pirania74 Opublikowano 20 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2007 Zna ktoś może namiary na zakłady szkutnicze na Mazowszu, które zrobią pychówkę? Jest podobno w okolicach łomianek - proszę o dokładniejsze namiary gdzie ewentualnie można by było kupić Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mikicrow Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Panowie mam obecnie pychowkę długości 6m pływam nią na Wisełce.Łódź wykonałem wraz z dziadkiem mojej dziewczyny (ostatni z żyjących szkutników w mojej okolicy). Dziadek robi te łódki z pamięci a wymiary to od 6 - 8m).Łodż drewniana na Wiśle jest najlepsza, fale,kamienie,wiatr nic nie jest w stanie jej zagrozić.Niestety trzeba raz do roku ją konserwować (smoła, lepik, drewnochron oraz pokost). Problemem w dzisiejszych czasach jest jakość drewna sosnowego (najlepsze ścięte zimą, żywiczne, mało sękate drewno) najczęściej dzisiejsze łodzie wytrzymują ok 7 do 10 lat. Bręgii, obróbka ich odpowiednie wyrabianie rantów desek dla przeciętnego Kowalskiego może stanowić barierę nie do przebycia.Jednak na Wisłę nie widziałem innej konstrukcji, która wytrzymała by moje wyczyny. Dodam, że do mojej Wiślanej pychóweczki posiadam prosty żagiel,który przy odpowiednim wietrze dobrze radzi sobie w górę rzeki. Pływałem kiedyś pychówką z laminatu i powiem wam, że niektórzy są bardzo odważni wsiadając na taką konstrukcję, o stabilności laminatu w takich warunkach szkoda gadać. Na drewnianej mogę bezpiecznie wstać na siedzisku i obrzucać każdą stronę łowiska no i wiarerek tak nie nosi drewnianej gdzie chce. Mam pytanie do właścicieli laminowanych pychówek czy są w stanie popłynąć w dół rzeki (z prądem) pod silny watr(północny) np. na wiosłach. Odpowiedź : jak padnie silnik to na wiosłach nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 A co jej się w środku stało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mikicrow Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Proszę sprecyzować co znaczy w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 biosteron Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 To może ja zapytam o ten czarny kolor w środku pychówki,co to takiego??,lepik,smoła czy może jakiś środek typu drewnochron??. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mikicrow Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Drewnochron z woskiem a na to pokost, na zewnątrz lepikiem łączenia żelazami na gorąco (dno i pierwszą deskę, później izolbet pd) 2 i 3 deska drewnochron + pokost całość. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mikicrow Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Jestem akurat w trakcie renowacji jak skończę chyba w niedzielę do dołożę świeże fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2009 Drewnochron z woskiem a na to pokost, na zewnątrz lepikiem łączenia żelazami na gorąco (dno i pierwszą deskę, później izolbet pd) 2 i 3 deska drewnochron + pokost całość. Pozdrawiam !W środku czarnym drewnochronem z woskiem? Rozumiem, że dno i pierwszą deskę na zewnątrz posmarowałeś lepikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 A ja tam czniam pokosty, drewnochrony i inne wynalazki..ostatnio nawet mróz... Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marcinesz Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 @Włóczykij, W temacie pychówki - wyślij mi proszę na priv swój nr tel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Prawie gotowa do wodowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 PaNeK Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 wygląda solidnie chętnie bym taką popływał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mikicrow Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Tak wyglądała w 2006 roku przed wodowaniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mikicrow Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 pliki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Vasyl Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Fajne te wasze łajby !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Jesień.Rozebrana po sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 ta zielona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 ta zielona? Hehe...Ty tu się nie zbytuj tylko szykuj się na bolki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 argrabi Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Oj Maciejowaty, chyba mego Smiganta emeryturka pomału dopada.. W sumie to już czas po ponad dwudziestu latach ciężkiej służby na wiślanych bezkresach... Taki następca by się przydał....W Yachtklubie cumuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Oj Maciejowaty, chyba mego Smiganta emeryturka pomału dopada.. W sumie to już czas po ponad dwudziestu latach ciężkiej służby na wiślanych bezkresach... Taki następca by się przydał....W Yachtklubie cumuje?? Parkuje w Silurusie. 