Skocz do zawartości

Woblery Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, woblerki robię od kilku miesięcy materiał to lipa. Po kilkudziesięciu zmarnowanych korpusach udało się odpowiednio wyważyć i dopasować stery. Praca drobna lusterkująca (lusterkują ładnie w opadzie), nie wyskakują z wody w szybkim nurcie. Holograficzne ładnie odbijają światło pod wodą. Waga od 12 do 14 gram długość 6cm. Poniżej kilka fotek i animacji aby pokazać efekt z folia holograficzną. Wizualnie jeszcze sporo można poprawić ale moim zdaniem najważniejsza jest praca i ta mi odpowiada (testowane nad Wisłą). Jak będą lepsze warunki pogodowe postaram się zrobić filmiki pod wodą i nad wodą.

Edytowane przez qmichalq

No, ładne, ładne. Gratuluję. Bardzo fajna animacja. Teraz przydałby się jeszcze filmik z pracą tych cukierasów   :P

Filmik będzie niedługo jak będzie troszkę cieplej, nagram pod wodą może uda się pokazać przy dobrym świetle jak lusterkują

Złoty,złoty -tylko złoty!!! Na środek lata.Ładnie-lubisz brokat co?

Bawiłem się z łuską odciskaną ale u mnie Wisła nie za czysta i myślę że te będą bardziej widoczne, raptorki i spirity obsypywane brokatem łowiły to może na swoje też coś złapie

U nas jeszcze gorszy kolorek ma czasami.Jednak przychodzi czas latem ,kiedy biorą na wszelkie odcienie złota,żółtego itp.Mówię oczywiście o Bolesławach ,sam nie wiem dlaczego,ale tak jest.Po za tym dzikim okresem jakim jest środek lata ,używam i nie tylko ja designu jak najbardziej zbliżonego do naturalnego.

No, Tomo powinien dostać Nobla za genialną wręcz prostotę konstrukcji połączoną ze skutecznością  ;)

Żałuje że tak późno je znalazłem, udało mi się nabyć kilka pod koniec sierpnia zaszłego roku i czekam tylko do maja, a łowność super na koniec sezonu złapałem więcej boleni jak w całym poprzednim, nie wspominając o kilku sandaczach i szczupakach przy ekspresowym prowadzeniu :)

U nas jeszcze gorszy kolorek ma czasami.Jednak przychodzi czas latem ,kiedy biorą na wszelkie odcienie złota,żółtego itp.Mówię oczywiście o Bolesławach ,sam nie wiem dlaczego,ale tak jest.Po za tym dzikim okresem jakim jest środek lata ,używam i nie tylko ja designu jak najbardziej zbliżonego do naturalnego.

Dobrze wiedzieć nie łapałem jeszcze na takie kolorki boleni, porobie woblerki w różnych kolorach i brokatowe i bez brokatu bardziej naturalne, a od maja będzie co testować

Pokombinuj z wielkością też i rodzajami pracy.Wtedy powoli podczas łowienia ,będziesz łapał obraz tego ,co jeszcze Ci potrzeba .Sytuacja może się zmienić w momencie,a jeżeli masz co zmienić u siebie,to możesz się do gustów dopasować-tego dnia.

Trzeba kombinować ,ale to chyba jest najlepsze w tym wszystkim -co nazywamy wędkowaniem.Pozdrawiam Krystek.

Pokombinuj z wielkością też i rodzajami pracy.Wtedy powoli podczas łowienia ,będziesz łapał obraz tego ,co jeszcze Ci potrzeba .Sytuacja może się zmienić w momencie,a jeżeli masz co zmienić u siebie,to możesz się do gustów dopasować-tego dnia.

Trzeba kombinować ,ale to chyba jest najlepsze w tym wszystkim -co nazywamy wędkowaniem.Pozdrawiam Krystek.

Dzięki za rady od lipca wolne to będzie co robić :)

Nie ma za co póki co.Lipiec dobry czas na kombinowanie bo żerują a niekoniecznie chcą współpracować z wędkarzami he he.

Nie jest sztuką połowić jak walą we wszystko co się rusza,trzeba wtedy kombinować jak nie chcą pukać w nasze przynęty.Wtedy zmiana na wabik inaczej pracujący + zmiana prowadzenia może przynieść efekty. To tak w skrócie ,będzie czas dojrzeć do wszystkiego,tylko trzeba chcieć-pozdro.

• Like 1

A ja Cię bardzo przepraszam, że to piszę, ale bez złośliwości - powinieneś się bardziej postarać przy montowaniu oczek. Przy montowaniu całych stelaży do ręcznie wykonanych woblerów mogą wystąpić trudności w dopasowaniu długości do wystruganego korpusu. Wkręcając oczka pozbywasz się tego problemu i to co mogło by ujść początkującemu dłubaczowi wkładającemu stelaż, przy wkrętkach wygląda niechlujnie i niszczy staranny efekt. Warto poświęcić kilka chwil więcej, by całość bardziej "zagrała".

Pozdrawiam

Janusz

A ja Cię bardzo przepraszam, że to piszę, ale bez złośliwości - powinieneś się bardziej postarać przy montowaniu oczek. Przy montowaniu całych stelaży do ręcznie wykonanych woblerów mogą wystąpić trudności w dopasowaniu długości do wystruganego korpusu. Wkręcając oczka pozbywasz się tego problemu i to co mogło by ujść początkującemu dłubaczowi wkładającemu stelaż, przy wkrętkach wygląda niechlujnie i niszczy staranny efekt. Warto poświęcić kilka chwil więcej, by całość bardziej "zagrała".

Pozdrawiam

Janusz

Wiem wizualnie jeszcze dużo jest do poprawienia oprócz oczek nie podoba mi się też przejście foli z kalka na farbę grzbietu i brzuszka, chwilowo robione lakierami do paznokci szukam jakiegoś aerografu z kompresorem i myślę że uda się to poprawić. Odnośnie oczek wkręcane są przed ostatnim lakierowaniem, przedtem są inne oczka z wieszaczkami, zacieków z lakieru nie szlifowałem tylko odcinałem skalpelem i na to dopiero dawałem oczka ostatecznie na kropelkę i zalewane było raz lakierem. Do tego mam też problem z reakcją kalki z lakierem czasami żółknie ale to chyba wina pośpiechu bo jak pozwalam dłużej wyschnąć wobkowi przed kolejną warstwą lakieru jest lepiej. Dzięki za dobre rady kolejne będą bardziej dopracowane.