Skocz do zawartości
  • 0

Łodka pychówka

pirania74

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem czy Facet z zawodu jest szkutnikiem. Ojciec go uczył. Znalazłem go pytając w kilku miejscach. Sklepie wędkarskim:) i troche po znajomych. Dali namiary na tego samego gościa. Powiedzieli że umie robić i podobno dobrze robi takie łódeczki. Dziś pojadę i pogadam z nim. Dobra rada z tym silnikiem (ale na przyszłość bo aktualnie nie stać mnie na niego:( )

• 0

Faktycznie w nocy to niezbyt dobry pomysł. :unsure:

Ja często pływam między Pułtuskiem a Różanem i nawet w nocy pływa się łatwo ,w porównaniu z Wisłą to jest luksusowo :D

Trzeba tylko uważać na gruntowców łowiących w przyburtowych rynnach bo oni mają w zwyczaju czekać w ciszy i nieruchomo aż łódka przepłynie im po zestawach :wacko:

Światło rufowe 360* i szperacz obowiązkowo przy nocnym pływaniu.

• 0

Szperacz?? a jeszcze potrzebne są jakieś kamizelki czy coś takiego? z tego co wiem to raczej nie. Ale jak to ktoś powiedział forum głównie służy po to żeby się upewnić i zobaczyć opinie i rady innych :D

Dowiedziałem sie że po Narwi mozna pływać z slnikiem tylko po szlakach w innym przypadku wiosło bądź silnik elektryczny. I trolling chyba zakazany jest na Narwi . O opłatach czy lub specjalnych przepisach nic nie mogłem znaleźć niestety

• 0

Szperacz?? a jeszcze potrzebne są jakieś kamizelki czy coś takiego? z tego co wiem to raczej nie. Ale jak to ktoś powiedział forum głównie służy po to żeby się upewnić i zobaczyć opinie i rady innych :D

Dowiedziałem sie że po Narwi mozna pływać z slnikiem tylko po szlakach w innym przypadku wiosło bądź silnik elektryczny. I trolling chyba zakazany jest na Narwi . O opłatach czy lub specjalnych przepisach nic nie mogłem znaleźć niestety

Kamizelki ,koło ratunkowe,gaśnica(przy silniku spalinowym) ,apteczka obowiązkowo....było o tym sporo pisane, poszukaj.

W praktyce zakaz pływania na silniku poza szlakiem sprowadza się do wpływania w starożecza i odnogi rzeki.

Trolling na Narwi w mazowieckim został zakazany przez ganiuszy z PZW :angry:

• 0

Dowiedziałem sie że po Narwi mozna pływać z slnikiem tylko po szlakach w innym przypadku wiosło bądź silnik elektryczny.

I trolling chyba zakazany jest na Narwi . O opłatach czy lub specjalnych przepisach nic nie mogłem znaleźć niestety

Tu znowu polecam lekturę stron ZO Mazowsze

• 0

No właśnie jak to jest z kołem ratunkowym ,nie czepiają się jeżeli zamiast niego mamy na pokładzie rzutkę ratunkową? :unsure:

Słyszałem ,że jeżeli łódka jest mała to rzutka wystarcza przy kontroli ,ale większym jednostkom nie odpuszczają.

Pojęcie wielkości łódki jest b. względne. Najlepiej - jak zadzwonisz na posterunek Policji (może do Nieporętu?). Ja mam rzutkę i nie miałem jakichkolwiek problemów, a kontroli miałem już dosyć, dosyć ;)

Porównując, czysto teoretycznie, właściwości rzutki i koła, to wg mnie rzutką można rzucić dalej (z reguły do 25m linki jest przy niej) i celniej, acz nie sprawdzałem

• 0

Podpowie mi jeszcze ktoś z jakiego drzewa i jakiej długości powinienem wiosło zrobić?? Myślałem o sosnowym takim ok 2m. Czy to dobry pomysł?

Witam.

Jeśli już ktoś ma ci wykonać wiosło pychowe,to błagam nie z drzewa sosnowego <_< ,najlepszym materiałem na wiosło pychowe jest jesion, ewentualnie dąb,osobiście wole wiosło jesionowe,ponieważ jest bardziej elastyczne(sprężyste).

• 0

Podpowie mi jeszcze ktoś z jakiego drzewa i jakiej długości powinienem wiosło zrobić?? Myślałem o sosnowym takim ok 2m. Czy to dobry pomysł?

Witam.

Jeśli już ktoś ma ci wykonać wiosło pychowe,to błagam nie z drzewa sosnowego <_< ,najlepszym materiałem na wiosło pychowe jest jesion, ewentualnie dąb,osobiście wole wiosło jesionowe,ponieważ jest bardziej elastyczne(sprężyste).

Popieram.. A co do długości, to sam sobie policz... Metr, półtora metra wody pod kilem, plus Twoja wysokość do klaty, plus długość ramion plus kąt do odepchnięcia :D

• 0

O wszystko tak się wypytuje bo postanowiłem wiosło sam zrobić... Nie będzie to proste ale myślę że dam radę :D

Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania z związku z wykonaniem wiosła to wal śmiało na prw,postaram się pomóc,zapodać fotki wiosła sprawdzającego się od kilkudziesięciu lat na Bugu,z dokładnymi wymiarami.

• 0

Witam

Czy tak wygląda tak zwana marchwianka, wymieniona wcześniej przez kolege @argrabi ?

Uwazacie ze dałaby rade na Wiśle?

Producent wagi nie podał. A to jest istotne. Pływałem tymi marchwiankami (wzmocnione, dociążone)po Zegrzu i spokojnie dałyby sobie radę na Wiśle. Dużo lepsze niż plastiki używane przez nadzorców z RZGW (tych bym nie polecił). Aczkolwiek to nie jest klasyczna, drewniana pychówka..