20 lat to kawałek czasu ,ale zastanawiam się dlaczego szwedzkie drewniane łodki wytrzymują w dobrej kondycji 5x dłużej!Chyba nasze rodzime sposoby konserwacji nie są za dobre Myśle ,że jeżeli pokost lniany zamienimy na olej lniany z terpentyną a przepalony olej samochodowy na smołe drzewną możemy przedłużyć żcie naszych pychóweczek o ładnych kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Maciek, widząc Twoje zaangazowanie w konserwację, Twoja popływa 5x dłużej! Oczywiście zakładając, że sam surowiec do produkcji był właściwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Maciek, widząc Twoje zaangazowanie w konserwację, Twoja popływa 5x dłużej! Oczywiście zakładając, że sam surowiec do produkcji był właściwy. Jak narazie to ide na łatwizne z pokostem bo jednak impregnacja olejem lnianym troche czasu zajmuje Moze w przyszłym sezonie zrobie to tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 argrabi Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Oj Maciejowaty, chyba mego Smiganta emeryturka pomału dopada.. W sumie to już czas po ponad dwudziestu latach ciężkiej służby na wiślanych bezkresach... Taki następca by się przydał....W Yachtklubie cumuje?? Parkuje w Silurusie. 20 lat to kawałek czasu ,ale zastanawiam się dlaczego szwedzkie drewniane łodki wytrzymują w dobrej kondycji 5x dłużej!Chyba nasze rodzime sposoby konserwacji nie są za dobre Myśle ,że jeżeli pokost lniany zamienimy na olej lniany z terpentyną a przepalony olej samochodowy na smołe drzewną możemy przedłużyć żcie naszych pychóweczek o ładnych kilka lat. Pokostu nie używam.. Smoły drzewnej nie udało mi się namierzyć. A olej silnikowy zamieniłem na dziegć sosnowy..Wydaje mi się, ze jakość drewna użytego do budowy ma zasadnicze znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maciejowaty Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Oj Maciejowaty, chyba mego Smiganta emeryturka pomału dopada.. W sumie to już czas po ponad dwudziestu latach ciężkiej służby na wiślanych bezkresach... Taki następca by się przydał....W Yachtklubie cumuje?? Parkuje w Silurusie. 20 lat to kawałek czasu ,ale zastanawiam się dlaczego szwedzkie drewniane łodki wytrzymują w dobrej kondycji 5x dłużej!Chyba nasze rodzime sposoby konserwacji nie są za dobre Myśle ,że jeżeli pokost lniany zamienimy na olej lniany z terpentyną a przepalony olej samochodowy na smołe drzewną możemy przedłużyć żcie naszych pychóweczek o ładnych kilka lat. Pokostu nie używam.. Smoły drzewnej nie udało mi się namierzyć. A olej silnikowy zamieniłem na dziegć sosnowy..Wydaje mi się, ze jakość drewna użytego do budowy ma zasadnicze znaczenie... A czym zabezpieczasz środek lodzi? TR?TJ?RA=smoła sosnowa=smoła drzewna=dziegć sosnowy http://www.arkadiafarby.com.pl/moje/index2.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 argrabi Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 TR?TJ?RA=smoła sosnowa=smoła drzewna=dziegć sosnowy http://www.arkadiafarby.com.pl/moje/index2.html Dokładnie PIX Liquida. Preparat w hurtowniach weterynaryjnych. Służy miedzy innymi do smarowania końskich kopyt.. Rozpuszczam go w terpentynie i hajda na dechy.. A dziury i szczeliny tradycyjnie - pakuły i cienko lepik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MGOR Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Pytanie, czy środek do kopyt nie zawiera dodatków. Mnie Maciek przekonał do zamiany drewnochronu na pokost lniany (plus terpentyna), jeszcze trochę rozmów i będzie olej lniany... Podamy link rozwiewa wszelkie wątpliwości dotyczace konserwacji - co, skąd, za ile. Rozumiem, że środek - najlepszy i najbardziej czasochłonny - olej lniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
pirania74
Zna ktoś może namiary na zakłady szkutnicze na Mazowszu, które zrobią pychówkę? Jest podobno w okolicach łomianek - proszę o dokładniejsze namiary gdzie ewentualnie można by było kupić Z góry dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
40
29
24
21
Popularne dni
20 Kwi
20
29 Lut
20
8 Maj
19
21 Wrz
16
Top użytkownicy dla tego pytania
argrabi 40 odpowiedzi
biosteron 29 odpowiedzi
Maciejowaty 24 odpowiedzi
Gumofilc 21 odpowiedzi
Popularne dni
20 Kwi 2009
20 odpowiedzi
29 Lut 2008
20 odpowiedzi
8 Maj 2009
19 odpowiedzi
21 Wrz 2007
16 odpowiedzi
Popularne posty
gacopyrz
Dla potwierdzenia, czy z laminatowej pychówki zrobimy sobie bezpiecznie taki pomost do wędkowania na wieczornej opasce?
explorator73
Mam wrażenie, że mierzi Cię brak kompetencji uczestników forum - dziwi mnie w takim razie dlaczego narażasz się dobrowolnie na stresy. Postaraj się czasem być miły, nawet wobec osób które nie są tak ś
Bolesław
A masz jakieś fotki tego swego dzieła ? 40km na pychówce 6,5-7,5m jeszcze nie widziałem ☺
Opublikowane grafiki
376 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi