawą...

Dwa lata temu pływałem nią - przygotowanie jej do wodowania po 3 latach leżakowania zajęło mi pół dnia, więc nie jest taka zła.

Choć kazdy kolejny rok leżakowania zbliża ją bardziej w kierunku kwietnika, niż sprzętu pływającego..

PS. Tytułu sam sobie nie nadawałem :D