Skocz do zawartości
  • 0

Kupno kotwicy w Warszawie. Gdzie?

andrew

Pytanie

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

bez problemu kupisz kotwice w prawie każdym sklepie wędkarskim - zobacz w Bassie przy Wolskiej lub w salonie wędkarskim Wybrzeże Gdyńskie - na niewielkie jezioro nie jest potrzebna wyszukana kotwica - wystarczy samemu zrobić - ja takowe używam na Mazurach - puszka metalowa po farbie 2,5 L - kamienie do srodka i zalewam cementem, uprzednio wstawiajac uszko - jedna wada - jak puka o dno twarde to robi hałas - można zabezpieczyć gumą i tym podobnymi surowcami które amortyzują osiadanie na dnie W sklepach są gotowe, powlekane gumą o różnym ciężarze - jak widziałem - 25 kg kotwica kosztuje około 90 - 100 PLN

• 0

Najbardziej mi sie sprawdza odwaznik od wagi.

Tam gdzie jest gleboko i w nurcie, przy niezbyt duzej wodzie wystarcza mi z powodzeniem 10kg.

Na male jeziorko, niewielka glebokosc powinno wystarczyc polowa tego...

Fajna kotwice mozna sobie odlac z olowiu, bedzie ona miala male gabaryty przy duzej wadze. W razie koniecznosci mozna sie zaopatrzyc w pierscienie, ktore bede robic za dopalacze w razie zmiany warunkow, np. duzy wiatr...

Gumo

• 0

Najlepszy i najtańszy patent na kotwice poznałem kiedyś, łowiąc z łodzi w Kanadzie. Od tamtej pory zawsze go stosuję.

Ta konstrukcja to plastikowy kanister o pojemności ok. 5 l po, choćby, płynie do spryskiwaczy samochodowych (dobrze wypłukać przed użyciem; nie stosować pojemników po oleju samochodowym).

Taki pojemnik wypełniony piaskiem i zalany wodą, zakręcony, pewnie trzyma się dna, jednocześnie jest łatwy do podniesienia, ma zmniejszoną podatność na zaczepianie się w zawadach, od razu posiada uchwyt i łatwo go przymocować do linki.

Poza tym można ich mieć praktycznie ile się chce czy ile się potrzebuje.

Warto, dla stabilizacji łodzi, zastosować dwie kotwice - z dziobu i z rufy, odpowiednio dociągając linki, tak, żeby od łodzi do dna nie biegły pionowo, ale pod kątem.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski