Skocz do zawartości

Flipcast - zaawansowane techniki rzutowe cz. I - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

No i czlowiek troszkę mądrzejszy :D Fajnie opisane i pokazane :)Dobry material szkoleniowy :D

Ale mam pytania i wątpliwości odnośnie tej metody.

Jak z doborem sprzętu,na filmie poslugujesz się miękkim wędziskiem dobrze ladującym się.Czyli kije sztywne raczej odpadają?

Ty Remek masz dwa metry wzrost,poslugujesz się wędziskiem jeśli dobrze pamiętam 180cm dlugości więc z wyżej uniesionym wędziskiem masz latwiejszą możliwość naladować i wyrzucić wabik z tego względu że wędzisko będzie w pozycji bliskiej pionu.A jak niższy wędkarz + dluższe wędzisko to praca wędką w pozycji bardziej poziomej,a zatem mniejsza możliwość naladowania wabika.

Ale nakombinowalem :D Tak to na szybkiego przemyślalem,czy się mylę?

cześć

Widzę, ze Remek trzyma fason!! Naprawdę fajny tekst! Flipcast nie jest tak naprawdę trudny. Najwazniejsze jest skoordynowanie wszystkich elementów rzutu. Wabik sam leci. SpiralCast jest sporo trudniejszy, trzeba mieć też wiecej siły, aby zapanować nad lotem wabika... :D

GORĄCO !! :huh: was pozdrawiam JW :D

Cześć Jerzy,

Miło, że jesteś online i już do nas dotarłeś. GORĄCO? To znaczy ile? +30C?

Pozdrawiam

Remek

No i czlowiek troszkę mądrzejszy :D Fajnie opisane i pokazane :)Dobry material szkoleniowy :D

Ale mam pytania i wątpliwości odnośnie tej metody.

Jak z doborem sprzętu,na filmie poslugujesz się miękkim wędziskiem dobrze ladującym się.Czyli kije sztywne raczej odpadają?

Ty Remek masz dwa metry wzrost,poslugujesz się wędziskiem jeśli dobrze pamiętam 180cm dlugości więc z wyżej uniesionym wędziskiem masz latwiejszą możliwość naladować i wyrzucić wabik z tego względu że wędzisko będzie w pozycji bliskiej pionu.A jak niższy wędkarz + dluższe wędzisko to praca wędką w pozycji bardziej poziomej,a zatem mniejsza możliwość naladowania wabika.

Ale nakombinowalem :D Tak to na szybkiego przemyślalem,czy się mylę?

Cześć,

Osoba, od której uczyłem się tych technik rzutowych ma najwyżej 165 cm wzrostu :D Ona stosuje wędkę również 6'6 więc nie ma wątpliwości, że można. Na filmie pokazałem przerysowaną, wyolbrzymioną wersję flip casta. Teraz trochę żałuję, że nie nagrałem wersji o mniejszej amplitudzie. Na 100% pokażę różne odmiany triki na Zlocie i tam pewnie uczestincy wychwycą, że bardzo mocny wymach wcale nie jest potrzebny. Najważniejsze w tym wszystkim jest to by powoli i jednostajnie opuścić szytówkę w dół, następnie energicznie do góry i w dół. Wędka w fazie podnoszenia do góry może być nawet trzymana równolegle do podłoża.

Rzeczywiście jerkówką tego nie zrobisz prawidłowo. Ja używam wędki, którą kiedyś Irek Matuszewski zbudował na Zlot we Wleniu. To wędka na Batsonie RX7. Wędka powinna być raczej o charakterystyce Regular. Wtedy łatwiej nabrać energii. Poza tym im cięższy wabik tym łatwiej wykonać takie sztuczki. Tak więc na początek powinniśmy rzucać w zakresie 50%-100% max. masy wyrzutowej wędziska. Później można zejść niżej ale im bliżej min. masy wyrzutowej wędziska tym trudniej.

Pozdrawiam

Remek

A ty Remek nie pękaj tylko startuj, zobaczymy czy wygrasz?

Głowa mnie boli, paluszek i wogóle brzuszek :D Jeśli jest przyzwolenie ze strony kolegów to oczywiście, że startuję :D

Pozdrawiam

Remek

remas jak sie powiedzialo a to trzeba powiedziec b... :mellow: teraz to juz nic innego jak stworzyc team z Januszem i pozamiatac na zawodach

A ty Remek nie pękaj tylko startuj, zobaczymy czy wygrasz?

Głowa mnie boli, paluszek i wogóle brzuszek :D Jeśli jest przyzwolenie ze strony kolegów to oczywiście, że startuję :D

Pozdrawiam

Remek

No i stało się. Tym razem zwyciężył MIRAT. Gratulacje! Rywalizacja do ostatniego rzutu :D

Pozdrawiam

Remek

• 2 tygodnie później...

Fajna technika nie stosowałem tego.

Remek da się zrobić taki rzut dość sztywnym kijem o dł ok 2.60 - 2.70 ?czy musi być do tego miękki i krótki ?

2.60 - niestety nie próbowałem - może z samej szczytówki? Tutaj max. około 2.10m.

Pozdrawiam

Remek

Ech! :huh:

Ile jeszcze muszę się nauczyć! Dzięki Remek za cuda, które czynisz :mellow:

Następny chyba będzie bardziej efektowny i szpanerski :lol: Ale teraz pracuję nad czymś SPECIAL :D Musicie troszkę poczekać bo wymaga to pracy. Będzie w odcinkach. Dla miłośników sztuki, gadżeciarstwa i castingu :D

Pozdrawiam

Remek

Remek- mistrzu flipcastu, chylę czoła dla Twoich umiejętności.

Dzisiaj byłem na treningu i próbowałem rzucać tym stylem - na razie totalna porażka, ale nie odpuszczę i muszę opanować tego flipa. Chyba Trout miał rację , że przy wzroście 2 m łatwiej wykonać rzuty flipem. Ewentualnie mozna skrócić wędzisko, ale z tym jeszcze poczekam.

Ja już nad Sulejowem udowodniłem, że wzrost jest pomocny. Gdy stanąłem na łódce (wtedy z 30-40 cm byłem wyższy od Remka) to od razu rzut mi wyszedł :D.

A tak poważnie to wzrost może pomagać, ale prawidłowa technika jest ważniejsza (oczywiście dobór zestawu i jego obciążenie przede wszystkim). Jak już na zlocie stwierdziliśmy, że wymach w górę jest dużo ważniejszy niż ten w dół :D

Remek- mistrzu flipcastu, chylę czoła dla Twoich umiejętności.

Dzisiaj byłem na treningu i próbowałem rzucać tym stylem - na razie totalna porażka, ale nie odpuszczę i muszę opanować tego flipa. Chyba Trout miał rację , że przy wzroście 2 m łatwiej wykonać rzuty flipem. Ewentualnie mozna skrócić wędzisko, ale z tym jeszcze poczekam.

No nie przesadzaj :D Trochę treningu i ... bedziesz na MŚ rzucał tym stylem jako jedyny :D

Pozdrawiam

Remek

Ech! :huh:

Ile jeszcze muszę się nauczyć! Dzięki Remek za cuda, które czynisz :mellow:

Następny chyba będzie bardziej efektowny i szpanerski :lol: Ale teraz pracuję nad czymś SPECIAL :D Musicie troszkę poczekać bo wymaga to pracy. Będzie w odcinkach. Dla miłośników sztuki, gadżeciarstwa i castingu :D

Pozdrawiam

Remek

Czekamy :D :D :D

Pozdrawiam,

Bujo